– Det handlar om att göra det vi kan för att bistå polismyndigheten, men också om att kamerabevakningslagen, som är relativt ny, visat sig utmanande för kommuner att ansöka om kamerabevakning. Vi vill visa att när det finns en riktig problembild så är kamerabevakning ett verktyg som kommuner kan använda.
Stockholms stad hoppas få tillstånd inom tre månader. Anledningen till att kamerorna ska finnas i områden som redan är välbevakade är enligt Sebastian Tabrizzi att det finns evidens för effekten med bevakning i särskilt utsatta områden.
– Vi vet att kamerabevakning ger god effekt i särskilt utsatta områden, så det är något vi vill använda som verktyg just där.
Forskningen går isär
I den senaste sammanställningen från Brå från december 2018 konstateras att kamerabevakning statistiskt gett brottsförebyggande effekter vid brott mot fordon, egendomsbrott och narkotikabrott, men inte på våldsbrott och ordningsstörningar. Den visar också att det finns effekter på bilparkeringar och i bostadsområden, men inte i centrumkärnor, kollektivtrafik eller särskilda bostadsområden med flerfamiljshus.
När Stockholms stad utvärderat vilka områden som ska bevakas med kameror har de stött sig på forskning från Malmö Universitet som visat att bevakningskameror hjälpt polisen att ingripa mot narkotikabrott och minskat egendomsbrott. Kamerorna har varit placerade i särskilt utsatta områden och har också lett till att polisen kunnat arbeta mer brottsförebyggande, enligt rapporten.
– Kamerabevakning är ett område där utvecklingen går väldigt fort just nu, både vad gäller teknik och när det gäller effekt eftersom det inte funnits så mycket på allmän plats i Sverige tidigare. Polisen har varit tydliga med att det gör stor skillnad i utredningsarbetet, men både polisen och vi upplever också att det gör stor skillnad i det brottsförebyggande arbetet, säger Sebastian Tabrizzi.
Stöd bland boende
I Husby syns polisens kameror runt tunnelbanan och på torget. Azam Khaki som bor i området är glad för kamerorna.
– Det har blivit riktigt stökigt här, men vi som bor här är bra människor som vill ha lugn och ro. Jag tror att kamerorna hjälper mycket, säger hon.
Revar Salih känner sig tryggare när han rör sig i Husby sedan kamerorna sattes upp.
– Det är skönt att de sitter uppe, jag känner mig väldigt bekväm med det. Jag tror det leder till mindre bråk, och mindre homofobi. Folk måste helt enkelt tänka till en gång extra innan de gör nåt dumt.
En kvinna som vill vara anonym berättar att hon skulle oroa sig mer för att låta sin dotter vara ute om kamerorna inte satt uppe.
– Om det händer något vill man ju veta vad som hänt. Det borde sättas upp kameror i fler områden, inte bara här, säger hon.
Daniella Framgoulis förstår att det behövs kameror, men skulle gärna se mer av andra insatser.
– Det känns kränkande att det sätts upp så många kameror i förorterna, som att de antar att de kriminella bor här och att de måste ha koll på oss som bor här. Politiker borde satsa mer pengar på trygghetsvärdar och ungdomsgårdar. Man kan motivera unga istället genom att erbjuda aktiviteter och platser som ger fler valmöjligheter.
Hertta Peltomäki tycker att det bara finns fördelar med kamerorna.
– Vad skulle det vara för problem? Jag är utomhus det gör ingenting om jag syns. De är bra, de gör det tryggare och om det händer något så ser kamerorna det, det kan de hjälpa polisen. Inte ett dugg problem.
Alexander Omar bor också i området. Han tror att kamerorna får många som bor i området att känna sig tryggare, men han anser inte att de fungerar brottsförebyggande.
– Det är kränkande, det kränker vår integritet. Om de vill stoppa narkotikahandeln, varför sitter inte kamerorna runt Östermalm då? Det är bara vi som bor i utsatta områden som drabbas. De grova våldsbrotten stoppas ju inte, du behöver bara maskera dig så är det lugnt. Det sker fortfarande skjutningar här. Kamerorna handlar bara om att politiker vill få röster, säger han.
Delal bor i Kista och skulle gärna se mer bevakningskameror överallt:
– Jag förstår att många inte gillar kamerorna, jag vill inte heller vara övervakad. Samtidigt är det ingen som sitter där och tittar hela tiden utan det är om det hänt nåt. Jag kan känna mig rädd när jag går hem och det är mörkt, och det händer att jag tänker att ”shit, det finns inga kameror här om nåt skulle hända”. Det är läskigt att gå ensam i Kista, för där finns det inte mycket kameror alls.