En bit längre upp på vägen reser sig två höghus täckta av byggställningar. Här bor några av hyresgästerna bakom blockaden: Mats, Sussi, Ulla och Magnus, samtliga aktiva i föreningen Ort till Ort. Dagens ETC träffar dem hemma i Mats lägenhet.Tillsammans med flera andra boende har de organiserat sig mot allmännyttiga Förvaltarens renoveringar och hyreshöjningar.
Det hela började 2015 när Förvaltaren meddelade sina renoveringsplaner i Sundbyberg och hyresgästerna snabbt förstod att det skulle bli en kraftigt höjd hyra.
– Vi var många som demonstrerade mot detta tillsammans med Hyresgästföreningen, säger Magnus.
”Insåg att vi blivit lurade”
Efter protester bestämde kommunpolitikerna att bolaget ska införa fyra valbara upprustningsnivåer. Det är en metod vissa fastighetsbolag använder för att hyresgästerna ska få inflytande över renoveringen och hyreshöjningen, och för att förhindra så kallade renovräkningar – när en hyresgäst tvingas flytta på grund av att den inte kan betala nya hyran.
Hyresgästföreningen och Förvaltaren tecknade ett samrådsavtal där detta ingick.
– Det lugnade ned allt, vi behövde inte protestera mer och slappnade av. Men fan vad besvikna vi blev när vi insåg att vi blivit lurade, säger Magnus.
När det blev dags för renovering på Järnvägsgatan möttes hyresgästerna av en chock. I ett brev till dem skriver Förvaltaren att de räknar på en hyreshöjning med omkring 45 procent. Och det erbjuds endast två upprustningsnivåer – köket ryker i båda – vilket innebär en minimal skillnad i ingrepp och hyreshöjning.
Eftersatt underhåll
Förvaltaren menar att det är tekniskt omöjligt att erbjuda upprustningsnivåer där köket är kvar. Men när hyresgästerna tog dit en besiktningsman klargjorde denne att köken kan behållas. Majoriteten av hyresgästerna har inte godkänt renoveringen och ärendet ligger nu hos hyresnämnden. Hyresgästerna tror dock att hyresnämndens beslut kommer att vara till Förvaltarens fördel.
– Hyresnämnden dömer i princip alltid till värdens fördel, men vi kommer överklaga och fortsätta förhala processen, säger Magnus.
Hyresgästerna understryker att ingen är emot stambytet, för underhållet är eftersatt. Men det är många som oroar sig över att tvingas flytta om hyran höjs med över 40 procent. Ulla, som är pensionär, skulle få en hyra på närmare 15 000 kronor.
– Jag har bott här i 50 år och jag vill inte flytta, men jag måste. Om jag inte tar ett jobb, men det tycker jag inte man ska behöva när man är över 80 år, säger hon.
”Får äta nudelsoppa”
Mats tror att många ändå kommer välja att bo kvar, även om de blir fattigare.
– Då får de äta nudelsoppa. Hellre det än att bo på gatan. Det här är inte bra för samhället, inte för någon människa. Och främst drabbar det naturligtvis pensionärer som bor ensamma.
Han anser att det är helt onödigt och miljömässigt förkastligt att blåsa ut hans välfungerande kök.
– Det behöver väl inte göras någonting med det här, säger Mats och visar runt bakom skåpluckorna.
– Om de vill kan de lacka om skåpen och lägga på 20 spänn i månaden, det är rimligt.
Hyresgästerna på Järnvägsgatan är ofta ute och informerar andra hyresgäster i Sundbyberg om kommande renoveringar och uppmanar dem att inte godkänna. Totalt har de utfört hyresblockad mot tre affärslokaler i området.
– Det kommer bli besvärligt om någon hyr där. Hyresgästerna kommer uppmana alla att inte handla i den butiken. Det här är de stridsåtgärder hyresgästerna kan ta till, blockader och hyresstrejk. Förr hade de väldigt stor framgång. Förvaltaren kan få ett stopp på det här genom att upphöra med sitt avtalsbrott, säger Magnus.
Stoppar upprustningsnivåer
Deras motstånd har nått ut till politikerna. I höstas röstade oppositionen i Sundbyberg V, M, KD och MP igenom ett budgetförslag i kommunfullmäktige om att Förvaltaren alltid ska erbjuda fyra upprustningsnivåer. Men majoriteten S, C och L överklagade eftersom förslaget inte var ”förberett”.
Vänsterpartiets gruppledare Moisés Ubeira säger att avtalsbrottet inte är okej.
– När vi hamnar i en sådan här situation finns det en risk att många inte kan bo kvar. Då måste vi politiker rycka in och se vad vi kan göra. Det är viktigt om du styr en stad att du säkerställer att sådana här avtal uppfylls, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) svarar inte på Dagens ETC:s samtal. I stället svarar han skriftligt via Socialdemokraternas politiske sekreterare. På frågan om vad han tycker om oppositionens förslag svarar Peter Schilling att det inte är en bra idé.
”Varför skulle fyra nivåer vara bättre än säg, tre eller åtta nivåer? Då är det bättre att ha skrivningar om att garantera hyresgästernas inflytande, via exempelvis Hyresgästföreningen.”
Peter Schilling framhåller också att den information han har fått säger att Förvaltaren följer samrådsavtalet.
Kan byta till mindre lägenhet
Förvaltarens fastighetsutvecklingschef Marcus Göpel skriver till Dagens ETC att ambitionen med samrådsavtalet är att erbjuda flera olika renoveringsnivåer ”där så är möjligt”.
”Antalet nivåer varierar från fastighet till fastighet beroende på vad just den fastigheten behöver för att tillgodose dagens och morgondagens hyresgäster”, skriver Marcus Göpel.
Som ett kommunalt bostadsbolag, har ni inte ett särskilt ansvar för att se till att hyresgästerna kan bo kvar efter renoveringen?
”För att ta hand om våra hyresgäster erbjuder vi under pågående renovering en dialog med de hyresgäster som befarar att hyran kommer bli för hög för att passa deras ekonomi. Ett exempel kan vara en person som bor själv som vill byta sin 3:a eller 4:a till något mindre boende inom vårt bestånd i Sundbyberg.”
Hyresgästerna kommer att fortsätta sin kamp och enigheten är stark. De ser det som att de sätter ribban för kommande renoveringar.
– Vi ska stoppa den extrema gentrifieringsprocess som pågår nu där arbetarklassen rensas bort från Sundbyberg, säger Magnus.