En av Stockholms förorter har tagits över av lustgas. Tomma tuber och ballonger skräpar överallt, och horder av gymnasieungdomar suger i sig gas.
Källan till kaoset är en liten kiosk som hittat en ny guldbransch. De säljer tonvis med lustgas varje vecka. Ägarna tjänar miljoner och köper extrema lyxbilar.
Dagens ETC fortsätter att granska den svenska lustgasepidemin.
Det är fredag strax efter lunch. Utanför en kiosk kommer två killar i gymnasieålder springandes. Den ena bär på en stor lustgastub. När Dagens ETC stannar dem för att ställa frågor, blåser han upp en kolsvart ballong samtidigt som han pratar: ”Du får inte filma eller ta bilder! Skolan? Vi går inte i skolan.”
– En tub räcker kanske en timme, man tar en ballong så vill man bara ha fler. Man märker att det är beroendeframkallande.
Som cigaretter?
– Nej, nej, nej… Mycket mer. Men det är fett dyrt, det går inte att bli beroende för det är så dyrt. Vi köper på den där kiosken, säger killen och pekar på butiken Sumpans godis några meter bort, innan de båda kutar in på en gård. Ljudet av gasen som fyller en ballong ekar mellan lägenhetshusen medan killarna försvinner bort.
På trottoarerna ligger tömda ballonger och sönderrivna ballongförpackningar, precis som i den närbelägna Tornparken.
Emanuel Hendal
Säsongen för parkhäng är över och höstregnet ligger stadigt på. Ändå syns det i centrala Sundbyberg, norr om Stockholm, tydliga spår av det utbredda lustgasbruket som sker i det offentliga. På trottoarerna ligger tömda ballonger och sönderrivna ballongförpackningar, precis som i den närbelägna Tornparken, där även ett par tomma tuber ligger på gräset och i buskarna. När Dagens ETC lyfter på locket till en grön låda med gatsand, har någon gömt tre stycken tuber där.
Något pantsystem finns inte och varje övergiven tub kostar kommunen 115,50 kronor styck att återvinna på korrekt sätt. Under 2023 samlade Sundbyberg in 2 410 stycken, totalt 3 615 kilo, som lämnats på torg, gator och i parker. Prislapp: 278 355 kronor. Plus moms. Och arbetskostnader. På kommunhuset meddelar man att man inte ser den minsta minskning för 2024.
Vallfärdar till tobaksaffären
Alla spår leder till just Sumpans godis, en vanlig liten godiskiosk som skakar om hela stadsdelen. Sumpans godis säljer cigaretter, Djungelvrål, Tutti Frutti och energidryck. Men det är framför allt en produkt som får kunderna att vallfärda till tobaksaffären i Sundbybergs centrum. De pumpar ut tonvis av det nya flyktiga, lagliga partyguldet. Här har den svenska gasepidemin blivit till stadigt klirr i kassan. Förorten med 53 000 invånare är numera ett nav för drogen och Sumpans godis har öppet till midnatt sex dagar i veckan. Förra årets vinst blev hela 14 miljoner kronor för kiosken.
Sumpans godis i Sundbyberg gjorde en vinst på 14 miljoner kronor i fjol.
Emanuel Hendal
När Dagens ETC besöker Sumpans godis en torsdagseftermiddag dröjer det inte många minuter innan en personbil bromsar in vid trottoaren. En kille i 20-årsåldern hoppar ur passagerarsätet, och drar ner tröjans huva över pannan på vägen in. Han betalar två tuber med en femhundring kontant.
– Behöver du ballonger, undrar mannen bakom disken.
– Nej bror, det är lugnt, svarar killen, innan han joggar ut till bilen som går på tomgång.
Paketpris på storbildsskärmar
Ovanför kassan saluförs lustgasen till paketpris på storbildsskärmar. En tub går på 249 kronor och ett sexpack för 1 279. Storkonsumenten får tio sexpack för 11 799 kronor. På en bänk några få meter utanför entrén vittnar tomma ballonger om hur kunder inte orkar flytta sig särskilt långt innan de fyller sina lungor med gasen. Vid soptunnan utanför Sumpans godis entré har en kund ogenerat dumpat fyra stycken tuber av märket Cream deluxe.
En boende i området berättar:
– Jag ser karavaner av väldigt unga människor som köper lådvis. Många av dem sitter kvar bredvid butiken och missbrukar helt öppet. Många vuxna sitter i bilen, drar i sig gas och sedan kör. Det har pågått ett bra tag men har eskalerat nu i sommar.
Sumpans godis har på ett fåtal år blivit en gasdriven guldkalv för ägarparet. Omsättningen för 2023 landade på 45 miljoner, där 14 miljoner blev till ren vinst. Kurvan uppåt är en raket: 2022 var omsättning och vinst 16 respektive 1,2 miljoner kronor.
För tre år sedan lyckades man bara omsätta åtta miljoner, med en blygsam vinst på 400 000 kronor. Mellan 2021 och 2023 har kiosken alltså ökat sin vinst med 13,6 miljoner kronor.
Den nya lukrativa tiden märks på de fyra lyxbilar som ägs av företaget: en Porsche, en Bentley och två Mercedes-Benz, alla av senare årsmodeller och inköpta sedan 2023. Porschen är av 2024 års modell som har ett pris från 2,6 miljoner och uppåt.
Bakom kassan: Knark och tomhylsor
Den som står som vd och ensam ägare till Sumpans godis är en 29-årig kvinna. Hon tog över verksamheten från sin man 2021, kort efter att han dömts för dopingbrott för första gången. Mannen hade då ägt butiken i ett år.
Sumpans godis ägarhistorik är snårig och brottstyngd. Tidigare ägdes den av ett brödrapar i 40-årsåldern, där ena brodern 2017 dömdes till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott efter att man hittat 270 gram kokain i familjens förråd. När polisen gjorde razzia på Sumpans godis, som då hette Filmkedjan, hittade man även 15 stycken tårgasburkar, 400 kapslar Tramadol samt tomhylsor från ett skjutvapen.
Mannen friades senare helt i hovrätten trots att hans fingeravtryck funnits på kokainpåsarna. Hovrätten ansåg inte att det gick att bevisa att det var just han, och inte någon annan, som förvarat kokainet i förrådet. Möjligheten fanns att han bara hade sålt påsarna i sin kiosk.
Den friade brodern lämnade officiellt sin styrelsepost först 2021.
Problemen eskalerade i somras
Problemen kring Sumpans godis började redan förra året men har eskalerat under våren och sommaren. Varje onsdag får butiken sina lustgasleveranser. Under augusti och september har Sumpans godis, enligt en närboendes observationer, tagit emot mellan tre och sex pallar varje vecka. Pallarna har kinesiska fraktsedlar.
– På gårdarna bland husen hörs det pysande ljudet oupphörligt. Efter skoltid kommer många kunder från det närliggande Viktor Rydbergs-gymnasiet. Eleverna handlar lustgas och suger i sig ballonger i väntan på bussen.
Är det även minderåriga som köper?
– De yngsta jag sett är mellan 15 och 17 år gamla. Men det är inte bara unga. Häromdagen såg jag två byggjobbare dra i sig varsin tub på lunchrasten.
Områdespolisen Raoul Silverbring bekräftar att lustgasens intåg förändrat gatubilden i Sundbyberg. Utanför kiosker som säljer gasen skapas nedskräpning och otrygghet.
– Vi ser både ungdomar som vill prova för första gången och de som är inne i ett tungt missbruk. Gör vi ett fordonstopp en fredagskväll på en bil full med ungdomar som är på väg in till stan för att festa så sitter minst fyra och drar i sig lustgas. Missbruket är väldigt brett. Och jag vill verkligen kalla det missbruk, säger Raoul Silverbring.
Razzia mot cannabispreparat
Bästsäljaren lustgas är bara en av flera berusningsprodukter som Sumpans godis säljer. Där finns också ett brett utbud av cannabisliknande preparat som ännu inte kriminaliserats. Kiosken har på senare tid blivit omskriven efter att flera ungdomar hamnat i psykosliknande tillstånd efter att de konsumerat deras produkter.
– De lagliga cannabis-varianterna följer samma mönster som lustgasen. Man pratar inte om de här produkterna på samma sätt utan tror att det är ofarligt bara för att det är lagligt, säger Raoul Silverbring.
Den 11 september gjordes ett tillslag mot Sumpans godis där en stor mängd kartonger togs i beslag. Detta efter ett tidigare beslag som Polisen analyserat och som visat sig innehålla narkotikaklassade ämnen. Men Raoul Silverbring förklarar att polisen på egen hand inte kan förändra situationen i Sundbyberg eller stänga ner enskilda näringsidkare.
– Det här är tungrott och det är svårt att komma åt problemen när inte lagstiftningen hänger med i utvecklingen. Så ljuset behöver riktas mot de myndigheter som faktiskt kan komma åt det.
Butiken stängdes i en dag
När Dagens ETC återvänder en fredag efter razzian har Sumpans godis öppet som vanligt.
– Butiken var stängd i en dag. Men så fort den öppnade började lämmeltåget igen, säger en person som bor i närheten.
En man i arbetskläder kommer ut med sin helgtub i näven, en annan bär på en hel låda. Tre unga kvinnor i stilrena svarta rockar och hijaber ska ha två stycken att stoppa i sina shoppingpåsar. ”Du får köpa”, säger en till en av de andra, som halar fram passet för att legitimera sig som 18 år i kassan.
Expediten frågar en stamkund i 30-årsåldern om han inte ska ha ballonger till sina tre tuber på 666 gram styck. Mannen svarar:
– Varje gång jag är här frågar du om jag ska köpa ballonger! Bror, jag ska inte ha några ballonger, jag ska bara spritsa grädde!
Båda skrattar åt skämtet. Mannens tre tuber skulle räcka till att spritsa 125 liter grädde. Det täcker 416 stycken jordgubbstårtor.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.