Här i kyrkbyggnaden genomförde Sardar Safi till exempel den sista delen av sin utbildning för att bli undersköterska för snart två år sedan, berättar han. En timmes kurs i hjärt-lungräddning. Då hängde hotet om utvisning över honom och han hade bara några veckor på sig att slutföra utbildningen. Han pluggade de sista två kurserna på helfart samtidigt som han jobbade 75 procent på ett äldreboende för att försörja sig.
– Det var en stressig tid, jag pluggade och jobbade och sov nästan ingenting, säger han.
Han minns hur han och personalen i projekt Rådrum leta febrilt för att hitta någon som med kort varsel kunde ge honom kursen. Till slut fick de tag på en person som kunde komma.
– Det var tur att de hjälpte mig, säger Sardar Safi.
Hjälp från alla håll
I dag har han fast jobb som undersköterska på ett äldreboende i Lerum och har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han säger att det är mycket tack vare projekt Rådrum.
– Jag visste inte vilket papper som saknades eller vad jag skulle säga till dem på jobbet. Det var Lars-Ove som lärde mig. Projektet spelade stor raoll.
Både Sardar Safi och Reza Alizadeh kom till Sverige 2015-2016 och omfattades av den nya gymnasielagen som kom 2018. Lagen gav unga ensamkommande som annars skulle utvisas möjlighet att läsa in gymnasiet. Den som skaffade ett varaktigt jobb inom ett halvår efter att utbildningen var klar kunde ansöka om permanent uppehållstillstånd. Men kraven var tuffa.
I hela landet omfattades 7 763 personer av den nya lagen, enligt Migrationsverkets statistik. I januari i år hade 4 152 av dem beviljats permanent uppehållstillstånd.
I Lerum är siffrorna betydligt bättre. Av 63 personer har 61 fått fast jobb, 48 har fått permanenta uppehållstillstånd. Reza Alizadeh tror att det som skiljer ut Lerum från andra kommuner är att projektet här har varit mer personligt.
– Vi lärde känna lärarna och de hade koll på oss. Vad vi är bra och dåliga på, och de rapporterade vidare till nästa person som kan hjälpa oss. De bryr sig. Här här vi fått hjälp från olika håll, det är inte bara våra lärare utan alla har hjälpts åt. De har kämpat för att vi ska ta nästa steg och inte fastna, säger han.
Reza Alizadeh jobbar som snickare sedan två år tillbaka. Innan dess hade han praktik på en byggfirma i tre år och jobbade extra inom vården. När han kom till projektet hade han fast jobb, men behövde hjälp att ansöka om permanent uppehållstillstånd. I bagaget hade han uppemot 20 avslag på olika nivåer i Migrationsdomstolens instanser.
– Jag ville inte riskera att få avslag igen så jag kontaktade Lars-Ove och det har gått väldigt bra. Jag fick mitt permanenta uppehållstillstånd på fyra månader, säger han.
Nu har du fast jobb och permanent uppehållstillstånd. Beskriv känslan.
– Det känns bra. Innan jag fick uppehållstillståndet var allt osäkert. Jag visste inte om jag skulle stanna i Sverige och vad som skulle hända. Nu är det säkrare. Jag kan planera framtiden. Förra året köpte jag ett hus och renoverar det själv. Jag känner mig stolt över mig själv. Det känns bra att klara sig själv, säger Reza Alizadeh.
Sardar Safi håller med.
– Nu kan vi göra vad vi vill. Härifrån planerar vi vår framtid. Tidigare kunde vi inte göra det.