Här fick kommunen tända lamporna igen efter protester
Bild: Montage. Johan Svensson / Shutterstock
Dagens ETC
Karolina Borg i Laholm JO-anmälde kommunen för beslutet att släcka två tredjedelar av gatubelysningen, totalt 5 000 lampor. Nu har kommunen backat efter kritik från flera håll.
– Jag är nöjd att de tagit till sig kritiken och backat, säger hon.
Hela gator i villaområden där belysningen var släckt. Övergångsställen och korsningar utan belysning. Förskoleparkeringar utan ljus. Det var resultatet när Laholms kommun nyligen släckte en tredjedel av gatubelysningen för att spara el.
– I första hand är det en säkerhetsfråga, att inga barn ska bil överkörda när de cyklar hem från skolan. Men också om att ingen av oss vuxna som kör bil ska bli skyldiga till att köra på ett barn. Det har uppstått situationer där människor i mitt nätverk upplever att det är svårt att se barnen i trafiken, säger Karolina Borg.
Stred mot barnkonventionen
Hon är mamma till en sexåring och anmälde kommunen till JO för beslutet att släcka ner belysningen. Hon säger att nedsläckningen kanske påverkade äldre barn mer än hennes egen dotter, som är så pass liten att hon ändå alltid har en vuxen med sig när hon ska någonstans.
– En del i processen att utvecklas är att kunna göra vissa saker själv. Som att cykla till skolan eller fotbollsträningen. Det blir en stor begränsning i deras utveckling och frihet, säger hon.
Karolina Borg säger att hon inte är någon expert, men en vanlig medborgare som har någorlunda koll på hur det ska gå till när kommunala beslut tas. När beslutet fattades gjordes exempelvis ingen barnkonsekvensanalys, vilket strider mot barnkonventionen.
Det visade sig också att de som fattat beslutet inte hade räknat med att hela gator skulle släckas. Belysningen var seriekopplad på ett sådant sätt att det inte gick att släcka var tredje lampa - i stället släcktes hela gator ner, medan exempelvis fotbollsplaner som inte används på kvällen stod upplysta.
– Det var ett väldigt hastigt beslut med klent underlag, säger Karolina Borg.
Utöver Karolina Borgs JO-anmälan har ytterligare en anmälan gjorts. Polisen har också gått ut och sagt att han avrått från beslutet att släcka ner. Och nu backar kommunen efter kritik från flera håll.
”Vi gör om och gör rätt”
För en drygt vecka sedan meddelade Ove Bengtsson, (S) andre vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden att man tänder belysningen igen i väntan på en ny, mer omfattande utredning.
– Nu gör vi om och gör rätt, sade han i en intervju med SVT.
Uttalandet glädjer Karolina Borg.
– Det är centralt att de uttrycker att de vill göra om och göra rätt. Jag vill betona att jag inte är någon bakåtsträvande rättshaverist eller så. Jag förstår fullkomligt poängen med att spara kilowattimmar, men det behövs en ordentlig konsekvensanalys, säger hon.