Onsdagsmötets första regel: prata inte om Onsdagsmötet.
Det råder strikt tystnadsplikt för deltagarna på tankesmedjan Timbros hemliga sammankomster – som pågått i 13 år. Där träffas regeringsföreträdare, moderater, lobbyister, SD-toppen Mattias Karlsson och tongivande ledarskribenter. Endast utvalda inom ”sfären” bjuds in.
Dagens ETC har sökt 34 mötesdeltagare. Men nästan ingen vill prata.
– Hemlighetsmakeriet gör att man blir misstänksam, säger Karensnämndens ordförande Anna Skarhed.
• VIDEO: Dagens ETC är på plats när mötesdeltagarna anländer.
Med spänstiga steg och en M-vattenflaska i ryggsäcken kliver Martin Borgs fram till partikamraterna vid porten till Timbros högkvarter i centrala Stockholm. Som Moderaternas nya kommunikationsstrateg tillhör han den mindre publika men mäktiga staben kring statsministern. Martin Borgs utbrister glatt:
– God morgon, frihetsvänner!
När portlåset surrar till kilar gruppen upp för trapporna till Onsdagsmötet på andra våningen. Kort därefter dyker fler kända ansikten upp. Det är SvD-ledarchefen Lifvendahl, PR-moderaten Per Rosencrantz och statssekreterarna Charlotte Kugelberg och Per Swenson Claréus. Men de flesta personerna som går in genom porten den här kalla morgonen den 19 april är lobbyister, inklusive mannen som grundade landets första PR-byrå Kreab. Men Peje Emilsson, som också är en inflytelserik friskoleägare, vill inte svara på några frågor utan försvinner snabbt in genom dörren.
Inramade Ayn Rand-affischer
Inne hos Timbro hänger inramade Ayn Rand-affischer och ovanför bordet med kaffetermosar pryds väggen av ett Milton Friedman-citat. I en fåtölj framför publiken sitter Per Dackenberg från Riksrevisionen och berättar om en ny myndighetsrapport. Men ingen har berättat för honom att det är en hemlig tillställning.
– Det sades att man har Chatham-reglerna men inget annat. Myndigheten har som värdegrund att vara så öppen så långt det går, säger Per Dackenberg till Dagens ETC.
Enligt Timbros inbjudningsmejl gäller ”Chatham house rule” vilket tillåter deltagarna att använda information från diskussionerna men de måste hemlighålla vem som sagt vad eller vilka som var på plats.
På samma möte, den 19 april, håller justitieministerns högsta tjänsteman Charlotte Kugelberg en dragning om Tidöregeringens kriminalpolitik. Vid flera tillfällen har regeringens närmaste medarbetare deltagit på Onsdagsmötena. Två månader tidigare, den 15 mars, talade partisekreterare Karin Enström om Moderaternas interna arbetsgrupper inför partistämman i höst. Hon gav alltså en hemlig briefing om partiets inre politikutveckling inför landets tyngsta lobbyister. Även finansminister Elisabeth Svantessons (M) stabschef Johan Paccamonti bad Timbro om att få komma till mötet, enligt mejl som Dagens ETC tagit del av.
Varför väljer så många topptjänstemän i Regeringskansliet att prioritera hemliga Timbromöten?
Du måste bli rekommenderad
Timbro arrangerar ofta öppna panelsamtal i sina lokaler men just Onsdagsmötet annonseras varken på hemsidan eller i sociala medier. För att bli inbjuden krävs en rekommendation från en annan deltagare. Och så har varit sedan det första mötet i sin nuvarande form hölls den 26 februari 2010.
I inbjudan beskriver Timbro de utvalda gästerna som ”personer i sfären”. Hela gästlistan skickas ut med inbjudan och det är höga bankchefer, fastighetsägare, statsråd och tunga namn i politik- och PR-Sverige. Även på Onsdagsmötet den 19 april deltog högprofilerade lobbyister från bland annat vårdjätten Ambea samt Gustaf Drougge, grundare av välfärdstankesmedjan Synaps, som helfinansieras av Svenskt näringsliv. Men även en nyrekryterad lobbyist hade letat sig dit – fjärde dagen på nya jobbet. Det är Magnus Demervall, Annie Lööfs tidigare stabschef, som nyligen lämnat Centerpartiet för jobbet som PR-konsult hos det danska vindkraftsbolaget Ørsted. Bolaget har sökt tillstånd för sex vindkraftsparker i svenska vatten varav ett av projekten, utanför Ystad, nu ligger på regeringens bord.
VIDEO: Dagens ETC:s team kartlägger besökarna – på väg in att delta i den hemliga sammankomsten
– Jag har själv haft svårt att hitta tid för att kunna prioritera den typen av utbyte de senaste åren och har bara deltagit på ett onsdagsmöte på flera år, säger Magnus Demervall i ett mejl.
För den som vill få tillgång till Tidöregeringens centrala maktpersoner är Onsdagsmötet ett ypperligt tillfälle. Här kan deltagarna tala fritt utan rädsla för att bli citerade av journalister. Chatham-reglerna gäller även de ledarskribenter och journalister som ofta deltar.
– Ibland vill man träffa människor i ett lite mer initierat politiskt samtal, säger en skribent på en stor liberal ledarsida som vill vara anonym.
Skribenten understryker:
– Det är inte några konspirationsmöten.
SD-Karlsson presenterade Tidöavtalet
Timbro skriver i inbjudan att ”genom att träffas och utbyta information skapas bättre förutsättningar för att påverka samhället kortsiktigt och långsiktigt”. Inspirationen kommer från organisationen Americans for tax reform som varje onsdag samlar republikanska politiker och lobbyister för ett ”off-the-record get-together” där de koordinerar aktiviteter och strategier.
– Men det sker ingen samordning på Timbros möte. Det är inte så att man lägger upp gemensamma strategier för hur man ska ta över världen, säger en PR-konsult som ofta deltar på Onsdagsmötena men vill vara anonym.
Han tycker att mötet är en intressant mötesplats men är kritisk till att Timbro den 19 oktober 2022 bjöd in SD-toppen Mattias Karlsson, för att tala om det då purfärska Tidöavtalet.
– Han borde inte ha bjudits in, om du frågar mig, säger PR-konsulten.
”Det är inget frimureri”
En återkommande deltagare på Onsdagsmötena är den förre L-politikern Anders Frostell, senior partner på lobbygiganten Kreab. Han sitter i styrelsen för ägarbolaget Lärande i Sverige som driver det skandalomsusade naturbruksgymnasiet i Trollhättan – som saknar djur.
Till Dagens ETC säger Anders Frostell att han uppskattar Onsdagsmötets tystnadsregler.
– Det är inget konstigt med det här. Det är inget frimureri, om du tror det.
Han var på Onsdagsmötet den 19 april. Inbjuden var även Liberalernas partisekreterare och riksdagsledamot Gulan Avci. Frostell har vid flera tillfällen under våren, den 25 januari och 29 mars, haft möten med Gulan Avci i riksdagens lokaler.
– Jag träffade henne i min egenskap av ordförande i Stiftelsen Pressorganisation, säger Anders Frostell.
Inte en artikel på 13 år
Tillbaka till morgonen den 19 april där det dyker upp ett till välkänt ansikte. Det är den nyligen avhoppade statssekreteraren PM Nilsson som glider in genom porten med eget passerkort. Efter mediestormen kring hans illegala ålfiske har han landat i Timbros trygga hamn i väntan på återfärden till Dagens Industris ledarsida. Men PM Nilsson är inte den enda välkända skribenten som går in till mötet den 19 april. En av dem är Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl.
– Jag deltar ibland på Timbros Onsdagsmöten av skälet att jag tycker att de är en bra mötesplats och dessutom ger kännedom om olika projekt som sker inom den borgerliga idésfären, skriver hon i ett mejl.
Drygt 30 journalister och ledarskribenter finns på den 300 namn långa inbjudningslistan. Men Onsdagsmötet har, i sin nuvarande form, inte nämnts i en enda nyhetsartikel i svensk press på 13 år.
På Onsdagsmötet den 19 april deltog, förutom skribenterna Tove Lifvendahl och Carolin Dahlman, även Axess-profilen PJ Anders Linder samt Katarina O'Nils Franke.
– Det finns en gästlista som de ansvariga har satt ihop och bjuder in ifrån. Det är inte konstigt alls, säger Katarina O'Nils Franke, redaktionssekreterare på tidskriften Axess.
Men vad är det som sägs där som inte kan sägas i öppna sammanhang?
– Allt är inte on the record. Det är en samlingsplats för speciellt inbjudna personer som är borgerliga, från Timbros breda kyrka. Folk är inte vänster, kanske. Så man kan prata öppet om vissa saker eftersom alla håller med varandra.
”Representerar starka intressen”
Men en person som reagerar på de hemliga Timbromötena är tidigare Justitiekanslern Anna Skarhed, nu ordförande för Karensnämnden.
– Jag tycker att hemlighetsmakeriet är problem. Som medborgare vill jag veta vad är det här för möten? I den här gruppen ingår det personer som representerar starka intressen, inte minst ekonomiska.
Hon ifrågasätter varför Gunnars Strömmers stab har deltagit på Onsdagsmöten.
– De har mycket viktigt att göra i Regeringskansliet. Varför ägnar tjänstemän tid åt det här? Vad ska mötena syfta till? Varför ska deltagarna på mötet få en gräddfil till ministerns närmaste medarbetare?
Anna Skarhed gör jämförelsen med jävsfrågor där man brukar säga att så länge saker sker öppet minskar risken för skada.
– Vad är det som yttras på de här mötena som inte går att säga öppet?
Trots flera veckor av kontaktförsök med olika presschefer får Dagens ETC inte någon intervju med vare sig statsråd eller tjänstemän på Regeringskansliet. Tidningen har även sökt 34 personer som deltog på onsdagsmötet den 19 april. Ambea har avböjt intervju. Fredrik Segerfeldt skriver i ett mejl: ”Jag är inte någon tongivande röst i sfären, utan en enkel näringspolitisk expert på Almega. Så, jag har inget att säga i denna fråga”. Timbro svarar varken på mejl eller i telefon.
Imorgon: Koncernen beställde lagändring – i mejl till skolministern