En lärare som skadats av en elev och fick åka akut till sjukhuset. En elev som överdoserat på tabletter. Upprörda känslor i kölvattnet av en pedofilhärva.
Här är listan över det gångna årets mest anmälda grundskolor.
Det saknas resurser till barn i behov av extra stöd. När lärare blir sjuka ersätts de inte av vikarier. Det saknas vuxna ögon som kan se och hantera grov mobbning, hot och våld. Nu märks konsekvenserna av nedskärningar och minskade barngrupper, i kommuner över hela Sverige. Inte minst bland flera av de 140 skolorna som fått flest klagomål till Skolinspektionen mellan november 2023 och november 2024.
Passiva inför hot och våld
Skolan som hamnar högst i Dagens ETC:s granskning av anmälningar är kommunala Mosstorpsskolan i Skärblacka utanför Norrköping. I mars i fjol fick skolan kritik från Skolinspektionen som krävde åtgärder på 20 punkter. Det handlar bland annat om en stor andel obehöriga lärare, brister i anpassningar för elever i behov av extra stöd, och en passivitet bland personal när det kommer till kränkande behandling, hot och våld.
I Norrköping har ett stort antal skolor och förskolor under det senaste året avvecklats på grund av vikande elevunderlag. Den växande skaran fristående skolor i Norrköping har enligt kritiker som Marcus Larsson från Tankesmedjan balans, lett till skenande kostnader för kommunerna när de står med tomma skolplatser (och minskande inkomster i skolpeng) medan utgifterna förblir desamma.
– Det här är bara början, sa Marcus Larsson, i maj i fjol, när politikerna hade meddelat avvecklingsplanerna.
Mosstorpskolan är en av de mottagande skolorna för elever som går på skolorna som ska läggas ned vilket riskerar innebära större klasser per lärare. I anmälningarna under hösten har det framkommit att lärarna redan idag upplever en väldigt svår och stökig arbetsmiljö. En lärare skriver i sin anmälan:
”Det här är det värsta jag bevittnat som lärare på 15 år.”
Och:
”Det saknas rastvärdar på cirka hälften av alla raster. Lärarna kan omöjligt täcka allt. Vi har alarmerat till rektor många gånger men inget händer”, skriver en annan uppgiftslämnare.
Carita Johansson, rektor vid Mosstorpsskolan säger att det tar tid att åtgärda de punkter som Skolinspektionen pekat på i sin tillsyn.
– Det finns ingen quickfix utan man måste arbeta metodiskt och långsiktigt med de här sakerna. Nu har de kommit med ett nytt yrkande och sju-åtta punkter som de nämner är saker vi faktiskt redan har förbättrat. Till exempel rutiner för kränkande behandling och förebyggande studiero gällande mobiltelefoner och betygskataloger.
Skolan har en bit kvar men vet nu vad som behövs göras, enligt Carita Johansson.
– Utbildningskontoret ska också skjuta till resurser på det sättet att vi måste ha hit kompetens. Så jag känner mig rätt så lugn med det arbetet.
Slagen i ansiktet
På Påvelundsskolan i Göteborg har det återkommande funnits problem med hot och våld, både mot lärare och andra elever. En elevassistent blev under hösten slagen i ansiktet med knytnäven efter en muntlig dispyt. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket. Hösten året innan dömdes en elev för att ha tagit stryptag på en annan elev och slängt ner henne mot marken.
I en anmälan skriver en förälder att dennes barn ”underkänts i totalt sju ämnen under vårterminen 2024 och ett ämne under höstterminen 2024 på grund av obefintligt stöd och anpassningar från skolans sida, trots att de varit medvetna om läs- och skrivsvårigheter sedan femte klass”.
Vårdnadshavare är inte alltid nöjda.
Victoria Leffler är ny rektor på Påvelundsskolan berättar att man ska analysera och utvärdera bland annat anpassningar och särskilt stöd och arbeta med att förbättra kommunikationen med föräldrar.
– Men vårdnadshavare är inte alltid nöjda, och som i första svaret, då anmäler man. På min förra arbetsplats var det 17 individärenden/anmälningar åren innan jag kom och under de fyra år jag ledde det området var noll. Så det går att förändra, säger hon.
Hon säger att hon inte har kunskaper om de anmälningar som kommit in för att hon arbetat på skolan för kort tid, men att de generellt arbetar med handledning och utbildning för att stärka kompetens bland medarbetare och som i slutändan kan motverka hot och våld.
Överdos efter en ”incident”
Även på Bobergsskolan i Stockholm handlar flera av anmälningarna hot och våld. Flera elever har blivit bitna av en elev, vilket inte lett till några åtgärder från skolan enligt anmälaren. Skolan brister också i stöd och anpassningar enligt flera anmälningar. En elev överdoserade på tabletter efter en ”incident”.
Rektorn på Bobergsskolan, Nina Jonsson, uppmuntrar att vårdnadshavare anmäler till Skolinspektionen när det inte går att komma överens.
– Detta eftersom vi då får en oberoende granskning vilket kan vara bra då skolan kanske inte är överens med vårdnadshavarna i en fråga om till exempel särskilt stöd. Vi vet också att de anmälningar som kom in under de senaste tolv månaderna rörde ett fåtal vårdnadshavare.
Rektorn dementerar några av uppgifterna som framkommit i anmälningarna, som att en lärare skulle varit våldsam och att en lärare varit dömd för ett brott i närtid, som efter utredningar inte visat sig stämma. Hon förnekar också att problemen som verkar finnas på skolan skulle ha något med resursbrister att göra.
Fanns ingen rektor
På Internationella Engelska skolan i Karlstad har lärare och föräldrar anmält skolan till Skolinspektionen för mobbning, brister i dokumentation och hantering av den ”pedofilhärva” som uppdagats i medier. Det sistnämnda har skolan blivit både polisanmälda för och anmälda till Justitieombudsmannen samt Diskrimineringsombudsmannen.
Fritidsledaren dömdes i slutet av augusti i fjol till två års fängelse efter att ha fotat och filmat 166 brottsoffer i sexuellt syfte.
Även i Täby har Internationella Engelska skolan fått ett större antal anmälningar. Här har en rektor saknats under höstterminen och enligt flera anmälningar framgår också att eleverna verkar få för få undervisningstimmar och saknar till stor del utbildade lärare. Det verkar också saknas resurser för barn i behov av extra stöd enligt flera anmälare.
En förälder misstänker betygsfusk på grund av att lärare rättar om prov, men det handlar enligt den tidigare rektorn som får svara på frågor till Skolinspektionen om nyexaminerade lärare som behöver stöd med rättning från medarbetare.
Enligt en annan anmälare finns en hård ton mot invandrarelever på skolan och även en kränkande behandling av personalen.
Förtydligande:
En anmälan är en lämnad uppgift till Skolinspektionen som ska göras i syfte att få in information om missförhållanden om en viss skola, huvudman eller personal från elever, föräldrar, personal och allmänheten. Från och med hösten 2021 finns inte längre ett krav på att Skolinspektionen utreder alla inlämnade uppgifter utan kan istället användas som underlag för att exempelvis välja skolor att göra tillsyn vid.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.