– Inflationen måste bekämpas med kraft. Vi fick ett positivt utfall i fredags, men ett utfall är ingen trend. Vi måste ha is i magen, sa Svantesson med syftning på siffrorna för mars då inflationen sjönk något.
SKR:s krav avvisas
Precis som regeringen tidigare har aviserat vill de ”stötta de som har det tuffast”. De gör det genom att till exempel tillfälligt höja bostadsbidraget för ekonomiskt utsatta barnfamiljer.
Men som Dagens ETC har berättat tidigare blir det i praktiken inget tillskott för de som har det allra svårast, de tiotusentals som får både bostadsbidrag och ekonomiskt bistånd eller försörjningsstöd. Försörjningsstödet minskar nämligen med lika mycket som bostadsbidraget höjs. Det var dock inget regeringen nämnde.
– Vi fokuserar på de allra största behoven i den här budgeten, säger Elisabeth Svantesson.
Inget extra till vård och skola
Det blir heller inga extra tillskott till Sveriges kommuner och regioner (SKR). Trots att SKR räknar med att samtliga Sveriges regioner i år kommer att gå med underskott avvisar regeringen kraven på tillskott, med hänvisning till de pengar som lades i höstbudgeten och SKR redan då ansåg var för lite.
– Vi gjorde historiska tillskott i välfärden i höstbudgeten, säger Elisabeth Svantesson.
Mer pengar till försvaret
Precis som regeringen har gått ut med tidigare blir det också satsningar på ”ett tryggare samhälle”. Det innebär bland annat fler fängelseplatser. Även försvaret får ökade tillslag.
Elisabeth Svantesson presenterade också hur regeringen tänker sig att tackla det svåra ekonomiska läget de kommande åren. En del är skattesänkningar, en annan det regeringen kallar bidragsreform som bland annat innebär ett tak för bidrag för att det ska löna sig mer att arbeta.
– Det här handlar om att få kakan att växa för att klara framtidens utmaningar, säger Elisabeth Svantesson.
LO: ”Gör knappt någonting”
Trots att vårbudgeten precis har presenterats kommer redan kritik. LO menar att det inte alls är en budget som stöttar de mest utsatta, och hade önskat en finanspolitik som skyddar dem som drabbas ekonomiskt hårt av kostnadsökningarna. Till exempel förstärkt barnbidrag och avskaffat karensavdrag.
– Tyvärr är det inget som syns i den här budgeten. Den tillfälliga förlängningen av bostadsbidraget i all ära, men regeringen gör knappt någonting för att stötta hushållen. Medan LO-förbundens medlemmar ser priserna på vanlig mat och el skjuta i höjden sitter regeringen på händerna, säger Susanna Gideonsson, LO:s ordförande, i ett pressmeddelande.
Oppositionen kommenterar
Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, kallar budgetpropositionen ett svek:
”Regeringen sviker än en gång dem som lever i den allra värsta ekonomiska utsattheten. För dem som lever på försörjningsstöd kommer det här bli ett nollsummespel”, skriver hon på Twitter och lyfter att hon hellre sett en sänkning av momsen på mat och basvaror.
Janine Alm Ericson, ekonomisk politisk talesperson för Miljöpartiet, gör en liknande analys.
– Det är bra med ett ökat bostadsbidrag, men för dem med försörjningsstöd kommer det inte hjälpa. Det är de som har de allra minsta marginalerna, men de blir inte hjälpta eftersom tillskottet räknas av.
Hon är också kritisk till att inte SKR får något ökat tillslag.
– Vi vet att kommunerna och regionerna går med underskott redan i år. De hade behövt 20 miljarder i höstas, regeringen sköt till 12. Det innebär i praktiken nedskärningar. Man kommer behöva avskeda människor, man får färre lärare i skolan och mindre personal i vården.
Miljöpartiet saknar också åtgärder för klimatet i regeringens budget.
– De kommer inte med någonting alls här. Det är oroväckande i en tid då vi ser att så väldigt mycket behöver göras, säger Janine Alm Ericson.
Centerpartiet efterlyste skattesänkningar för företag för att rädda jobb.
– Det är ekonomisk kris, var är krispolitiken? frågade den ekonomiskpolitiska talespersonen Martin Ådahl retoriskt.
Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson för Västerpartiet, sågar vårbudgetpropositionen jäms med fotknölarna.
– Vi kan konstatera att regeringen är chockerande passiv. Man gör ingenting, säger han på en pressträff.
– Man lämnar hushållen, kommuner och regioner i sticket, fortsätter Esbati och presenterar några av de egna förslagen från V för att hantera krisen.
– Exempelvis ”Sverigepriser” på el skulle få en stor effekt på inflationen.
Dessutom föreslår V en höjning av barnbidraget med 400 kronor, samt ytterligare höjningar för flerbarnstillägg.
– Det skulle helt kunna finansieras av ett pausat rut-bidrag under ett halvår, säger Ali Esbati.
Även från Handels kommer kritik:
”Den här vårbudgeten kan beskrivas med ett ord: otillräcklig. För hushåll som pressas av inflation, för företag som inte hittar rätt kompetens, för arbetslösa som inte hittar ett jobb och för oss alla som kommer drabbas av skenande klimatförändringar”, skriver förbundsordförande Linda Palmetzhofer på Twitter.
Timbros vd Benjamin Dousa är inte heller nöjd. Han saknar skattesänkningar och skriver på Twitter:
”Regeringens avveckling av arbetslinjen fortsätter. 1000 miljoner av skattebetalarnas pengar på höjda bidrag, men inte en krona tillbaka för den som jobbar. Tröskeln att gå från bidrag till arbete höjs ytterligare – tvärtemot vad regeringspartierna lovade.”
Hyresgästföreningen ser en budget som saknar politik för dom som drabbas hårdast av krisen och som väntar ut byggkrisen istället för att bemöta den.
– Vi tycker det är bra att regeringen går fram med det förlängda bostadsbidraget och tilläggsbidraget. Däremot tror vi inte att det räcker, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.
– Vanligt folk har svårt med det mest basala som mat på bordet och att betala hyran och då behöver regeringen presentera politik som möter den ekonomiska krisen. Det gör inte den här budgeten tyvärr.
S: ”Högerpolitik när den är som sämst”
Socialdemokraterna kallar budgeten för ”högerpolitik när den är som sämst”. Mikael Damberg menar att mycket av det som nu presenteras som satsningar, är sådant som regeringen skar ner på i höstas.
– Först genomför man nedskärningar på miljarder på utbildning och omställning, sedan skjuter man tillbaka lite resurser och kallar det för en satsning, säger han under en presskonferens.
Mikael Damberg håller med Elisabeth Svantesson om att det ekonomiska läget är kärvt, men håller inte med om det därför behövs en stram budget.
– Regeringen har ett ansvar, finansministern kan inte gå och sätta sig på läktaren och titta på medan hushållen kämpar för att få vardagen att gå ihop.
Socialdemokraterna menar att hela välfärden kommer att drabbas av uteblivna pengar till kommuner och regioner. Och att det i sin tur kommer drabba barnen mest. Regeringens ord om att budgeten är en budget för de mest utsatta barnfamiljerna har Mikael Damberg inte mycket för.
– I den här budgeten blir det barnen som får ta smällen för krisen. De är barnen som drabbas när föräldrarna inte får lönen att räcka till, när de inte klarar av att betala hyra eller terminsavgiften och det är barnen som drabbas när skolorna tvingas säga upp lärare.
Texten uppdateras.