Flera organisationer som jobbar med relaterade frågor om sexuell hälsa och barns rättigheter har lyft granskningen, och lärare runt om i landet säger att artiklarna kommer att användas i undervisning om sex, hälsa och samtycke.
”Empatibefriat beteende”
Från politiken säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar att hon tyvärr inte är förvånad över innehållet, att män och pojkar delar, byter och säljer bilder och filmer som aldrig var menade att spridas. På instagram skriver Dadgostar:
”Vad är det för hänsynslöst och empatibefriat beteende? När ska unga tjejer, barn, få leva tryggt utan att behöva vara oroliga för att bli uthängda på det här sättet? Nej, tjejerna ska inte ’skylla sig själva’. Dom har pressats till att skicka bilder eller trott att dom har kunnat lita på pojkvänner dom har haft. Många är barn. Brottet är att utnyttja och sprida vidare bilder och filmer för att förödmjuka tjejerna. I ”världens mest jämställda land” fortsätter många killar och män att utsätta tjejer för den här smärtan och ångesten. Varför har vi inte kommit längre? Politiken har gjort alldeles för lite för att värderingar om medmänsklighet, empati, jämställdhet och respekt ska genomsyra vårt samhälle. Det behöver ändras.”
”Otroligt illa berörd”
Jan Jönsson är oppositionsborgarråd för Liberalerna i Stockholm.
”Jag blir otroligt illa berörd av att läsa detta reportage, men tyvärr inte förvånad. Under mitt besök på Bredängsskolan häromdagen berättade eleverna att sexuella trakasserier och ofredanden är vanligt och leder till att de känner sig otrygga. En undersökning som Brå presenterade förra veckan visar att många tjejer och killar är oroliga och rädda för att utsättas för sexuella ofredanden i skolan. Det är helt oacceptabelt att så många unga utsätts för detta. Givetvis ska sådant här polisanmälas. Men för att på längre sikt komma till rätta med dessa kränkningar måste vi, redan när barnen är i förskole- och lågstadieåldern, jobba med värderingar om kroppslig integritet genom program som till exempel Stopp min kropp och Mentors in violence prevention (MVP).”
Dagens Nyheter skriver om artikelserien på ledarplats.
”Det är inte bara killar som driver den digitala hederskulturen, men det är de som främst riskerar att få den hånskrattande misogyna amoralen som en del av sin identitet. Vi talar ofta om att skydda och stärka flickor, och i den här kulturen är det absolut nödvändigt. Vi tar dock sällan upp utmaningen att uppfostra pojkar när den här sortens beteenden och förhållningssätt är en existerande och accepterad sorts maskulinitet.”
Kerstin Tóth Isaxon, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU, kommenterar i ett särskilt pressmeddelande:
– Det är vanligt att den som har blivit utsatt skäms och känner skuld för det som hänt. Därför är det viktigt att du som vuxen inte förstärker denna känsla. Motverka den i stället genom att stötta barnet och placera allt ansvar där det hör hemma, på den som spridit utan tillstånd.
”ALDRIG deras fel”
Stiftelsen Child10 kommenterar alla delar av granskningen på Instagram. Om andra delen – där Saga berättade om vad hon varit med om – skriver Child10:
”Vi vet att många barn som utsätts för kommersiell sexuell exploatering eller andra sexuella övergrepp ofta möts av skuldbeläggande från omgivningen. Det används som strategi av förövare och förstärks tyvärr ofta i bemötandet från såväl jämnåriga, vuxna, stödsystemet som rättsväsendet. Men det är ALDRIG deras fel. Du har rätt att ta vilka bilder du vill och dela med dem du vill. Skulden ligger alltid och enbart hos killarna och männen som sedan sprider, utnyttjar, köper och säljer.”
Katarina Wennstam är journalist och författare som bland annat skriver om sexuell hälsa och sexuella rättigheter. På Instagram kommenterar hon granskningen:
”De unga killarna har alltså rakt av anammat vuxenvärldens föreställning om att det är tjejer som ska passa sig, tjejer som ska bete sig på ett visst sätt för att inte utsättas för brott och att det är tjejers sexuella utforskande som är problematisk - inte vissa killars sexuella brott.”
Moa Berglöf, Sydsvenskan ledare:
”För många vuxna kommer nog Dagens ETC:s granskning som en överraskning: samtidigt som undervegetationen är högst närvarande i ett stort antal ungdomars liv, är den tillräckligt dold för att vuxenvärlden inte ska hitta den.”
”Skev kvinnosyn”
Fanny Jönsson är ledarskribent på Aftonbladet. Hon skriver att granskningen känns som en spark i magen.
”Eftersom dessa övergrepp fortsätter år efter år, är det uppenbart att problemet är strukturellt. I mångt och mycket bottnar det i en skev kvinnosyn – som måste förändras. En avgörande plats för förändring är skolan. I flera år har den svenska skolan kritiserats av extremhögern för att sysslat för mycket med ’genustrams’. Dagens ETC:s granskning visar att vi som samhälle inte har gjort det tillräckligt. Frågor om genus, jämställdhet och samtycke måste ta större plats, inte mindre. Annars kommer unga tjejers liv fortsätta förstöras.”
Malin Michea, Arbetet Kultur:
”Att se en tjej som sexuellt klandervärd har alltid varit ett billigt och tacksamt sätt för en viss typ av män att köpa sig själva fria från skuld i sina fantasier. För nej, ingen man som vräker ur sig sitt sexualiserade hat mot unga tjejer ska åtminstone få tänka att han inte är genomskådad.”
Läs del ett av De uthängda tjejerna: Tonårstjejers läckta nakenbilder säljs i slutna nätforum: ”Exponerar horor”
Läs del två: Saga, 15: Mina nakenbilder säljs på nätet – nu stämplas jag som hora.
Läs del tre: Här är killarna som hänger ut svenska tonårstjejer: ”En cool grej”
Läs del fyra: Polisen: ”Det är en osannolik hänsynslöshet det här.”