Februari
Lööf lämnar tronen – Demirok tar över
Muharrem Demirok väljs till Centerpartiets nya ledare efter Annie Lööf. Partiets vurm för skolbolagen är över, men något förbud mot vinstuttag är Demirok inte beredd att medverka till.
Till slut kom elstödet
Det utlovade stödet till elkonsumenterna lät vänta på sig. Men till slut kom det. Särskilt till de välbärgade storförbrukare som kunde kamma hem hundratals kronor för att hålla sina utomhusyacuzzis bubblande. Men energiminister Ebba Busch blev inte mer poppis för det, att döma av opinionsinstitutens förtroendemätningar.
Mars
Kaos i KD
Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö avgår. Strax innan har han polisanmälts av EU-parlamentarikern Sara Skyttedal för ett sexuellt övergrepp som hon menar ägt rum nio år tidigare. Enligt Aftonbladet hade en konflikt mellan dem brutit ut i samband med att Skyttedal, i en intervju med Dagens ETC, avslöjat att hon rökt cannabis så sent som sommaren 2022. I turbulensen efter Ingerös avgång menar partiledaren Ebba Busch att detta skadat förtroendet för Skyttedal. Den senares politiska karriär ser ut att gå mot sitt slut när valberedningen senare vill peta henne som frontfigur inför EU-valet – men när partifullmäktige röstar kniper hon förstaplatsen på valsedeln.
April
Slutet för plastpåseskatten
Hushållen är hårt trängda, men nu kan de komma att befrias från skatt – på plastpåsar. Det beskedet ger regeringen, vilket sedan bekräftas när finansministern fram på hösten presenterar sin budget.
Maj
Havregrynsdebatt i inflationens spår
Inflationen biter sig fast. Inte minst matkassarna blir allt dyrare. V har krävt pristak, men samtal med matjättarna får räcka, tycker finansministern. Debatten om politiskt ansvar – eller icke-ansvar – för att mätta magar tar ny fart när debattören Lena Andersson tycker att barn till föräldrar med små marginaler gott kan nöja sig med havregrynsgröt.
Lobbygrupp hetsar mot S-ledaren
”Arga Andersson”. Med det epitetet försöker borgerliga politiker och opinionsbildare sänka S-ledaren Magdalena Andersson, vars förtroendesiffror vida överträffar den moderata statsministerns. Dagens ETC kan avslöja att kampanjen dragits igång av en anställd hos Näringslivets mediaservice – en hemlig lobbygrupp kopplad till tankesmedjan Timbro och Svenskt näringsliv. Gruppen har verkat i det fördolda och kan beskrivas som en trollfabrik. När PM Nilsson tillträder som ny Timbro-vd är en av hans första åtgärder att lägga ner Näringslivets mediaservice. Till Svenska dagbladet säger han sig dock inte ha ”någon som helst aning” om huruvida verksamheten var att betrakta som en trollfabrik eller ej.
Juni
Rödgrön medvind i opinionen
Socialdemokraterna går som tåget i opinionsmätningarna och enligt SCB:s stora mätning samlar S,V och MP en majoritet av väljarkåren bakom sig. Mot slutet av året dalar dock såväl Magdalena Anderssons förtroendesiffror som stödet för S.
Klubbad klimatpolitik
Med Sverige som ordförandeland lägger EU fast de sista delarna i sitt klimatpaket ”Fit for 55” som bland annat innebär att alla medlemsländer får bindande klimatmål.
Juli
Natojublet som kom av sig
På Natomötet i Vilnius tar statsminister Ulf Kristersson en öl med sina medarbetare för att fira handslaget med Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan. Nu ska Sverige släppas in i Nato. Ett par dagar senare var beskedet från Erdoğan att det sker tidigast i oktober.
Augusti
Tidö går vidare med angiverilagen
Fler ska ut ur Sverige, det är Tidöpartierna fast beslutna om. Ett av verktygen ska bli att tvinga offentliganställda att ange den som inte har rätt att vistas i Sverige. Protesterna är omfattande från flera yrkesgrupper, men regeringen sjösätter utredningen som ska ta fram en angiverilag. Eller ”förbättrade möjligheter till informationsutbyte mellan myndigheter” som regeringen uttrycker det.
Staten och kärnkraft
10 nya kärnkraftsreaktorer ska det bli, lovar klimatminister Romina Pourmokhtari. Men utfästelsen visar sig inte vara förankrad i regeringen som helhet och klimatministern får backa. Samtidigt är intresset skralt bland elbolagen att bygga, vilket får finansminster Svantesson att ändra sig om subventioner. Nu ska skattebetalarna öppna plånboken om projekten inte bär sig. En utredning tillsätts som ska ge svar på hur staten ska dela risken med elbolagen.
Lag mot koranbränningar
Regeringen vill ändra ordningslagen för att stoppa de koranbränningar som stör Natoprocessen. Det vill varken SD eller oppositionen och frågan tycks rinna ut i sanden.
”Tidöavtalet är som silvertejp, det funkar jättebra tillfälligt.”
SD-ledaren Jimmie Åkesson lovar att antingen sitta i regeringen eller vara i opposition efter nästa val.
September
Regeringens budget – alla blev sura
Finansminister Elisabeth Svantesson ser som sin viktigaste uppgift att bekämpa inflationen och den budget hon lägger fram beskriver hon själv som ”återhållsam”. Kritiken kommer från alla håll. M-toppen Irene Svenonius känner sig snuvad på skattesänkning när brytpunkten för statlig inkomstskatt inte räknas upp i takt med inflationen. Andra beklagar att regeringen inte skjuter till de pengar som krävs för att undvika nedskärningar i vård, skola och omsorg.
Oktober
Hamas-Israel plågar vänstersidan
Kriget mellan Israel och Hamas letar sig in i den svenska inrikespolitiken. Från höger angrips ”vänstern” för antisemitism. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj anklagas för Hamas-kopplingar. Vänsterpartiets ledning vill utesluta kommunpolitikern Björn Alling efter att han bland annat skrivit att partiledaren Nooshi Dadgostar ”slickat sioniströv” när hon fördömde Hamas terrorattack utan att samtidigt nämna Israels ockupation. På kongressen i maj avgörs om Alling kastas ut eller ej.
November
SD backar klimatmål – utan klimatåtgärder
Sverigedemokraterna ansluter sig till målet om nettonollutsläpp till 2045. Samtidigt ska etappmålet till 2030 ”ses över”. SD:s klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen framhåller också att ingenting i uppgörelsen med regeringspartierna säger att priserna på fossila bränslen ska öka, trots att regeringens egna beräkningar visar att 2045-målet inte kommer nås med nuvarande politik.
Helldén nytt språkrör
Daniel Helldén var högerstämplad efter fyra år i M-lett styre i Stockholms stad. Och medierna surrade av uppgifter om att sittande språkröret Märta Stenevi inte ville ha honom som parhäst. Det hindrade honom inte från att väljas till nytt språkrör – med bara en rösts marginal.
S analys: Högerns och invandringens fel
Elva arbetsgrupper med krångliga namn har jobbat på med Socialdemokraternas nya samhällsanalys. Partiet har år efter år misslyckats med att minska ojämlikheten och hålla ihop samhället, konstaterar man i flera av rapporterna. Vems fel? Högern som haft ovanan att ha majoritet i riksdagen och förhindrat en progressiv S-politik. Och så ”den generösa migrationspolitiken” som rådde före 2015.
SD: Riv moskéer
Stoppa byggandet av nya moskéer – och riv sådana som bidrar till ”islamisering”. Det utspelet gjorde SD–ledaren Jimmie Åkesson på partiets landsdagar. Statsminister Ulf Kristersson som kritiserats för att ha slätat över en rad islamfientliga uttalanden från SD-företrädare markerade: ”I Sverige river vi inte gudstjänstlokaler.” Möjligen bidrog oron för ytterligare grus i Natoprocessen till den skärpta tonen mot regeringsunderlagets största parti.
December
”Det finns ingen som Romina!”
Det var tack vare klimatminister Romina Pourmokhtari (L) som 198 länder till sist kom överens om ett klimatavtal på COP28 i Dubai – åtminstone enligt den som rattar Liberalernas konto på X.
Comebackernas EU-val
Förre V-ledaren Jonas Sjöstedt toppar Vänsterpartiets lista till EU-parlamentet om det blir som partiets valberedning vill. Även före detta MP-språkröret Isabella Lövin gör comeback och kandiderar inför vårens EU-val.
– Det är en annan typ av politik på EU-nivå. Det är inte den här att stå och smutskasta varandra, säger hon till Dagens ETC.
Plötsligt händer det
Det turkiska utrikesutskottet röstar för att godkänna Sveriges ansökan. När frågan kan komma upp till omröstning i hela parlamentet - och Ulf Kristersson får skäl att öppna en ny öl - återstår dock att se.
Avlidna
13/3 Barbro Westerholm, 89 år
Som mångårig liberal riksdagsledamot kämpade hon för mänskliga rättigheter, mot slutet i opposition mot den partiledning som öppnade dörren för SD.
19/9 Per Gahrton, 80 år
Folkpartisten som 1981 fick nog och grundade Miljöpartiet för att senare be Carl Bildt hålla truten dagen efter folkomröstningen om EU.