Bara 20 av landets kommuner erbjuder förtur för familjer som behöver ny bostad på grund av en separation, enligt Boverkets årliga undersökning. Men i Värmland finns ett litet kluster av kommuner som gör annorlunda: Storfors, Hammarö, Grums och Arvika.Lars-Ove Jansson, ordförande i det kommunala bostadsbolaget säger att förturen i första hand gäller nuvarande hyresgäster, men att man försöker hjälpa alla som behöver. – I de flesta fall finns det barn inblandade i separationer, och man ska alltid ha barns bästa för ögonen.
Om ett par bestämt sig för att separera är det bättre att få flytten genomförd så snabbt som möjligt, än att föräldrarna går och gnager på varandra och är sura. Det är inte en bra miljö för ett barn att vara i, säger han. Regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på bland annat hur kommunala bostadsbolag kan jobba med förturer. Enligt utredaren Karolina Skog (MP) finns det inget hinder för att ge vissa grupper förtur.
– Jag vill poängtera att det är fullt möjligt att använda förturer. Eftersom det funnits frågetecken finns det anledning att förtydliga detta, säger hon.
Hon säger att det viktiga är att förturerna används på ett strukturerat och transparent sätt så att alla vet vad som gäller.
Utredningen ska presenteras i mars nästa år. Karolina Skog kommer inte att föreslå exakt hur kommunerna ska jobba med förturer, men säger att hon tycker att det finns många skäl att särskilt se till barnfamiljers situation.
– Det handlar om hur viktigt bostad är för barn. En otrygg boendesituation med flera flyttar är väldigt dåligt för ett barn, säger hon. Av de 20 kommuner som uppgett att de förra året gett förtur till separerade är merparten små kommuner med färre än 25 000 invånare. En del kommuner gör också bedömningar från fall till fall.
I Karlstad kan föräldrar med minderåriga barn få gå före i kön och i Örebro har det kommunala bostadsbolaget en utredningsgrupp som kan beslut om förtur beroende på vad det handlar om. Christina Olsson, generalsekreterare för Makalösa föräldrar, tycker att alla kommuner borde ge förtur till barnfamiljer vid separationer. För att visa hur absurt hon tycker att det är att de flesta kommuner inte erbjuder förtur jämför hon med insatserna som ges till ett barn som fått ett nytt syskon. Då anser kommunerna att det är viktigt att barnet får behålla sin plats på förskolan åtminstone 15 timmar i veckan även om en förälder är hemma föräldraledig med det yngre syskonet.
– Då är de viktigt att barnet inte förlorar vänner och rutiner. Men barn som är med om en skilsmässa tänker man inte på. Om man inte har någon bostad har man ingen trygghet. Och hur ska man som förälder orka ta tag i sitt liv när all energi går åt till att lösa de här frågorna. Föräldrar som genomgår en separation hade kommit på fötter snabbare om de hade fått hjälp med bostad. Och det hade tveklöst gynnat barnen, säger hon.