Bilbedrägerier ökar lavinartat i Sverige. En granskning av sajterna Blocket och Byt bil visar att flera bilhandlare som är svartlistade genom Allmänna reklamationsnämnden och som dessutom är dömda för brott får fortsätta sälja bilar via de digitala marknadsplatserna. ”Blocket är hela marknaden”, säger bilhandlaren Markus som dragits inför rätta åtta gånger.
Måns Antman Debels
Magnus Bergman
Markus är en av de bilhandlare som är svartlistad av Allmänna reklamationsnämnden (ARN) efter att ha vägrat att följa nämndens beslut. Genom sin handel med bilar i Stockholmsområdet har han dessutom varit i tingsrätt åtta gånger. Men han har inte haft några problem med att få lägga ut sina annonser på Blocket.
– Blocket är hela marknaden. De har all makt. Stänger de av mig så har jag ingen butik kvar. Då får jag byta bransch, säger Markus.
Enligt honom rör det sig om stora pengar att tjäna på att inte följa upp ARN:s beslut.
– Jag lovar dig, jag kan spara uppemot 200 000 kronor per år genom att slippa anställa folk som sitter och svarar på ARN-ärendena. Det är mycket pengar för oss. Det blir extremt mycket skrivande. Vi har inte tid att svara på alla ARN-ärenden.
Motorn startade bara ibland
Morgan Liljenberg köpte en Mercedes SLK 230 av Markus förra året och upptäckte efter att ha kört hem den att båda sidoblinkerserna hade lossnat då de bara suttit fast med tejp. Med tiden upptäckte han dessutom att motorn bara startade då och då, samt att det regnade in.
Han anmälde till ARN som rekommenderade att Markus bilfirma skulle betala 6 937 kronor till Morgan Liljenberg. Trots ARN:s utslag, och att Morgan själv hörde av sig till Blocket, har ingenting följts upp.
– Jag skrev ett mejl till Blocket, med kopia av ARN:s rekommendation, samt dom från tingsrätt. Fick inget svar, och säljaren annonserar fortfarande på Blocket, säger han.
En morgon i november får vi ta del av samtliga reklamationsärenden om begagnade bilar som kommit in till ARN sedan januari 2020. 1 115 sidor med 3 574 ärenden. Vi får läsa om oseriösa affärer, lögner, undangömd information – och hot.
Anmälningarna om bilbedrägerier ökar i landet, och framför allt handlar det om affärer gjorda på marknadsplatser online.
– Ända sedan Hallå Konsument startade har köp av begagnad bil legat i topp, oförändrat. Det märks att det är ett område som är problematiskt. Under 2021 har vi fått in i runda slängar 6 500 klagomål vad det gäller begagnade bilköp, säger Christina Celsing vid Konsumentverket.
Många former av bedrägerier
Konsumenttidskriften Råd&Rön upprättar en svart lista över företag som inte följer ARN:s beslut. Den senaste listan består av 652 företag. Efter att ha undersökt de bilhandlare som förekommer kan vi avslöja att 92 av dessa fortfarande är aktiva säljare på sidor som Blocket och Byt bil. I slutet av december utgjorde deras annonser sammanlagt tre procent av alla fordonsannonser på Blocket. Hälften av dessa bilhandlare förekommer i tvister och brottmål där ekonomisk brottslighet är mest förekommande.
Genom domar vi har tagit del av har vi kunnat konstatera att bilbedrägerierna tar sig många former. Exempelvis har bilhandlare lovat att åtgärda fel vid köpet för att sedan, efter att ägarbyte gjorts och transaktionen är klar, byta nummer och gå under jorden. Ibland får köpare aldrig den bil de betalat för. Det är även vanligt att bilhandlare skruvar tillbaka mätarställningen tusentals kilometer för att kunna ta ett högre pris.
Den vanligaste anledningen till att konsumenter går vidare till reklamationsnämnden är dock att man upptäckt fel på bilen som handlaren inte har upplyst om. Det andra är avtalsvillkor, att man är oense om vad som står i villkoren eller att bilhandlaren inte uppfyller det som står i villkoren.
Trots att det är så vanligt med klagomål blomstrar bilmarknaden på Blocket. Årligen säljs över 300 000 bilar på hemsidan som slog försäljningsrekord under förra året. Varje vecka har Blocket Fordon runt 10 miljoner besökare.
– Jag skulle säga att Blocket är den största enskilda kanalen och den absolut viktigaste. Om man blir avstängd skulle det vara katastrof. Vi lägger nog runt 100 000 per år på Blocket. Det är ingen billig kanal att sälja på, det är det absolut inte. Man kan tycka att det borde finnas någon typ av trovärdighets-ranking, säger Johan Danielsson som är vd för Westbergs Bil i Umeå.
Enligt de bilfirmor vi har pratat med betalar de runt 15 000 till 25 000 kronor i månaden för sina annonser. Enligt Blocket själva har de 2 500 bilhandlare som säljer via dem. Utifrån de siffrorna kan man anta att Blocket tjänar runt en halv miljard kronor om året på bilhandlarna, vilket utgör ungefär hälften av deras omsättning.
”Inga problem med Blocket”
Nicholas Johansson som är ansvarig för Blockets Business to business-support menar att Blocket har som ambition att ta bort alla företag som inte följer ARN:s rekommendationer.
”Blockets policy är att stänga av handlare som inte följer ARN:s beslut. Dock är det så att Blocket inte utgår från Råd&Röns svarta lista, utan vi agerar endast på förstahandsinformation från en eller flera parter i ett ärende hos ARN. Men i de fall säljaren inte följer ARN:s beslut och vi inte kan hjälpa köparen att komma överens med säljaren på något annat sätt, så är vår policy att avsluta handlarens annonser hos oss”, skriver han i ett mejl.
Vi frågar Markus om han har haft någon kontakt med Blocket om sina egna reklamationsärenden.
– Nej, vi pratar aldrig med Blocket. De har inget med det här att göra. Jag har bra kontakt med Blocket och det har aldrig varit några problem, svarar han.