– Jag började ta bort alla gränser, tog en massa sms-lån och företagslån. Det eskalerade snabbt, berättar hon.
Emma spelade bort alla sina sparpengar, drog på sig stora skulder och började må allt sämre. Hon spelade flera timmar om dagen, nästan varje ledig stund. När hon inte spelade tänkte hon på spelandet. Hon sov dåligt, kunde vakna på nätterna och ha ångest. Hon skämdes över sitt spelande och dolde det för alla.
I oktober förra året kände hon att det hade gått för långt. Hon låg efter med räkningarna och försökte få hjälp, var på ett möte hos Spelberoendes riksförbund, och hittade ett program för spelberoende i Uppsala som verkade bra. Men hon hade inte råd. Det dröjde inte länge innan Emma började spela igen.
– Jag gav upp. Jag vann tillbaka lite pengar och betalade av några skulder, sen fortsatte jag ju ändå.
Som en drog
Möjligheten att tjäna pengar var lockande, men ännu viktigare var vad spelandet satte igång inom henne, berättar hon.
– Det handlade mycket om kicken, spänningen. Jag hade så mycket ångest, mådde inte bra, och då blev spelandet ett sätt att fly, att stänga av sig. Det ger så klart en kick när man vinner pengar, och när man förlorar så ska man vinna tillbaka.
Nästa gång Emma försökte sluta spela var i februari. Hon hade inte betalat hyran och låste in sig hemma en hel helg för att hon mådde så dåligt. All skuld och skam och känslan att ha misslyckats gjorde att hon inte såg någon väg ut längre.
– Jag hade planer på att ta mitt liv. Jag googlade alla möjliga sätt om hur man skulle gå till väga. Allt från piller till hängning. Det gick så långt att jag gjorde en snara och skrev brev. Då drack jag också så klart, för att våga. Det är så väldigt mycket skam i det.
Lockades av spelreklam
En kompis hjälpte henne till slut med skulderna sedan Emma brutit ihop och berättat allt. Efter att spelberoende blev inskrivet i både socialtjänstlagen och i hälso- och sjukvårdslagen vid årsskiftet kunde hon få hjälp av sin hemkommun. Hon fick gå i terapi hos en läkare på vårdcentralen.
– Det var jättebra. Men jag vet inte vad som hände, det fortsatte ändå. Jag var inte ärlig och kunde spela på väg ut från terapin, på telefonen.
Emma spelade på en rad olika online-kasinon. Flera gånger stängde hon av sig själv från olika bolag, för att hon insett sina problem.
– Men det finns ju tusen andra. Det är bara öppna nya konton.
Hon blev kontaktad av ett bolag som erbjöd henne att bli vip-kund, men svarade aldrig. Inget bolag erbjöd henne hjälp med spelmissbruket. I stället blev hon lockad av all spelreklam som finns överallt.
– Det är jättejobbigt. Går man in på Aftonbladet så dyker det ju upp direkt. Och på tv följs ofta spelreklamen av reklam för att låna pengar.
Emma beskriver spelandet som en besatthet.
– Man satt och spelade på bussen eller så fort man hade en ledig stund på jobbet. Det är tillgängligt hela tiden. Jag tömde mitt företagskonto, jag hade inte betalat räkningarna, inte betalat hyran på jobbet, ingenting. Jag hade fått föreläggande från kronofogden och inkassokrav. Det var som ”Lyxfällan”. Man hade knappt pengar till mat ibland, eller åkkort.
Är nu spelfri
En dag i somras var Emma hos sina föräldrar i Norrland. Hon satt i bilen med sin mamma och bröt ihop igen. Nu fanns det ingen återvändo. Emma kapitulerade. Och bestämde sig till sist för att sälja sin bostadsrätt.
– Det var en lättnad. Det var då jag accepterade problemet. Det är 17 veckor sedan nu, över fyra månader.
Sedan den dagen har Emma lyckats vara spelfri. Hon har betalat av alla skulder och mår mycket bättre.
– Det är jättestor skillnad. Då var det ju konstant ångest, sömnproblem och en besatthet. Idag mår jag jättebra. Det är skönt att vara skuldfri, att kunna ha en ekonomi. Men jag har ju haft tur som hade en lägenhet. Hade jag inte haft den så vet jag inte vad som hade hänt.
Fotnot: ”Emma” heter egentligen något annat.
22,6
... miljarder kronor. Så mycket omsatte spelmarknaden i Sverige 2017, en ökning med 3,2 procent sedan 2016.
Drygt 5,5 miljarder kronor omsattes av aktörer utan svenskt tillstånd, en ökning med 12,8 procent sedan 2016.
134 000
... svenskar beräknas ha problem med sitt spelande idag.
5,5
... miljarder. Så mycket satsade spelbolagen på reklam i Sverige förra året.
30
... procent. Så mycket ökade antalet svårt spelberoende i Sverige från 2008 till 2016.
2 824
... kronor. Så mycket förlorade varje person i Sverige över 18 år i genomsnitt under 2017.