Hur länsborna mår har sammanställts av folkhälsoplanerarna vid Landstinget i Jönköpings län och baseras på statistik och enkätundersökningar och presenteras under landstingsfullmäktige nästa vecka. Även om siffrorna varierar mellan de olika kommunerna ser det sammantaget bra ut.
– Vi mår ju bra i länet i jämförelse med riket, säger Marit Eriksson, folkhälsoplanerare.
Den kommun som mår allra bäst är Habo, som blev utsedd till Sveriges bästa boendekommun både 2009 och 2012 och är känd för att vara en välmående kommun.
– Vi ligger i topp i Sverige. Vi är friska, har en ung befolkning, har den lägsta arbetslösheten. Allt det samspelar; är man bra på det ena så är man bra på det andra, konstaterar kommunalrådet i Habo kommun, Thomas Werthén (M).
Två områden där Habo utmärker sig i positiv bemärkelse är rökning och alkoholkonsumtion bland unga. 6 procent av Habos niondeklassare röker, att jämföra med Nässjö som har högst andel rökande niondeklassare, 24 procent. Siffrorna är nästan identiska vad det gäller niondeklassare som dricker sig berusade några gånger per år eller oftare.
– Det har ju troligtvis mycket med den sociala fördelningen att göra, tror Marit Eriksson, som också lyfter fram att Habo har en relativt ung befolkning.
Fler fattiga barn
Det finns även andra skillnader mellan de två kommunerna. Andelen barn som växer upp i ekonomiskt utsatta familjer i Nässjö är dubbelt så stor som i Habo. Anders Karlsson (C), kommunalråd i Nässjö, är dock försiktig med att fastställa att de stora skillnaderna skulle bero på socioekonomiska skillnader i befolkningen.
– Självklart så är det ju lätt att tro att de sambanden finns, men jag kan inte veta om det är så. Men de socioekonomiska orsakerna gör det i så fall ännu viktigare att göra något åt problemet, säger Anders Karlsson.
Han är medveten om att Nässjö sticker ut vad det gäller rökning, men lyfter fram en rad åtgärder som gjorts, bland annat ickerökningsavtal och att man tagit bort rökrutor vid gymnasiet. Ett ökat samarbete kommer också att inledas mellan landsting och kommun, för att kunna arbeta mer systematiskt med folkhälsofrågor.
Många gravida röker
Även det generella hälsotillståndet bland vuxna i kommunerna har undersökts men där är skillnaderna inte lika stora. I Habo har 74 procent av de vuxna ett bra eller mycket bra allmänt hälsotillstånd, medan detsamma gäller för 69 procent av Nässjöborna. Övriga kommuner ligger över 70 procent, med Gnosjö i topp på 78 procent.
Något som sticker ut generellt i länet, där det också finns en jämförelse med riket i stort, är rökning bland gravida kvinnor. Högre andel kvinnor i Jönköpings län röker under graviditeten.
– Där ligger vi lite högre i jämfört med riket i stort och det är något som vi har tittat närmare på, säger Marit Eriksson.
Paradoxalt nog röker Jönköpings länsbor mindre än resten av Sveriges befolkning, i alla åldersgrupper. Att de gravida röker mer tror Marit Eriksson därför beror på att vi har fler unga mödrar i Jönköping. Och unga röker generellt mer.
Också alkoholkonsumtionen är generellt lägre i länet, åtminstone vad det gäller riskbruket bland vuxna. Kanske kan det bero på den höga andelen frikyrkor i Jönköpingstrakten.
– Det är en bra fråga. Kanske har kyrkan och dess aktiviteter betydelse, men det är bara spekulation från min sida.
Hanna Eklöf