De är kritiska till att S lade för mycket fokus på att locka mittenväljare och på så sätt inte vågade gå ut och kampanja för några konkreta vallöften. Dessutom satte partiet SD i centrum för debatten genom att utmåla dem som sin huvudfiende.
För defensivt
Ett genomgripande problem var att partiet förhöll sig alldeles för defensivt i sin valstrategi och var för distanserat i lagbygget på vänstersidan, menar Enna Gerin.
– När högern framstod som enade genom att Moderaterna legitimerade SD verkade S istället mest skämmas över sina tilltänkta stödpartier, säger hon.
Ett annat misslyckande för S var att partiet aldrig lyckades få debatten att handla om partiets hjärtefrågor. Inför valet hade S högst förtroende i de flesta sakfrågor som väljarna håller som viktiga, som bland annat sjukvård, utbildning, jobb och pensioner.
Glömde sina kärnväljare
Men partiet misslyckades helt att använda sina förtroendefrågor till sin fördel.
– Alldeles för mycket tid gick åt att försöka neutralisera högerns frågor och utspel kring brottslighet, migration, segregation, skatter och kärnkraft. Istället för att se till att få upp frågor som man har sakägarskap och högt förtroende i på dagordningen, säger hon.
Enligt Enna Gerin var förhoppningen att mobilisera och locka över mittenväljare som är kritiska till SD alldeles för enkelspårig. Strategin blev då att tona ned konfliktytorna i klassiska stridsfrågor med borgerliga partier som rörde omfördelnings- och skattepolitik.
– Baksidan blev att man åsidosatte sin egna vänsterväljare, och sina mer resurssvaga väljare på landsbygden. Det gjorde att partiet aldrig lyckades mobilisera sina kärnväljare från sofforna, säger hon.
Rapporten, som bygger på statistik från SVT:s valundersökning Valu, visar att S snarare förlorade mer väljare till högersidan än vad man vann över. Förklaringen till att de ändå gick fram i valet beror mer på att man tog väljare från sina tilltänkta stödpartier (C, V, MP och L). Tappet på högerkanten gick särskilt till SD, som alltmer vinner mark bland traditionella S-väljargrupper inom arbetarklassen. Rapporten konstaterar att SD blev största parti bland arbetslösa och att gapet till LO-väljare som röstar på SD krymper för varje val.
– Partiet är på väg att bli ett medelklassparti för de välutbildade och för de som bor i städerna och man riskerar att förlora sin ställning som Sveriges stora arbetarparti till SD, säger Enna Gerin.
Istället vill Katalys att partiet på allvar börjar lägga om sin politik och lägger fram reformförslag som både kan mobilisera medelklassen och arbetarklassen – vilket man föreslog i en rapport redan våras innan valet.
– Man måste föra ihop medelklassen och arbetarklassen i ett gemensamt projekt och föreslå reformer som gynnar det breda löntagare kollektivet.