Rikspolischefen Petra Lundhs stora intervju för Dagens Eko har lett till skarp kritik och stor förvåning både inom och utanför polisen. I intervjun berättade Lundh om hur hon ser på olika typer av brottslighet. Hon slår fast att man nått framgångar när det gäller grova brott och att man gör mycket bra saker när det gäller även den enklaste brottsligheten, men att ”vi har ett stort sjok mitt emellan som drabbar vanligt folk, vi kallar det vardagsbrottslighet”.
Reportern ber Lundh att förklara vad vardagsbrott är.
– Det är allt från relationsbrott till bedrägerier och stölder, vi har haft svårt att mäkta med eftersom det har varit den grova brottsligheten som tagit kraft, svarade rikspolischefen.
”Det får konsekvenser”
Att rikspolischefen säger detta ses som mycket allvarligt bland dem som arbetar med mäns våld mot kvinnor. Plötsligt verkar det som tidigts uttryckts som ett av de viktigaste områdena för polisen ha degraderats. Termen ”vardagsbrottslighet” används dessutom inte inom polisen sedan många år, nu heter det ”mängdbrott”.
– Rikspolischefens yttrande får konsekvenser, andra brott ses som tyngre och det blir på bekostnad av unga tjejer och kvinnor som råkar ut för mäns våld, säger Camilla Andersson från Roks.
Även polisinspektör Erika Gyllenswärd, ansvarig för polisens arbete i regeringsuppdraget Våld i nära relationer – något som de själva kallar mäns våld mot kvinnor – reagerade mot Lundhs formuleringar.
– Orden är viktiga, inom polisen menar vi att brott i relationer är grova brott och bekämpande av dem är ett av våra viktigaste mål. Det ligger lika högt som gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten i prioritet.
– Generellt inom polisen är kultur och attityder de största problemen i arbetet mot de här brotten. Vi måste göra något åt detta och därför är det viktigt hur toppen i organisationen agerar.
Efterlyser tydliga besked
Gyllenswärd hoppas och tror att det handlar om olyckliga formuleringar.
– Jag har jobbar nära Petra Lundh och vet att hon ser mycket allvarligt på mäns våld mot kvinnor.
Viktigt att hon nu tydligt visar att hon ser allvarligt på mäns våld mot kvinnor.
– Det är viktigt att hon nu tydligt visar att hon ser allvarligt på mäns våld mot kvinnor och med den förknippad kriminalitet. Signalvärdet är jätteviktigt.
Dagens ETC har kontaktat rikspolischefen för ett ett förtydligande och fått en skriftlig kommentar:
”Det (relationsbrott) täcker hela området från exempelvis ofredande till mord, så det kan vara både och (grova brott och vardagsbrott). Det är oavsett det en mycket allvarlig brottslighet, från de första tecknen till riktigt grova brott.”
”Det mest allvarliga”
Magnus Lindgren, generalsekreterare i stiftelsen Tryggare Sverige och tidigare polis, reagerade mot rikspolischefens uttalande i radiointervjun.
Han menar att rikspolischefens skriftliga kommentar inte säger något av vikt.
Riskerar att sända signaler inom organisationen.
– Hon skulle aldrig säga att gängkriminaliteten inte var ett grovt brott utan ett ”vardagsbrott” trots att den precis som mäns våld mot kvinnor spänner över hela skalan från mindre brott till skjutningar och sprängningar.
– Men det mest allvarliga i Lundhs intervjusvar är att det riskerar att sända signaler inom organisationen att den högsta chefen ser mäns våld mot kvinnor som ett med hennes term ett ”vardagsbrott” och inte ett prioriterat grovt brott.
Enligt Magnus Lindgren handlar inte polisens bristfälliga arbete mot mäns våld mot kvinnor inte om resurser.
– Resurserna finns, det handlar om brister i ledarskap och en gammal kultur inom polisen. Kommer det ett larm om ett pågående inbrott i till exempel Västerås så skickas omedelbart fyra polispatruller, medan det i bästa fall skickas en patrull till ett larm om misshandel av en kvinna i hemmet.