Den senaste veckan har Kristdemokraternas Ebba Busch åkt på gemensamma besök med SD:s Jimmie Åkesson och meddelat att de båda partierna ska samordna sig inför valet.
Lokala kristdemokrater i Skåne ska nu ta upp frågan på ett möte.
– Vi har helt olika grundideologier och de är svåra att förena, säger lokalpolitikern Gunnar Edvardsson.
I början av förra året stod hon i en grå vinterkappa och med en takeaway kaffe i handen i en bild på Instagram. Ebba Busch tackade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för födelsedagskaffet. Men resan mot att närma sig SD började långt tidigare. Från att svara nej på frågan om SD är ett rasistiskt parti, till att öppna för samarbete och lägga ut bilder på sociala medier på gemensamma luncher. Till att nu under den gångna veckan ha åkt på gemensamma besök till ett äldreboende och meddela att partierna ska samordna sig i vissa frågor i valet.
Högersvängen inom partiet och dess närmanden till SD har väckt mycket intern kritik. Vissa har kritiserat men stannat kvar, andra har hoppat av.
När KD 2021 valde att samarbeta med SD och M i migrationsfrågan fick Knut Isaksson, grundaren till Kristdemokraterna i Dorotea nog och valde att lämna. Efter den senaste veckan känner han sig trygg i sitt beslut att lämna.
– Det har styrkt mig hundrafalt i mitt beslut. Men utvecklingen gick raskare än jag trott. Jag är besviken för att jag trodde att det fanns en falang inom partiet som arbetade i en annan riktning, men de verkar ha blivit helt överkörda och tystade av Ebba Busch och hennes rådgivare. Det finns en konservativ ådra inom KD men det här tror jag är rent maktbegär. Det här är största möjligheten att komma i regeringsställning.
”Olika grundideologier”
David Lega, som representerar KD i Europaparlamentet, och som tidigare sagt att han inte står bakom beslutet att samarbeta med SD, håller inte med.
– Jag tycker det är bra att Ebba är och har varit tydlig med att regeringsalternativet för oss är en regering bestående av KD och M. Att samtala med och hitta samarbete med alla andra partier är något som vi gemensamt har beslutat i partiet. Jag och många andra hade möjlighet att lyfta vår oro och den har tagits på allvar, säger han i en skriftlig kommentar till Dagens ETC.
KD i Örkelljunga är däremot redo att höja rösten på grund av partiets riktning.
– Jag kan förstå att man vill prata med varandra men nu tycker jag att man krokar arm, och det är jag inte helt lycklig i. Vi har helt olika grundideologier och de är svåra att förena, säger Gunnar Edvardsson, vice ordförande i kommunfullmäktige i Örkelljunga.
Under måndagen ska han lyfta frågan med partigruppen för att bestämma om de ska sätta ned foten och kommunicera sin ståndpunkt till partiet centralt.
Ett halvår innan riksdagsvalet 2018 var KD nästan uträknade, de låg långt under riksdagsspärren. Men trots att de i år, med ett halvår inför nästa val, ligger på runt fem procent så riskerar partiets svängning att sänka partiet i längden menar Elisabeth Sandlund, ledarskribent på den kristna tidningen Dagen.
– Jag har varnat för de här under årens lopp. Om KD inte står för den unika kristdemokratiska ideologin då blir man ju också utbytbar. Det är en lättrörlig grupp väljare som man lockar och som mycket väl kan hoppa tillbaka till Moderaterna eller Sverigedemokraterna.
Men svängningen startade inte med Ebba Busch och uppstod heller inte ur ett vakuum.
– När Göran Hägglund i Almedalen pratade om ”verklighetens folk”, där någonstans började det. Han fick oerhört stark kritik men också ett starkt genomslag. Sen har det accelererat under Ebba Buschs tid. Men man ska komma ihåg att hela det politiska landskapet i Sverige har ju vridits om under de här åren, säger statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.
Ändrat riktning
Ett exempel där de ändrat riktning och där den kristna värdegrunden försvunnit är kriminalpolitiken, enligt Ulf Bjereld.
– Att människan ska kunna få en andra chans och att man ska ha en möjlighet att ändra sin livsstil, det representerade ju bland andra den inom partiet högt uppsatte advokaten Peter Ahltin. Mer rehabilitering och förlåtelse och mindre brott, straff och skuld som numera dominerar den kristdemokratiska kriminalpolitiken. Där har man ju ändrat väldigt mycket.
Vad händer i ett parti när det byter riktning?
– Man pratar inom statsvetenskap om exit, voice och loyality. Exit, då lämnar man. Voice, då protesterar man internt. Loyality, då är man lojal med ledningen och det är kanske det vanligaste inom KD. Man har varit aktiv inom partiet i kanske 20 år och känner att man är lojal med partiets grundvärderingar även om man skarpt ogillar den politik som partiet för i stunden.
För de inom KD som väntar på att partiet ska vända tillbaka ger inte Ulf Bjereld mycket hopp.
– Med tanke på de senaste krambilderna med Ebba Busch och Jimmie så är nog hoppets låga ganska svag för de som vill se en annan politik. De senaste veckorna har det gått åt precis motsatt håll.
Gränsen för många
Elisabeth Sandlund tror att gränsen för många Kristdemokraterna går vid om de skulle släppa in SD i en potentiell regeringen efter valet.
– Då tror jag att det kommer bli en svekdebatt. Men man kan också applicera grodteorin på det. Att höjer man temperaturen gradvis så märker grodan inte att den håller på att bli kokt. Det är möjligt att folk kommer att tänka, ja ja vad är det för skillnad. När man låter partier som SD komma in och styra så brukar de tappa sitt inflytande för de då är tvungna att kompromissa, och då kan man resonera att om fyra år till är de borta. Men det är ett högt spel, säger Elisabeth Sandlund.