I Fittlife-gruppen är det däremot fritt fram att tala, utan skam eller andra negativa känslor. Gruppen skapades för att riva tabun.
– Vi som startat Fittlife led själva av underlivsbesvär i många år, år av tårar, stress och ångest och en resa vi inte önskar någon annan. För oss är nyckeln att riva tabut kring underlivet och börja prata om det på ett öppet och naturligt sätt, säger Sophie Rosén-Hellström.
Hon menar att det tabu som fortfarande råder kring underlivsbesvär kan leda till att människor isolerar sig och mår dåligt i ensamhet.
– Jag tror att många känner sig ensamma efter besöket hos gynekologen eller läkaren, vi vill påminna om att du inte är ensam. Facebookgruppen fungerar som ett tryggt och välkomnande community där man kan få emotionellt stöd, men också kunskap, erfarenhet, tips och råd.
Bland medlemmarna finns även barnmorskor, sexualhälsorådgivare, läkare och gynekologer.
– Gruppen är öppen för alla kvinnor och andra med snippa, både ”vanliga” medlemmar och professionella. De professionella har hittat till gruppen på egen hand.
Stor kunskapstörst
Medlemsantalet börjar närma sig 16 500, bara senaste månaden har drygt 1 400 nya följare anslutit sig till gruppen.
– Det är fantastiskt! När vi startade sa vi att om vi hjälper en enda person att må bättre och att känna sig mindre ensam så är det värt det, då har vi lyckats, säger Sophie.
Kunskap om snippan tycks ligga i tiden. I vintras kom boken ”Underbara underliv” av de norska läkarstudenterna Nina Brochmann och Ellen Støkken Dahl om det mesta som rör snippan. De konstaterade att det på många håll saknas rent basala kunskaper om hur underlivet fungerar. Fittlifes grundare har samma erfarenhet. Många frågor i gruppen handlar om grundläggande saker som menscykeln.
– Det är förvånande hur lite vi vet om våra kroppar. I gamla stamkulturer, exempelvis bland aboriginerna i Australien, var kunskap om menscykeln och fertila sekret superviktigt, det var i praktiken deras preventivmetod, säger Sophie.
Preventivmedel kan ha gjort att kunskapen i moderna samhällen fallit i glömska, menar hon.
– Samtidigt är kunskapen om hur olika preventivmedel som p-piller och p-stav faktiskt fungerar bristfällig, säger Sophie Rosén-Hellström.
Andra frågor som ofta dryftas i gruppen handlar om besvär som många lider av, som svampinfektioner, urinvägsinfektioner och bakteriell vaginos, men även pms och endometrios.
Sophie Rosén-Hellström menar att gruppen fyller en viktig funktion.
– Rätten till ett friskt och njutbart underliv – a fabulous fittlife – börjar med kunskap och vi ser vilken stor efterfrågan och kunskapstörst det finns hos medlemmarna, säger hon.
Snippa, slida, vagina, smula, blygd, vulva, sköte, kisse, kärlekstunnel, fitta…kärt barn har många namn. Hur kom det sig att ni valde att kalla gruppen Fittlife?
– Vi ville ha ett catchy, underfundigt namn. Fittlife anspelar på engelskans Fit life. Vi har ingen åsikt om vilket ord folk väljer att använda så länge de är bekväma med det. Däremot ser vi att många vill ta tillbaka ordet fitta, att det ska vara något fint och inte ett skällsord som det är för vissa, säger Sophe Rosén-Hellström.