– Det är en bok som jag själv hade velat läsa när jag var 16 år, och som jag framförallt hade velat att killarna i klassen läste. Av den anledningen känns det bra att få ge eleverna den här gåvan, säger Clara Berglund, ordförande i Sveriges kvinnolobby.
Boken kommer ut på svenska i morgon och kommer att delas ut till alla elever i årskurs två på gymnasiet i ett samarbete mellan Sveriges kvinnolobby, FN-förbundet, TCO, LO, Teskedsorden, Unizon, Gertrud Åström och Albert Bonniers förlag.
– Det är en bok som pratar om feminism på ett sätt som vi har glömt bort hur man gör i Sverige. Den tar upp kvinnor och mäns underordning på ett väldigt enkelt sätt och därför tycker vi att det är en bra gåva att ge till gymnasieelever, säger Clara Berglund.
Sammanlagt omkring 100 000 elever kommer att få boken.
– Vi hoppas att det ska leda till att man börjar diskutera med sina klasskamrater och att man reflekterar över sin vardag.
Akademisk debatt i Sverige
Boken bygger på ett hyllat TED-talk som har setts av över två miljoner människor på Youtube. Men den har också kritiserats från vissa håll för att vara väl ofarlig.
Clara Berglund menar att det är en fördel att boken belyser feminism på ett enkelt sätt som många kan realtera till.
– Vi pratar om feminism på ett väldigt akademiskt sätt i Sverige, den här boken pratar om feminism på att enkelt sätt som vi tror kan hjälpa gymnasieungdomar att diskutera frågorna. Jag tycker att det är uppfriskande, och vad den svenska feministiska debatten behöver. Om vi vill få fler att bli feminister så måste vi kunna prata om feminism på ett enklare sätt, säger hon.
Chimamanda Ngozi Adichie har tidigare släppt de prisbelönta romanerna Lila hibiskus och En halv gul sol. I samband med att Alla borde vara feminister släpps i Sverige anordnar organisationerna bakom gåvan till gymnasieeleverna ett event på Norra Real i Stockholm där författaren skickar en videohälsning till eleverna.
Om boken kommer att skickas ut till gymnasieelever även nästa år beror på om det går att hitta finansiering. Oavsett hur det blir i framtiden tycker Clara Berglund att gåvan kommer i en tid då den som mest behövs.
– Vi är i ett kritiskt skede i vår tid på många sätt. Att få göra någonting som når gymnasieungdomar just nu tror jag kommer att spela en stor roll för dem, säger hon.