På torsdag ska Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof hålla en föreläsning på Göteborgs universitet, något som över 500 personer har protesterat mot i en namninsamling, vilket bland annat GP och Expressen har rapporterat om.
Namninsamlingen, som har skrivits under av bland annat studenter, professorer och annan högskolepersonal, lämnades över till universitetet förra veckan, men Richard Jomshofs föreläsning kommer att hållas som planerat.
Nu arrangeras en manifestation utanför Annedalsseminariet i samband med föredraget på torsdag. ”Denna utveckling visar att högerextrema diskussioner som brukade ligga bortom gränsen för vad som är acceptabel debatt inom ett demokratiskt, öppet samhälle blir mer och mer normaliserade,” skriver arrangörerna i ett Facebook-evenemang.
”Så tänker en partistrateg”
Det är institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) som har bjudit in Richard Jomshof som sista talare i en samtalsserie om politisk kommunikation. Strateger från samtliga riksdagspartier har bjudits in till serien som har temat ”Så tänker en partistrateg”.
– Det är viktigt att vi utbildar studenterna för ett förändrat medielandskap och det politiska landskap som de ska agera i. Mer precist ska studenterna få ta del av olika partiers sätt att se på strategisk kommunikation och hur de arbetar med det. I ett sådant sammanhang är det orimligt för oss att inte bjuda in samtliga riksdagspartier, säger Monica Löfgren Nilsson, prefekt på institutionen.
Strategier i fokus
Hon håller inte med om att universitetet bidrar till att normalisera högerextrema åsikter. Enligt henne är fokus för föreläsningsserien inte vilka åsikter partierna står för, utan deras kommunikationsstrategier.
Spelar det någon roll vem avsändaren är?
– Det handlar om åtta demokratiskt valda partier och för oss är det fullständigt orimligt att bara bjuda in sju av åtta av dem.
Vill inte kommentera politiken
I dagarna meddelade Nobelstiftelsen att SD ännu ett år blir utan inbjudan till nobelfesten, och hänvisade till att partiet inte visar respekt för alla människors lika värde. Monica Löfgren Nilsson vill inte kommentera SD:s politik och menar att nobelfesten är ett annat sammanhang.
– Hos oss är det en utbildningsfråga, det handlar om att rusta studenter för den verklighet de kommer ut i och veta vilka aktörer som finns. Jag kan tillägga att jag har fullt förtroende för att studenterna kan göra egna ställningstaganden, vi fostrar dem i kritiskt tänkande och jag tror de själva kan värdera och ifrågasätta saker de får höra.