– Man har brutit upp ett område i kartrutor, eller pixlar, där man fokuserat på ett antal olika landformer. På så sätt har man snabbt fått koll på olika landformer och geologiska egenheter i landskapet, säger Andreas Johnsson vid Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet, som är en av forskarna bakom studien.
Koppling till Marsresor
Grundmaterialet kommer från två kameror ombord på Nasas rymdsond Mars Reconnaisance Orbiter. En kamera ger mycket detaljerat material, men sämre översikt. En annan kamera ger sämre detaljer, men bättre översikt. Med rutmetoden kan bilderna kombineras och hjälpa med kartläggningen.
– Det ger en bättre helhetsbild och en mer detaljerad bild för helhetsstudier, säger Andreas Johnsson.
Det är den första studien som genomförts med metoden, men redan har fler studier presenterats som använt metoden.
– Det finns en koppling till bemannade resor på lång sikt. Dataunderlaget blir en viktig ingång till att lokalisera områden där det finns marknära is, säger Andreas Johnsson.
Fokus har varit just isen på planeten – det frusna vattnet skulle kunna bli en viktig resurs om människor i framtiden skulle resa dit.
– Det knyter också an till astrobiologi (forskning om liv i rymden, reds. anm). När vi tittar på Mars är det intressant var is förekommer idag och var vatten kan ha förekommit i flytande form. I och med att Mars klimat fluktuerat genom tiden kan man se vilka landskap som tillåter flytande vatten och indikerar detta, säger Andreas Johnsson.
Tidigare okänd landform
Och det finns mycket fruset vatten på mars påpekar han.
– Sammantaget, om vi skulle smälta ut den observerbara isen så skulle det bli en global ocean på Mars, säger han.
Ett annat spektakulärt fynd är en tidigare okänd landform på planeten – ett slags kraterlandskap som bildats genom att gas trängt upp från marken under explosiva former.
– Studerar man former i landskapet så sticker de ut. Att det är någon form av flyktigt ämne som frigjorts under väldigt dramatiska förhållanden verkar rimligt, säger Andreas Johnsson.