Imorgon onsdag röstar riksdagen om den grundlagsändring som gör utlandsspioneri till ett tryck- och yttrandefrihetsbrott. Förslaget har kritiserats av tryckfrihetsexperter och publicister som menar att förändringen riskerar att slå mot journalisters möjlighet att rapportera om internationella missförhållanden och internationella samarbeten som Sverige har.
MP röstade ja till förslaget så sent som i april i år, men nu har partiet svängt. Jan Riise, miljöpartist och ledamot i Konstitutionsutskottet, KU, säger att det handlar om att vågskålen har tippat över till nej-sidans fördel.
– Det är en svängning för all del, men den är inte så stor. Ibland är det bara en droppe som ska till i vågskålen. Vi var med och tog fram den här propositionen för ett antal år sedan. Vi blev uppmärksammade på att världen runt omkring har förändrats, mer än vad vi kanske hade föreställt oss, säger han.
”Annan värld idag”
Han säger att ingen inte hade en tanke på ett Nato-medlemskap när förslaget skrevs och kriget i Ukraina förutsåg man inte då.
– Ett Nato-medlemskap innebär mångdubbelt fler internationella samarbetsrelationer än vi haft tidigare. Då blir naturligtvis antalet tillfällen där det kan finnas skäl att uppmärksamma vad som händer också mångdubbelt större. Det är en annan värld i dag än när förslaget togs fram, säger han.
I förslaget finns ett undantag som säger att gärningar som är ”försvarliga” inte ska vara straffbara. Men vilka gärningar som anses vara försvarliga och inte blir det upp till domstolarna att avgöra.
MP sällar sig nu till de kritiker som anser att formuleringen om undantaget är för luddig.
– Vi anser att försvarlighetsundantaget är ett luddigt begrepp som skulle må bra av att definieras bättre. Vi tycker inte att undantaget är tillräckligt väl formulerat, eller att det passar i den förändrade omvärld som vi har med Nato-anslutning och krig i Ukraina, säger Jan Riise.
Hur kommer det sig att ni ändrar er i sista minuten. Borde inte ett beslut som rör grundlagen vara så stabilt att det håller över tid?
– Det kan man tycka. Samtidigt var det många som kontaktade oss i sista stund. Fler och fler blev uppmärksamma på detta väldigt sent. Så sent som i onsdags förra veckan hade vi möten med externa organisationer som ville påtala detta.