År 1621 grundades staden Göteborg som landets port mot väster. När 302 år hade gått, 1923, så firades 300-årsjubileet, två år för sent, med pompa och ståt. Då gav det staden urlokala präglingar som Liseberg, Botaniska trädgården och Konstmuseet. Vilka permanenta avtryck som 400-årsjubileet kommer att lämna återstår att se, men ambitionerna är att det ska märkas rejält.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
2016 var fokus på kultur, vilket bland annat genererade Artscape, där internationella och lokala konstnärer förvandlade husväggar och andra tomma ytor i samtliga tio stadsdelar med 22 stora muralmålningar. Birgitta Bergerlind som är processledare för Grön och skön stad på Göteborg & Co hoppas att årets fokus ska bli lika märkbart.
– Vi har precis satt igång och så många konkreta idéer vågar jag inte säga utan att gå händelserna i förväg. Men vi jobbar efter samma modell som förra året. Varje stadsdel får en budget på 200 000 kronor var men med en önskan om att det även ska skapas gemensamma och bestående värden.
I februari ska Birgitta Bergerlind återkoppla med stadsdelarna och kommer först då att ha mer konkreta förslag att presentera.
– Men det kommer att bli långt mer än bara parker, som man kanske tänker på med namnet grönt och skönt. Vi arbetar efter ett brett anslag och mångfald som ska täcka in våra tre hållbarhetsdimensioner; ekologiskt, ekonomiskt och socialt.
Hennes roll som processledare blir att paketera och kommunicera ut vad som händer under fokusåret. Förutom stadsdelarnas egna verksamheter så kommer allmängemensamma områden som Slottsskogen och Jubileumsparken i Frihamnen att få en extra översyn.
Flera delar av projektet redan igång
Många projekt som ingår i Grön och skön stad är redan sjösatta från annat håll. Exempelvis så hölls Gothenburg green world under 2016, och en hel del därifrån kommer att löpa över i temaåret 2017.
– Det är flera delar som redan är igång i jubileumsarbetet, som "Världens bästa stad när det regnar" och allt som händer i Jubileumsparken i Frihamnen. Vi tittar även på Land art, men det är inte något som är spikat än.
Världens bästa stad när det regnar, är en satsning som redan har existerat ett tag. Utvalda arkitekter, stadsplanerare, ingenjörer, formgivare, miljöexperter och andra var särskilt inbjudna för ett första möte kring att spåna idéer som skulle kunna utveckla Göteborg som regnstad lagom till 400-årsjubileet 2021.
Land art, det vill säga konstnärliga naturinstallationer, fick relativt stort utrymme under Gothenburg green world där både Göteborg och Mölndal gästades av Land art-konstnärer som skapade sammanlagt sju installationer i storformat.
– Gothenburg green world är en storsatsning på trädgårdsupplevelse i samarbete med parkerna. Och nu hakar vi i det arbetet till Grön och skön stad. Bland annat så medverkar Cecilia Liljedahl, som var projektledare för Gothenburg green world, i utvecklingen av Grön och skön stad.
Inom ramen av Grön och skön stad så ska även Slottsskogen rustas upp och få ett ansiktslyft av park- och naturförvaltningen.