– Men i Sverige står vi upp för människors lika värde. Vi väljer en annan väg, sade han.
Sedan följde en regeringsförklaring där han bland annat berättade att arbetsgivaravgiften sänks, ett första steg mot familjeveckan tas och att den nuvarande planen för att investera 700 miljarder i vägar och järnvägar fullföljs. Regeringen har också som mål att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation. Och det är när det gäller den gröna politiken, som Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena idé, tycker att regeringsförklaringen ger tydligast utdelning.
– Jag uppfattar det som att alla gröna väljare, oavsett om de finns i Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna eller Centerpartiet, får rejäl utdelning i den här deklarationen. Framförallt tycker jag att det är positivt att man antar upp stora strukturella satsningar som behöver göras för klimatomställningen. Inte minst när det gäller tågtrafiken, säger hon.
”Stort fokus på bekämpande av brottslighet”
Lisa Pelling tycker att regeringsförklaringen går i linje med den delen av den socialdemokratiska valrörelsen som handlar om ett starkt samhälle.
– Men jag ser också en slagsida på repressiva åtgärder. Det är stort fokus på bekämpade av brottslighet. Stort fokus på att höja försvarsanslagen, utöka antalet poliser. Det är inte trygghetssatsningar som handlar om att öka jämlikheten som ett sätt att skapa mer trygghet som står i fokus. Utan snarare ökar man anslagen för att öka människors skydd mot konsekvenser av otrygghet, säger hon.
Oroande privatiseringar
I regeringsförklaringen 2014 hade arbetslösheten stor tyngd. Stefan Löfven lovande bland annat att Sverige skulle ha lägst arbetslöshet i Europa år 2020. Han lovade också 250 000 bostäder till samma år, och betonade vikten av att skapa fler hyresrätter. Samtidigt lovade statsministern 2014 en upprustning och utbyggnad av järnvägsnätet och bättre kollektivtrafik.
I årets regeringsförklaring finns en utredning av tioårig grundskola med. Jämställdhetsmyndigheten blir kvar och ett museum om Förintelsen inrättas. Fler barn ska samtidigt få tillgång till bibliotek.
– Det är positivt, men man måste påminna om att det är en kommunal kompetens. Där är det väldigt oroväckande att det finns till exempel i Stockholm politiker som tänker högt om privatisering av bibliotek. Det går inte ihop med den folkbildande uppgift och uppgift för demokratin som biblioteken har, ser Lisa Pelling.