Franziska ”Ska” Keller började intressera sig för politik när hon var tretton, som en direkt konsekvens av hennes intresse för djurrätt och, senare, antirasism. Men att vara politiskt aktiv var ingenting hon tänkte närmare på.
– Det var normalt för mig. Det var ett sätt att göra någonting åt det jag ville förändra i min omgivning, berättar hon.
Ska Keller är mot kärnkraft och tycker att argumentet att nedlagd kärnkraft leder till utbyggt kolanvändande är onödigt.
– Det behöver inte alls vara så, det är inte automatiskt sant. Beslut måste fattas om hur EU-länderna själva vill kombinera sina energikällor. Det är möjligt att få all energi som behövs från förnyelsebara källor, men det gäller också att investera i energieffektivitet – de två måste gå hand i hand.
Svensksamarbete
I Kellers hemland Tyskland finns tillräckligt med förnybara energikällor för att ersätta kol- och kärnkraft, säger hon.
– Den tyska regeringen vill gräva upp mer kol, men det skulle inte behövas om de bara investerade i förnybar energi.
Keller berättar att hon kommer från en region där Vattenfall vill gräva kol och att hon tycker att svenska Miljöpartiet har samarbetat väl med deras tyska motsvarigheter i frågan.
– De har gjort allt de kan. Men Miljöpartiet måste få sitta i regeringen för att verkligen få stopp på Vattenfall.
Hon säger att hon har ett väldigt bra samarbete med de olika gröna partierna i EU och att de är anmärkningsvärt samstämmiga, en bild som har stärkts av hon har rest runt och drivit valkampanj sedan i januari.
– Det är få skillnader mellan de olika europeiska gröna partierna – alla har kampanjer som handlar om exempelvis klimatfrågor och migration, skillnaderna ligger mest i vad som betonas.
”För många undantag”
Men trots samstämmighet bland de gröna partierna är det svårt att säga att EU:s miljöpolitik fungerar.
– Ta handeln med utsläppsrätter, till exempel. Det finns för många undantag och det är alldeles för billigt, vilket är en del av att EU:s miljöpolitik inte fungerar och inte är tillräckligt ambitiös. Barrosos klimatmål är ingenting, de är bara varmluft.
Det är självklart att förslag till miljölagar misslyckas när det görs så många undantag, tycker Ska Keller.
– EU har alltid varit ganska drivande, men nu håller det på att förloras. När det gäller miljöfrågorna finns ingen ambition och vi måste kämpa för att få ta upp dem.
Hur kan EU:s klimatmål vara ambitiösa och fortfarande vara realistiska?
– Det som behövs är tydliga mål för minskade utsläpp och ökad användning av förnybar energi för varje medlemsstat, annars är det svårt att undvika att de pekar och skyller på varandra.
Keller tror också att det, som en del av miljöarbetet, är viktigt att EU ställer fler krav på sociala rättigheter.
– Social rättvisa är starkt kopplat till miljömässig rättvisa. Det är de som har det sämre ekonomiskt som lider mest av problem med miljö och klimat.