Just nu pågår Almedalsveckan där över 40 000 företagare, politiker och intresseorganisationer samlas på Gotland för att diskutera aktuella samhällsfrågor. Bland de tusentals programpunkterna finns alltifrån seminarier om populism till framtidens robotar. Över 200 programpunkter har koppling till Göteborg och många handlar om miljö och hållbarhet. Det glädjer kommunalrådet Ulf Kamne (MP) som gärna vill sprida bilden av Göteborg som en hållbar kommun.
– Många kommuner tittar mot oss eftersom vi har jobbat aktivt med miljöfrågor under en lång tid. Dessutom har vi genomfört flera nytänkande projekt som fått uppmärksamhet utanför regionen, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Enligt honom är Göteborg en förebild för andra kommuner när det handlar om att bygga hus i fossilfria material och att kommunen arbetar med att aktivt påverka invånarna till att leva mer miljövänligt. Själv deltar han i ett tiotal seminarier under Almedalsveckan och majoriteten av dem kretsar kring hållbarhet. Ett handlar om hur kommuner kan ta ansvar för utsläppen och ett annat om hur man som kommun skapar en hållbar matkultur. Det han ser fram emot mest är den stora hållbarhetskvällen som Aktuell hållbarhet ordnar på fredagen.
– Dit kommer politiker, miljökonsulter och experter som jobbar med de här frågorna. Det brukar bli intressanta samtal, säger han.
Han är inte den enda kommunpolitikern som åker till Almedalen för att diskutera gröna frågor. Byggnadsnämndens ordförande Emmali Jansson (MP) kommer exempelvis vara på plats för att diskutera lösningar för städer som riskerar att hamna under vatten framöver och Härrydas kommunstyrelseordförande Per Vorberg (M) ska dit för att berätta om deras projekt att bygga en hållbar stad helt från grunden i ett skogsområde utanför Landvetter.
Många politiker på plats
Det är inte bara politiker som åker till Almedalen för att prata om sina hjärtefrågor. Över 60 av kommunens tjänstemän befinner sig på Gotland för att diskutera hur kommunen arbetar för att skapa en mer jämlik och hållbar stad. En annan aktör på plats är Havsmiljöinstitutet som är en del av Göteborgs universitet. De arrangerar bland annat seminarium om hur man kan minska övergödning och hur vår höga köttkonsumtion påverkar havsmiljön. Dessutom har de bjudit in alla som vill göra en praktisk insats att plogga tillsammans med dem – att jogga och plocka skräp samtidigt.
– Det är lätt att prata men ibland vill man göra någonting konkret också. Det är lite i utkanten av hur vi brukar jobba vanligtvis men ibland måste man gå utanför ramarna för att uppmärksamma ett problem, säger Tina Johansen Lilja som är kommunikationssamordnare på Havsmiljöinstitutet.
Joggingturerna kommer att genomföras varje morgon och de hoppas att politiker och företrädare för myndigheter, näringsliv och organisationer kommer delta och förhoppningsvis sprida trenden vidare.
– Att plogga är ett enkelt sätt att förändra attityder till nedskräpning. Man blir mer benängen att inte slänga skräp i naturen om man förstår hur mycket som hamnar i haven, säger Tina Johansen Lilja.
Viktig arena att synas på
Havsmiljöinstitutet har deltagit i Almedalsveckan flera gånger tidigare. De har bland annat ordnat seminarier om hur kryssningsturismen påverkar Östersjön och vem som bär ansvaret för att skapa en hållbar livsmedelskonsumtion. Tina Johansen Lilja tycker att det är en viktig arena att synas på.
– Ett av våra uppdrag är att sprida kunskap och under Almedalsveckan når vi många personer på samma gång. Dessutom knyter vi kontakter som vi kan samarbeta med framöver, säger hon.