I praktiken innebär det bland annat återinförd flygskatt, pengar till laddstolpar, skydd av värdefull natur och pengar till Klimat- och Industriklivet.
– Vi tycker inte det här är tiden att spara på miljöområdet, det här är tiden att satsa. Så vi kan nu säga att miljöslakten är avslutad, sade finansmarknadsminister Per Bolund när budgets klimatposter presenterades på måndagen.
”Ett miniplåster”
Satsningar, säger Per Bolund. Men enligt Kalle Sundin från tankesmedjan Gröna folkhemmet som också är utredare på Katalys finns ett andra ord som ligger närmare till hands – han kallar budgeten för "deprimerande”.
– Det är mycket som är bra, men det är som att sätta ett miniplåster på ett djupt och blödande sår. Det behövs så mycket mer för att rädda klimatet, säger han.
Saknas gör enligt honom insatser som möjliggör för människor att ställa om, klimatsmarta bostäder, kraftigt utbyggd kollektivtrafik, beredskap för extremväder, en färdplan för omställning helt enkelt.
– Jag reagerar också på det sätt som budgeten presenteras på, att man "stoppar klimatslakten”. Det man borde säga är att det här är vad som händer om man röstar på ett socialkonservativt parti, för det är ju i grund och botten M, KD och Sverigedemokraternas fel i och med decemberbudgeten att det ser ut som det gör, att det inte går att göra mer.
Dåliga förutsättningar
Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, är även hon förstående till att decemberbudgeten gjort att reformutrymmet varit begränsat.
– Det som lagts fram är egentligen bra utifrån förutsättningarna men självklart behövs mycket mer.
Som positivt nämner hon ett återfört Klimatkliv, att man börjat ta sig an subventionerna, de gamla nedsättningar av skatter som funnits länge och som enligt Johanna Sandahl är helt onödiga, anslagen till restaurering av våtmarker, pengar till den marina miljön.
– Jag tycker inte att någon av miljösatsningarna i budgeten är dåliga, men hade såklart gärna till exempel sett mer pengar till att skydda naturen, till mer skydd av skog, säger hon.