– Då får de två får en chans att arbeta ihop sig inför valet, säger Rebecka Forsberg.
Det finns inget missnöje hos henne och hennes språkrörskollega Leon McManus med den riktning som Grön Ungdom och Miljöpartiet har tagit. Tvärtom. De är båda nöjda med att ha vridit partiet åt vänster.
– Miljöpartiet ser mycket tydligare nu än tidigare att man behöver prioritera de sociala frågorna. Man har välfärd som en av sina stora prioriteringar i kommunikationen just nu. Partiet har insett att vi behöver ta kampen för social rättvisa och att det hänger ihop med kampen för rättvis klimatpolitik. Sen tycker vi absolut att man borde göra det ännu mer, säger Rebecka Forsberg.
Behövs det fler vänsterpartier i svensk politik?
– Jag ser det som att det bara finns två vänsterpartier idag. Och det är Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Socialdemokraterna menar jag är ett mitten-, nästan högerparti, nu. Dels att man har gjort en svängning ekonomiskt, vilket det här med balansmålet är ett tydligt exempel på. De har också tagit repressiva steg och blivit mer konservativa i allt från rättspolitik till migrationspolitik och härmar mycket av SD:s politik på de områdena.
Oense om stigande siffror
Miljöpartiets opinionssiffror har stigit den senaste tiden och det menar Rebecka Forsberg är en effekt av just vänstervridningen. Miljöpartiets centrala företrädare lyfter dock snarare fram fokuset på kärnfrågorna, miljö och klimat, som en förklaring till framgångarna.
– Nej, vi har lite olika analys. Vi ökar bland unga väljare och i sociala medier får vi mycket respons just när vi pratar om både klimaträttvisa och sociala frågor. Anledningen till att 24 procent av befolkningen inte röstar på Miljöpartiet trots att 24 procent tycker att vi har den bästa miljö- och klimatpolitiken är att klimat inte är det enda som folk väger in när de väl ska lägga sin röst. Då vill man rösta på ett parti som man vet har en politik som skapar ett samhälle man vill leva i, att det finns en välfärd och en skola som är till för eleverna och inte för riskkapitalister.
Inget av Miljöpartiets nuvarande språkrör, Daniel Helldén och Amanda Lind, var Grön ungdoms förstahandsval när de kandiderade. Grön ungdom kampanjade för Helldéns utmanare Magnus P Wåhlin, som ville bredda partiet och lägga ytterligare vikt vid de sociala frågorna när Helldén förordade ett fokus på miljö- och klimat. När Amanda Lind valdes ville Grön ungdom istället ha kandidaten Janine Alm Ericson eftersom hon var den som ”tydligast lyfte fram frågor om ekonomi och social rättvisa”.
– Vi har en bra relation till språkrören, även om vi har varit väldigt tydliga med att vi med vilka prioriteringar vi tycker att de borde göra. Senast i går träffade vi dem och lyfte att de borde prata mer om Palestina. Det pågår ett folkmord där och de borde visa att det finns politiska partier som inte tycker att vi ska skicka vapen och liknande till Israel, säger Rebecka Forsberg.
Mer aktivism
Och hon tycker också att språkrören borde vara tydligare i sin antirasism.
– Vi ser hur både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har en aktiv strategi för att släppa den typen av frågor. Då tycker jag att Miljöpartiet har en extremt viktig roll att fylla. Och det lägger vi på dem om.
Rebecka Forsberg ska först resa lite och ta det lite lugnt när hon lämnar språkrörsposten i ungdomsförbundet. Sedan ska hon bestämma sig för om hon ska avsluta den målarutbildning hon hade påbörjat innan hon valdes eller om hon ska plugga något annat. Men hon utesluter inte att det blir mer politik.
– Det finns till exempel en möjlighet att hålla på med mer aktivism än vad jag har hunnit göra när jag har lett en hel organisation. Politik är väldigt mycket mer än att sitta på en maktposition.