– Miljöpartiets modell baseras på en särartsfeministisk syn, där man menar på att kvinnor och män kompletterar varandra. Vi menar mer att kvotering är ett verktyg då vi ser att kvinnor generellt är underrepresenterade, förklarar Rebecka Forsberg skillnaderna i språkrörsregler.
Samma dag som den här intervjun sker gick Erik Wahlström, tidigare språkrör i Uppsaladistriktet, ut på Dagens ETC:s debattsida med att även han kandiderar. Så det kan dra ihop sig till en minde falangstrid när det ska röstas.
– Han är mer av en högerkandidat, och vi mer vänster. Jag skulle säga att vi ändå har väldigt goda chanser. Vi är lågoddsarna om man skulle betta på det här, säger Aida Badeli.
Har svängt – men inget har märkt
Att de båda känner medvind handlar om att den politiska riktning som Grön ungdom har stakat ut de senaste åren.
– Vi har framför allt gjort en politisk utveckling som går vänsterut. Tidigare har vi haft situationer där styrelsen varit mycket mer höger än vad medlemsbasen var. Nu upplever jag att vi har en förbundsstyrelse som mer representerar vart den gröna rörelsen är på väg, säger Rebecka Forsberg.
De menar att riktningen gäller för hela partiet, inte bara ungdomssektionen.
– Mp tog beslut kring massa ny politik på kongressen i oktober. Där gjorde de den vänstersvängen som Grön ungdom drivit på för att få igenom. Så nu tycker jag de är i linje med vår politik vad gäller att höja skatterna, öka bidragen som ligger efter, utöka allmännyttan och så vidare. Men jag skulle säga att vårt problem just nu är att ingen vet om att vi gjort den här vänstersvängen, säger Aida Badeli.
Just där menar de att fokus måste ligga under de åtta månaderna fram till valet för att klara riksdagsspärren.
– Vi tittar en del på Tyskland, där det går mycket bättre än här. Deras förändring var inte att de bytte ut sitt partiprogram, utan att de började prioritera annorlunda. Jämsides med klimatfrågan, som är helt existentiell, så måste vi prata om att vi vill bygga ett samhälle som är till för alla och minska samhällsklyftor, fortsätter Rebecka Forsberg.
Viktigt vilket bord man sitter vid
80 procent av Miljöpartiets väljare identifierar sig själva till vänster, berättar Aida Badeli. Och de flesta finns i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Då är det också viktigt att tänka på vilken kommunal politik man bedriver. Stockholm är ett tydligt exempel på ”what not to do”. Vill man att alla människor ska ha någonstans att bo och inte tvingas flytta på grund av renovräkningar, så ska man kanske inte delta i en kommunalpolitik som handlar om att driva på för ombildningar. Eller om man tittar på Stockholms sjukvård, och förlossningsvården inte minst. Och vi är med och styr där, säger Aida Badeli.
Hon understryker att de förvisso har fått igenom mycket miljöpartistisk politik i Stockholm med, men att det finns viktiga signalvärden i vilka bord man sitter vid.
– Vill vi minska klassklyftorna, minska segregation med mera så har jag väldigt svårt att se att vi kan samarbeta med borgerliga partier som inte har samma mål och visioner. Efter valet 2022 behöver vi utvärdera vilka typer av styre man kan ingå i, säger Aida Badeli.
Vill driva högerfrågor
Men det finns en gräns även på den andra politiska kanten. Grön ungdom är inte Ung vänster bara för att de tagit steg i den riktningen.
– Ung vänster är kommunister, svarar Aida Badeli torrt på frågan.
– Skillnaden mellan grön ideologi och socialism är väl att de pratar väldigt mycket om arbetare och att föra den kampen. Socialism, eller socialdemokrati, utvecklades på 1800-talet. Klimat- och miljöproblemet fanns inte ens då. Men idag har vi en tillväxt som bidrar till överkonsumtion och vi producerar massvis vi inte behöver bara för att ha igång den här störda ekonomin, säger Rebecka Forsberg.
Och en del sakpolitik definierat som höger, som att främja småföretagandet och luckra upp las för de med färre än tio anställda, vill de fortsatt föra.
Senaste mätningarna visade att Miljöpartiet låg på 3,4 procent i opinionen. Men Aida Badeli och Rebecka Forsberg är övertygade om att man ska hinna vända valvindarna.
– Jag tror att många än idag tror att vi fortfarande sitter i regeringen och inte märkt av Miljöpartiets exit. Men så fort vi lämnade så har regeringen börjat inskränka i allt miljöarbete som MP drivit. De senaste veckorna tycker jag att man varit tydlig med sin kritik mot regeringen. Nu kan vi äntligen vara fria – och använda den friheten till att prata om vår egen politik, säger Aida Badeli.