Bal, mottagningar, kläder och flakåkande. Och så själva studentmössan. I genomsnitt kostar studenten mellan 20 000 och 25 000 kronor per elev, enligt Sveriges konsumenter. En summa som många familjer har svårt att ha råd med. För att få ner kostnaderna och underlätta för familjerna har flera skolor i Sverige de senaste året beslutat att betala för elevernas studentmössor. En av skolorna som var först ut är Tumba gymnasium i Botkyrka – där initiativet nu har spridit sig till att omfatta alla gymnasieskolor i kommunen.
– Att ta studenten är väldigt dyrt. När Tumba gymnasium beslutade att de skulle bidra med mössorna blev det väldigt uppskattat, och man såg också att gemenskapen stärktes bland avgångseleverna som själva fick vara med och ta fram mössorna och bestämma hur de skulle se ut. Utifrån det har vi diskuterat i rektorsgruppen att vi borde göra det här för alla våra elever, säger Peter Bergström, gymnasiechef i Botkyrka.
Beslutet betyder att ungefär 800 elever kommer att få en gratis mössa inför årets student. För kommunen innebär det en kostnad på nästan 500 000 kronor. En liten summa i sammanhanget, tycker Peter Bergström.
– Studenten är en stor och viktig dag för eleverna, och alla ska kunna delta på samma villkor. Tittar vi på kostnaden i relation till hela vår budget så motsvarar det här 0,001 procent. Det är en väldigt liten del.
Har det hänt att elever valt bort studentmössan för att de inte har råd?
– Det är ingen som har sagt att de inte har råd, men vi vet ju att många familjer har det tufft ekonomiskt. För dem blir studenten extra betungande.
Kan kosta 5 000 kronor
Det går att få en studentmössa för runt 500 kronor, men ska man också ha sitt namn broderat och smycka mössan på olika sätt blir det oftast betydligt dyrare. Den som vill ha en riktigt exklusiv mössa kan betala 5 000 kronor. Men ungefär hälften av det är vanligare – på Peder Skrivares gymnasium i Varberg gjorde skolan en enkät som visade att elever i snitt lägger 2 500 kronor på sin mössa, enligt Aftonbladet. Kommunen kommer nu precis som Botkyrka bjuda eleverna på studentmössan, men här har också Sparbanksstiftelsen i Varberg gått in och sponsrat.
– Studenten är en milstolpe i livet. Den är viktig. Att inte kunna vara med ordentligt för man inte har ekonomiska möjligheter – nej, så kan vi inte ha det, sa kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M), till Hallands nyheter i höstas.
Efter förra årets student har även Bromangymnasiet i Hudiksvall beslutat att de ska stå för elevernas studentmössor. Precis som i Varberg och Botkyrka handlar det om att alla ska kunna ta studenten på lika villkor.
– Vi vill att eleverna ska vara glada och se fram emot studenten, inte ha klumpen i magen över att inte ha råd, sa skolans rektor Åsa Sundström till Hudiksvalls tidning när beslutet fattats i juni förra året.
Mössan är gemenskap
Även om studentmössan inte är ett måste tror Peter Bergström att den är viktig som symbol. Elever ska inte behöva välja bort den.
– Med mössan blir man en del av gemenskapen, den är väldigt starkt förknippad med studenten, säger han.
Tanken i Botkyrka är att kommunens sponsrande av studentmössan inte bara ska bli en engångsgrej för de elever som tar studenten i år – utan att även kommande klasser ska kunna räkna med att själva slippa betala för mössan.
– Allt behöver utvärderas, men utgångspunkten är att det här ska fortsätta.