Anledningen var en utredning som idrotts- och föreningsnämnden utförde året innan, där de undersökte alla elevers simkunnighet i årskurs sex i Göteborg. Utredningen visade att kunskapen skiljde sig kraftigt åt bland barnen inom olika stadsdelar i kommunen.
Många hurrade
Enligt Emir Slavotic, avdelningschef för anläggningar inom idrotts- och föreningsnämnden, var det många som hurrade när verksamheten startade. Men trots att statistiken visar en kunskapshöjning de senaste två åren, kan finansieringen till uppdraget slopas inför höstens termin.
– Till grund var att simkunskapen i vissa delar av Göteborg var betydligt lägre än vad det var på riksnivå. Vi såg ganska tydligt att till exempel i socioekonomiskt utsatta områden så var, och är, simkunnigheten betydligt lägre än i andra delar. När man insåg detta så ville man göra en insats för att höja kunskapen, säger han.
Tidigare har idrotts- och föreningsnämnden fått statsbidrag från regeringen och kommunbidrag från Göteborgs stad men efter årsskiftets nya riksdagsbudget har krav om besparingar inom flera föreningar i Göteborg ställts. I maj väntas därför göteborgspolitikerna besluta om uppdraget ska få fortsatt finansiering i framtiden.
– Vi gör allt vi kan för att se om vi lyckas lösa simundervisningen. Men det kommer att krävas både beslut inom föreningsnämnden och kommunstyrelsen för att skjuta till mer pengar. Även på kommunfullmäktigenivå. Men vår ambition är att simundervisningen ska kunna fortsätta, säger David Lega (KD), kommunalråd i Göteborg.
Enligt honom vill Alliansen inte slopa finansieringen helt för skolor att få gratis undervisning, men de tycker inte verksamheten fungerar som den är just nu.
– Vi ser ett bekymmer med hur den har utfallit. Den har varit jämt fördelad över staden och vi vill hellre se att den ges till de barn som faktiskt har behov av simundervisning. Istället för att ge alla barn ett antal simundervisningspass, oavsett kunskapsnivå så tycker vi det är bättre att rikta satsningen till de barn som faktiskt inte kan simma, säger han.
Skiljer sig mellan stadsdelarna
Statistik från idrotts- och föreningsnämndens utredning visar att simkunnigheten bland barn i årskurs sex förra året fortfarande skiljde sig åt mellan stadsdelarna i Göteborg. Mellan Angered och Västra Göteborg skiljer simkunskapen med omkring 21 procent.
– Vi har ju fördelat pengarna över hela staden men skolor där simkunnigheten är hög har inte gått dit. Då är det bättre att vi letar efter andra lösningar och riktar om det så att pengarna används där de gör mest nytta, säger David Lega.
Vill se över kunskapsnivån
Ett sätt att rikta om pengarna är enligt David Lega att först se över simkunskapsstatistiken över staden och sedan utgå från den för att avgöra vilka skolor som kan antas ha störst behov av gratis simundervisning.
Enligt Emir Slavotic påverkades simkunnighetsstatistiken av flyktingvågen som skedde i Sverige mellan 2016 och 2017. Risken finns därför att den kan ge en felaktig bild av vilka barn som är i behov, då det nu finns fler med bristande kunskap i alla stadsdelar.
– Många av de här blivande eleverna som kom in hade inte tillräckligt goda kunskaper och hamnade i olika skolor runt i staden. Vi har under de här två åren ökat simkunnigheten men i vissa delar har kunnigheten enligt siffrorna minskat just för att det kommit nya barn och unga med lägre kunskap.
Förändras från och med augusti
Under våren har skolorna i Göteborg fortsatt gratis simundervisning men från och med augusti väntas verksamheten förändras. Från att tidigare ha fått omkring 15,5 till 12 miljoner kronor för att finansiera uppdraget kan nu pengarna antingen slopas eller minskas.
Tidigare i år beslutade Idrott- och föreningsnämnden att dra in gratis inträde för barn och unga till simhallarna i staden. Men exakt hur förändringen blir med simundervisningen är oklart.
– Det kan innebära att skolor inte längre kommer att få gratis simundervisning av oss längre, det är alltså skolorna som drabbas av det här. Om de minskar finansieringen får vi helt enkelt försöka anpassa verksamheten så gott det går, säger Emir Slavotic.
Knaper med information
Tjänstemän i idrotts- och föreningsnämnden upplever att informationen från Göteborgspolitikerna varit knaper och känner stress över att det inte finns något klart politiskt beslut i frågan.
– Det här hade vi helst fått svar på lite tidigare, men nu är det i maj man kommer att ta upp frågan igen, då hoppas jag att vi faktiskt får ett svar så att vi kan planera framåt. Men det är klart det finns en oro inom organisationen, den gruppen som jobbar med simundervisning, de undrar ju vad som händer. Det är jobbigt att inte kunna ge dem besked, säger Emir Slavotic.
Fick vänta på budgeten
Att informationen varit snål och beslutsfattandet långsamt håller David Lega med om. Men enligt honom har det inte gått att göra på något annat vis.
– Jag kan förstå att de tycker det går långsamt utifrån deras perspektiv, men vi var tvungna att se hur regeringsbudgeten såg ut innan vi kunde börja hantera detta. Vi kan inte agera mycket fortare än det vi gör, säger David Lega.