Berättelserna om hur anställda inom olika yrken inte hinner byta mensskydd på arbetsplatsen är många.
I vår ska fackförbundet Kommunal besluta om de ska driva frågan om gratis mensskydd på arbetsplatsen och att de anställda ska ha tid att byta mensskydd. Något som tidningen Kommunalarbetaren var först med att rapportera.
Frågan har kommit upp på agendan allt mer de senaste åren. Flera toaletter runt om i Sveriges kommuner är så kallat menssäkrade. Det betyder att det finns tampong och binda, papperskorg, handfat och tvål.
Behöver tid att hinna byta
Zandra Michal är barnskötare och sektionsordförande i Stockholm Norr och har skrivit motionen som ska tas upp på kongressen.
– Vi är jättemånga i Kommunal som berörs av att inte ha tillgång till mensskydd eller tid att ta sig till en toalett för att byta mensskydd. Bara som barnskötare på en förskola har jag varit med om att gå på toa på morgonen och sedan nästa gång först när jag kommit hem. Då får man bara hoppas att man har extrakläder i skåpet, säger Zandra Michal.
Frågan kommer tas upp på kongressen i början av juni men redan nu säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård att hon ställer sig positiv till att de bör driva frågan.
– Jag skulle bli förvånad om den inte gick igenom, det är en viktig motion. Vi har påbörjat arbetet men vi behöver växla upp det.
Men även om mensskydden finns tillgängliga gratis på arbetsplatsen så hjälper det det föga om man inte har tid att gå på toa. Tidsbristen och stressen på många arbetsplatser gör toabesök nästintill omöjliga.
– Om vi hade schysstare scheman med fler kollegor så hinner man ju gå på toa. Det måste finnas tillräckligt mycket personal för att kunna gå på toa. Inom till exempel hemtjänsten måste man kunna hinna tillbaka till kontoret på lunchen för att gå på toa och byta mensskydd, säger Zandra Michal.
”En arbetsmiljöfråga”
Malin Ragnegård håller med henne.
– Det är ju en arbetsmiljöfråga. Alla har inte alltid möjlighet till pauser, eller till toalett. Till exempel de som arbetar i andra människors hem där det inte är lämpligt eller man inte vill använda toan. Det är arbetsgivarens ansvar att arbetsmiljön är god och likvärdig för alla. Men uppenbarligen tar inte arbetsgivaren sitt ansvar och då är det upp till oss och de fackliga skyddsombuden att driva det här.
Finns det gratis toapapper bör det väl finnas gratis mensskydd menar många. Ändå är det mer undantag än regel.
– När man jobbar i ett fackförbund som organiserar många kvinnoyrken blir man frustrerad, förbannad och uppgiven att man måste strida för självklarheter. Att anställda inte ska stressa ihjäl sig och ha tid till att gå på toa, eller hinna byta mensskydd, det borde vara ordnat för länge sen. Jag är förvånad att inte fler arbetsgivare tar det ansvaret, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande på Kommunal.
När hon kom in i förbudsledningen för över ett år sedan såg hon till att det fanns gratis mensskydd för de anställda på Kommunal.
Zandra Michal tror dock att det kommer att dröja innan det blir norm.
– Vi behöver prata mer om det, det måste bli en snackis. Det finns säkert arbetsplatser som löser det snabbt men jag tror att det kommer ta tid innan det blir mer regel än undantag.