Sedan 1980-talet har personal som jobbar inom socialtjänsten i Sundsvalls kommun betalat sitt kaffe på jobbet via avdrag på lönen. Men nu är det slut på det. Från och med den 1 juli bekostas allt kaffe som dricks inom den egna verksamhetens lokaler av kommunen. Socialnämnden har begärt 1 miljon kronor extra från kommunfullmäktige för att budgeten ska gå ihop.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det har knorrats länge i leden. Missnöjet har legat och grott över att vissa kommunanställda har fått kaffet gratis på jobbet, medan andra har fått betala genom ett avdrag på lönen. Fackförbundet Kommunal har lyft frågan om och om igen, eftersom de har ansett att deras medlemmar har varit missgynnade.
– Det kan tyckas vara en liten fråga, men för de som inte får kaffe är det inte det, säger Bodil Hanson, ordförande i personalnämnden i Sundsvalls kommun, som nu har rekommenderat alla nämnder att bekosta kaffe eller motsvarande för sina anställda.
Lika för alla
Rekommendationen är en följd av Sundsvalls kommuns nya arbetsgivarpolitiska strategi. Enligt den är det centralt att kommunen uppfattas som en enda arbetsgivare, och för att uppnå det bör bland annat vissa basala anställningsvillkor vara desamma för alla anställda inom kommunen.
– Vi stod inför valet att ta bort kaffeförmånen för alla, eller se till att alla fick tillgång till den. Eftersom det alltid är lättare att lägga till förmåner, valde vi att rekommendera det, säger Bodil Hansson.
Socialnämnden valde att gå på personalnämndens rekommendation och genomföra förändringen. I skrivelsen som låg till grund för beslutet, framgår att flera av de mansdominerade förvaltningarna – som service-, teknik- och gatuavdelningarna – har haft gratis kaffe sedan länge, medan socialtjänstens anställda har fortsatt betala för kaffet.
Kvinnorna har betalat sitt kaffe via 50 kronors avdrag på lönen varje månad, männen har blivit bjudna. Gratis kaffe till alla på kommunen kan därför också ses som en jämställdhetsfråga, menar utredarna. Bodil Hansson håller med utredarna om det, men kan även se en gräns mellan Kommunalanslutna och tjänstemän.
De olika villkoren uppstod sannolikt i och med kaffemaskinernas intåg. Tidigare serverades kaffe på jobbet, men när maskinerna kom fick personalen börja betala för varje kopp. Nästa steg var att göra automaterna myntfria, och i stället dra av en fast summa på lönen. Något som alltså har hängt kvar på vissa förvaltningar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
En preliminär bedömning är att socialtjänstens kostnader kommer att öka med 1 miljon kronor per år i och med förändringen. Pengar som finns med i alla andra förvaltningars budget, och nu har begärts även till socialtjänsten. Varför just nu?
– Socialtjänsten har varit hårt trängd ekonomiskt i flera år, och det har varit svårt att försvara ökade kostnader. Men i och med den här nya arbetsgivarstrategin om att alla enheter ska ha samma rättigheter är det dags. En sådan fråga som kaffe på jobbet ska inte vara beroende av nämndens ekonomiska läge. Det är mer ett politiskt ställningstagande än en ekonomisk fråga, säger Kenneth Lidgren, HR-direktör på Sundsvalls kommun.