Arbetsgivare får många gratistimmar av sin anställda, visar en ny avhandling från Stockholms universitet. Mobilen ska vara på dygnet runt och många jobbar både före och efter arbetsdagens slut.
– Jag tycker att det verkar helt ohållbart att man inte ska kunna ha ett fungerande privatliv, säger Kristina Trygg, kulturgeograf som skrivit avhandlingen.
För kontorsanställda blir arbetslivet allt mer gränslöst. Smarta telefoner och mejl gör att många jobbar hemifrån både före och efter arbetsdagens slut. Vissa kommer upp i mer än tio timmars obetald övertid per vecka. Det visar en ny avhandling från Stockholms universitet.
– De flesta tyckte de hade ett flexibelt arbete. Många sa att de jobbade mycket och var väldigt stressade. Vissa hade inte ens tid att gå på toaletten och att det fanns de som inte mådde bra var helt klart, säger Kristina Trygg, kulturgeograf och författare till avhandlingen Arbetets geografi.
Jobbet ett intresse
Hon har undersökt nio olika arbetsplatser i Stockholm inom branscherna management, offentlig förvaltning, forskning samt pr- och kommunikation. Trots att vissa mår dåligt av stressen visade också anonymiserade intervjuer att de allra flesta trots allt trivs på sina jobb som de delvis betraktar som ett personligt intresse. Många vill känna sig uppdaterade och ha kontroll även när de inte är på jobbet. Mycket av den obetalda arbetstiden handlar till exempel om mejlande sent på kvällarna och förberedelser för olika uppgifter. I extremfallen sover knappt de anställda.
– I de tiddagböcker jag gjorde kunde man se att det förekom arbete sent på kvällarna, nio-tio var det senaste. I en intervju var det en kille som berättade att han bara behövde tre timmars sömn, säger Kristina Trygg.
Under arbetet med avhandlingen upptäckte hon att de rådde stora oklarheter om arbetstidspolicyn på företagen. I intervjuer uppgav alla anställda olika svar. En berättade att cheferna sagt till honom att det kanske inte var så bra om han satt och mejlade efter midnatt.
– Det är lite skrämmande kan jag tycka. På ett företag sa ledningen att de inte ville att de anställda ska jobba dygnet runt, men att de ska vara anträffbara 7-20 och meddela i förväg om de inte kan vara det, säger Kristina Trygg.
Problem för barnfamiljer
Det ständiga hemarbetet leder till stora problem med att få vardagen att gå ihop, inte minst för småbarnfamiljer. De undersökta arbetsplatserna lämpar sig mycket dåligt för framförallt kvinnor med små barn.
– Det berättade väldigt många av företagsledarna, att man inte kan vara kvar när man får småbarn. En som tog upp det berättade att först försvinner man när man får första barnet, sedan kommer man tillbaka ett litet tag innan man får nästa. Då försvinner man för gott, säger Kristina Trygg.
Trots att mycket av arbetet kan skötas hemifrån med hjälp av internet och mejl är ändå de anställda på plats på jobbet dagligen. Det beror på sociala normer snarare än rent praktiska skäl, enligt avhandlingen.
– Man arbetar mycket i team tillsammans med andra kolleger. Det gjorde att man kände sig tvingad att vara på arbetet och att man saboterade för andra om man inte kom. Att vara på plats var ett krav från både ledning och kollegor, säger Kristina Trygg.