Data från närmare 90 000 inspektioner som gjorts av resekontrollanter under tre månader av pandemin och som Ekot granskat, visar att det har varit svårt eller omöjligt att hålla avstånd i närmare en femtedel av resorna med SL. Granskningen visar också att en del av Stockholms innerstadsbussar var fulla eller överfulla, vilket innebär att minst 50 procent av sittplatserna var upptagna.
När pandemin slog till hårt mot Stockholm i slutet av mars, minskade resandet med SL och många anställda inom busstrafiken sjukskrev sig. Då drog trafikförvaltningen och SL ner på bland annat busstrafiken. Ekot rapporterar att viss ordinarie trafik drogs ner med 40 procent vilket snabbt ledde till trängselproblem. Redan i mars kritiserades SL av Folkhälsomyndigheten för trängseln.
Under sommaren har trängseln fortsatt sedan SL gått ner till sommartrafik. Men enligt SL ligger en del av ansvaret på resenärerna.
– Vi kör så mycket vi kan utifrån förutsättningarna, men det är utmaningar vi har. Vi kommer aldrig att klara trängselproblematiken om inte varje stockholmare hjälper till, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef vid trafikförvaltningen i Stockholm, till Ekot.
Det är inte bara Stockholm som upplevt trängsel i kollektivtrafiken. Minst 15 av totalt 21 regioner har i olika grad upplevt det, vilket framgår av Ekots enkät som 16 regioner besvarat. Flera regioner uppger att man i perioder reducerat trafiken och inte förstärkt sommartidtabellen.
Stadsbusstrafiken i Uppsala reducerades med ungefär en tredjedel mellan mars och maj, på grund av många sjuka förare. Hallandstrafiken mestadels kunnat gå som vanligt, rapporterar Ekot.