BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det var ju långt fler än bara vi som reagerade när GP anställde Alice Teodorescu som chef för ledarredaktionen. Men vi kände att vi behövde bemöta det på något sätt och började kommentera alla felaktigheter som skrivs där. I början trodde vi att det skulle ske någon gång i veckan, men det har behövts dagligen, säger Ny tids chefredaktör Johan Flanke.
Hans egen tidning är S-märkt och att det finns meningsskiljaktigheter med GP är naturligt, oavsett om de är liberala som de själva fortfarande hävdar, eller har antagit en mer mörkblå kulör som kritikerna säger. Men GP:s filskifte är så mycket mer än de vanliga politiska oenigheterna menar Flanke.
– GP:s ledartexter är konstaterat högerpopulistiska enligt definition av Paul Taggart. De ger enkla svar, i form av tillrättalagda felaktigheter, på svåra problem i syfte att skapa konflikt. De är alltid alarmistiska och rent faktaresistenta. Asylboenden beskrivs som tickande bomber och politiker har dolda agendor och har satt oss i det här medvetet och så vidare, säger Flanke.
Paul Taggart är en brittisk professor i politik som år 2000 skrev standardverket "Populism".
Tydligt i frågor som gäller migration
Jesper Strömbäck är professor på JMG och har politisk kommunikation som ett av sina specialområden. Han vågar dock inte sträcka sig så långt som till ordet "högerpopulism".
– Jag vågar inte svara på den frågan. Utan att ha grundlig forskning så får man vara lite mer försiktig. Men Taggart är en av auktoriteterna på området och det är tydligt att GP:s ledarsidor har gått till höger. De har helt klart intagit en annan linje vad gäller konservativa värderingar och nationalism, säger Strömbäck.
Hur många steg i den riktningen det kan handla om eller vilken färg som bäst skulle beskriva GP:s ledare av i dag vet han inte.
– Om man tittar på hela ledarsidan så vet jag inte hur starkt de har gått till höger från liberalism. Men i just frågorna som gäller migration och annat så är det tydligt. Alice Teodorescu har kallat sig själv liberalkonservativ, men i de här frågorna har hon en stark betoning på konservativ. GP ihop med Svenska dagbladet har prioriterat de frågorna senaste tiden.
Att fler än Ny tid har reagerat är långt ifrån någon överdrift. Kort efter att Teodorescu hade anställts avgick de tidigare ledarskribenterna i protest. Gert Gelotte, som benämner sig socialliberal, slutade med omedelbar verkan och menade att GP kunde byta färg på tidningen, men inte på honom. Den tidigare ledarredaktionen blev aldrig inbjudna till samtal om sin nya chef utan fick veta nyheten att det blev Teodorescu endast 30 minuter innan hon stod framför dem. Krisen i meningsskiljaktigheter blev snabbt ett faktum och inom kort var Alice Teodorescu den enda anställda de hade kvar. Hon styrde sedan snabbt om ledarsidornas innehåll med hjälp av nya medarbetare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Ann-Marie Ljungberg har i rapporten analyserat de strax över 100 ledare som Alice Teodorescu har skrivit sedan dess. Av dem handlar 53 om migration ur ett kritiskt perspektiv, säger Flanke.
Ljungberg, som är författare och själv medlem i Socialdemokraterna, skriver i sin text att alla Teodorescus texter utom ett tiotal är att klassificeras som högerpopulistiska.
Nu har Ny tid och Fyrvaktaren släppt en rapport efter ett år med GP:s nya ledarredaktion. Bland övriga skribenter i den märks Anders Lindberg, politisk chefredaktör för Aftonbladet. Han jämför GP:s ledartexter med det som kallas alt-media, alltså alternativ media, i USA. Det är ofta bloggar som förhåller sig selektiva till fakta och har varit en stor del i Donald Trumps framgångar i de republikanska primärvalen.
Avböjer att kommentera
Flera av skribenterna i Ny tids rapport kommer från socialdemokratiskt håll. Men även liberaler, som Anders Högström, före detta ordförande för Liberalerna (då Folkpartiet) i Lilla Edet, ger sin syn på saken. Han menar i sin text att GP klart och tydligt har flyttat sina ståndpunkter i riktning mot SD. Han jämför med tidningen Dagens nyheter som han tycker står stadigt kvar i socialliberala idéer.
Ny tid har aldrig fått några svar av GP. När de skulle trycka den aktuella rapporten skickade de mejl till både Teodorescu, chefredaktör Cecilia Krönlein och huvudägaren Peter Hjörne. Alla tre avböjde att kommentera eller medverka. Inte heller ETC Göteborg får något svar av Alice Teodorescu. Cecilia Krönlein svarar dock på mejl som publiceras här intill.
– I början skrev vi in våra synpunkter som kommentarer på deras Facebooksida, men efter ett tag så blockerade de oss. Och de har även blockerat oss på Twitter. Anders Högström brukade också kommentera kritik från liberalt håll, men de blockerade honom med. Och detta samtidigt som de säger att "åsiktskorridoren är för trång", men de vägrar ta några debatter, säger Johan Flanke.
Svårt sia om effekter
Vad effekterna kan bli av att den enda morgontidningen i Sveriges näst största stad gör en sådan här svängom är svårt att sia om.
– Det är svårt att peka på tydliga effekter som hur många som kan tänkas ändra åsikt. Men mediernas innehåll har alltid betydelse. Förslag som inte har ansetts legitima tidigare kan exempelvis göra det om de lyfts fram på en stor tidnings ledarsidor, säger Jesper Strömbäck.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
- Vilken politisk färg anser du att GP:s ledarredaktion skriver under i dag?
- Vad anser du om att Ny Tid har tagit på sig själva att granska GP:s ledartexter?
- Hur bemöter ni kritik som menar att ledarsidorna är högerpopulistiska och jagar snabba klick?
- Av 100 granskade texter av Alice Teodorescu så handlar över hälften av dessa om migration och är ur ett kritiskt perspektiv. Är det här den i särklass viktigaste frågan att väcka opinion om för de göteborgska läsarna? Om inte, varför handlar så många texter om det ämnet?
Alice Teodorescu har inte svarat alls. Cecilia Krönlein svarade följande i mail:
Göteborgs-Posten är liberal på ledarplats och Alice Teodorescu har gjort ett fantastiskt jobb i rollen som politisk redaktör. Hon har inte bara belönats av läsarna utan också genom många utmärkelser i branschen som Gösta Bohman-stipendiet, Årets ledarskribent, Årets kommunikatör och rankats som en av Sveriges mäktigaste. Dessutom var GP med Teodorescu nominerade i MegAwards som Årets rekrytering som belönar nytänkande, mod och kreativitet (men priset tillföll SVT och Jan Helin).
GP:s liberala ledarsida har tagit täten i frågor som engagerar opinionen, bland annat integration och migration i en tid då fler än någonsin är på flykt från fruktansvärda krig och konflikter. Det hade varit mer anmärkningsvärt om utmaningarna hade seglat under radarn istället för att diskuteras. Sverige behöver mer debatt och fler röster, inte mindre åsiktsutbyte och färre röster.
Jag kan konstatera att GP idag är en tung nationell röst med utgångspunkt från Västsverige som såväl skapar som driver opinion. Jag vill inte recensera Ny tid men jag har inga synpunkter på att de har rätt till det fria ordet och genom det uttrycka sina åsikter. Utifrån deras politiska färg är jag heller inte särskilt förvånad över deras slutsatser.
Med vänliga hälsningar,
Cecilia Krönlein