– Här har den största diskussionen varit att skoleleverna inte serveras lättprodukter utan Bregott och röd mjölk. Jag upplever att politikerna är intresserade av mat men inte fokuserar på ekologiska produkter, säger Maria Mattson som är kostchef i Partille kommun.
Hoppas kunna öka
Anledningen till att de inte satsat mer på ekologisk skolmat är att det inte finns några politiska mål som säger hur stor andel kommunen ska sträva efter. I många andra kommuner sätter politikerna tydliga siffror på hur mycket av livsmedlen som ska vara ekologiska. I Partille är det i stället tjänstemännen själva som drivit på att öka andelen ekologiskt men de får inga extra resurser för att göra det.
– Det gör att vi kan köpa in ekologiska livsmedel om de är likvärdiga i pris men inte om det innebär en stor extrakostnad, säger Maria Mattson.
Hon tror att Partille kommun skulle kunna öka andelen ekologiska livsmedel till 30–35 procent om man skulle börja styra mer över vilka råvaror som skolköken använder. För att få upp procentandelen önskar hon också att de ska börja köpa in även ekologiska volymvaror så att man inte bara satsar på ekologiska russin och te utan också exempelvis rotfrukter som man serverar i stora mängder.
– Jag vet inte om intresset för ekologisk skolmat kommer att öka men hoppas det eftersom det är en viktig fråga. Jag är förvånad att politikerna inte driver frågan hårdare för jag har jobbat i andra kommuner där det varit väldigt viktigt, säger hon.
Satsar mer på vegetariskt
En kranskommun som har hög andel ekologisk mat är Tjörn där 37 procent av livsmedlen i skolköken är ekologiska. Enligt Solbritt Törnqvist, vd på det kommunala bolaget Tjörn Måltid, beror det på att de är en liten organisation som har nära kontakt med lokalpolitikerna.
– Initiativet kommer ofta från oss men vi når fram fort till politikerna. Politikerna här är intresserade av miljöfrågor och det finns mycket kunskap inom organisationen, säger hon.
Tjörns kommun har ett datasystem som gör att de kan mäta klimatpåverkan på alla måltider de serverar. De satsar på ekologiska livsmedel men försöker också att öka andelen vegetariska måltider.
– Vårt huvudfokus just nu är att minska miljöpåverkan genom att öka andelen vegetarisk mat. Vi köper till exempel in ekologisk nötfärs och blandar ut den med bönor. Man får jobba lite för att få upp procenten, säger Solbritt Törnqvist.
Göteborg förebilden
Förebilden är Göteborgs stad som ligger på 48 procent ekologiskt.
– Göteborg har ett bra miljötänk. De har infört vegetarisk skolmat flera dagar i veckan och vi efterliknar gärna dem för då skulle vi ha råd att köpa in mer ekologiska varor, säger Solbritt Törnqvist.