– Företeelsen är relativt ny. Sommartalen har funnits längre, och jultalen blir som en sorts pendang till dem. Som en halvårsrapport. En sammanfattning av vad de har gjort det senaste året och samtidigt en start på nästa valrörelse, säger Elinor Falkman.
Hon är retorikexpert, utbildad på Uppsala universitet, och är bland annat domare i UR:s ungdomsprogram ”Retorikmatchen”.
Hon ser många likheter i partiledarnas jultal detta speciella år.
– ”Ljuset i tunneln” tror jag nästan alla nämner. Nästan alla har en gran bredvid sig. Och jag blev lite förvånad över att bara en pratar om något annat än en kristen jul, med tanke på att vi har väldigt många i det här landet som firar andra typer av jular. Det var bara Nyamko Sabuni, som nämnde chanukka.
– Flera av dem börjar med ”Vänner”, vilket är lite speciellt. Jag inte alls säker om vi är vänner. De har väl prövat olika ingångar, inte ”Kära medborgare” eller ”Hej, Sverige”, utan istället kommit fram till ”Vänner…”. De försöker skapa en närhet, en vi-känsla. Jag förstår syftet, men tycker det är lite konstigt, säger Elinor Falkman.
Annorlunda rekvisita
Fem av åtta partiledare har hållit sina jultal hittills. Regeringspartiernas Per Bolund (MP) och Stefan Löven (S) håller sina i helgen, medan Jimmie Åkesson (SD) istället höll ett hösttal för en månad sedan. Åkessons tal är det som fått mest uppmärksamhet i sociala medier, där mycket fokus legat på den annorlunda rekvisitan, med bland annat en uppstoppad bäver.
– Han ska ha beröm för att han kämpat med retoriken och jobbar mycket med bilder och metaforer. Men han gör det mer som ett barn när han pratar om ”osynliga fiender”, ”blod på era händer” och hur ”sparpolitikens vassa egg skär genom välfärden”. Han landar inte riktigt i språket, han tar i för mycket.
Corona dominerar
Mycket av partiledarnas jultal detta år handlar givetvis om corona-pandemin och dess konsekvenser. Men flera andra ämnen ges också utrymme i jultalen.
Ulf Kristersson och Ebba Busch tar upp problemen med gängkriminaliteten. Jimmie Åkesson pratar – naturligtvis – om invandringen och terrorhotet. Nooshi Dadgostar talar om pensionssystemet. Nyamko Sabuni viger några minuter åt skolan och Annie Lööf lägger stort fokus på att prata om våld i nära relationer.
– Det var mer partipolitik än jag trodde. Alla är oerhört kritiska mot regeringens hantering av pandemin.
Alla partiledarna försöker ingjuta hopp om framtiden och många talar om omtanken och samhällsgemenskapen.
– Jultalen brukar vara lite mjukare och de talar om gemenskap och de som inte har det så bra i samhället. Alla gör det, men Jimmie Åkesson skiljer ut sig även där, genom att prata om gemenskapen som en floskel, som en ihålig kuliss som inte betyder något.
Inget personligt
Den personliga berättelsen är något som saknas, extra mycket under ett år som varit väldigt annorlunda och när det har hänt så mycket i deras liv, menar Elinor Falkman.
– Hur har de drabbats själva av pandemin och vad som hänt under året? Annie Lööf fick ett barn som föddes för tidigt. Både Ebba Busch och Jimmie Åkesson har gått igenom separationer. Men där var Nooshi väldigt bra som pratade om att hon sätter fram färre tallrikar till julbordet, ett konkret exempel som många känner igen sig i. Nyamko Sabuni gjorde det jättebra som berättade om sin pappa som lider av demens och bor på äldreboende, och undrar om han kommer känna igen henne nästa gång de ses. Det var jättefint, nästan det bästa i hennes tal.
Elinor Falkman imponerades av de nyblivne vänsterledaren Nooshi Dadgostars tal.
– Det är ju hennes första jultal och hon är ganska oprövad som talare, men jag tycker hon var väldigt duktig.
Lika imponerad är hon inte av Ebba Bush.
– Hon pratade på ett sätt som man kanske måste ha en universitetsutbildning för att förstå. Hon talade om marxism och nationalekonomi, Värnamo-liberalism och ”samhällets heterogenitet”. Det var lite för avancerat, ganska elitistiskt, och jag tror inte det är till hennes fördel.
Frågan är vem som egentligen tittar på dessa jultal.
– Ja, jag undrar lite vem målgruppen är. Det är väldigt tydligt att de främst talar till sina egna. Att de är den starkast lysande stjärnan för just sina väljare, säger Elinor Falkman.
Partiledarnas jultal
Ulf Kristersson (M)
Plats och rekvisita: Stående framför en klädd julgran och vita gardiner.
Inledning: ”Välkomna, hit till mitt kontor i Riksdagshuset i Gamla stan i Stockholm.”
Längd: Knappt 18 minuter.
Ämnen: Coronakrisen. Kriminaliteten. Barnen. Hoppfullhet och gemenskap.
Annie Lööf (C)
Plats och rekvisita: Sittande framför en klädd julgran och gröna gardiner, ett tänt ljus.
Inledning: ”Ja, det mesta verkar omöjligt tills det är gjort.”
Längd: Ca 20 minuter.
Ämnen: Coronakrisen. Ansvar. Trygghet. Våld i nära relationer.
Nyamko Sabuni (L)
Plats och rekvisita: Stående i närbild framför klädd julgran, tomtar och en duk med tomtar på en kamin med brinnande brasa.
Inledning: ”Vänner, välkomna till mitt hem.”
Längd: Knappt 16 minuter.
Ämnen: Sin pappa på äldreboende. Äldre i coronakrisen. Ansvarstagande. Regeringen. Skolan.
Nooshi Dadgostar (V)
Plats och rekvisita: Stående hemma, framför en klädd gran, en vit hyacint, vita gardiner med fönster ut mot grå himmel och träd.
Inledning: ”Vänner, det lackar mot jul.”.
Längd: Cirka 15 minuter.
Ämnen: Julen. Corona. Hemmets principer. Omtanke. Vården. Äldre och pensionssystemet.
Jimmie Åkesson (SD)
(hösttal, hölls 16 november)
Plats och rekvisita: Sittande i brun skinnfåtölj omgiven av attiraljer som en liten svensk flagga, ett paket havregryn, ett paket micropopcorn, en tv-skärm som visar en höstbild av hav och träd, några riktigt gamla böcker samt inte minst en uppstoppad bäver.
Inledning: ”Hösten är här, vinter är i antågande, coronaviruset biter sig fast, det är närvarade i varje liten del av våra liv”.
Längd: Drygt 21 minuter.
Ämnen: Corona. Islamistisk terrorism. Invandring. Kriminalitet. Äldre. Regeringsskifte.
Ebba Busch (KD)
Plats och rekvisita: Stående framför en klädd julgran, adventsljusstake och vita gardiner.
Inledning: ”Vänner, adventstid är här och julefriden kommer oss allt närmare.”
Längd: Drygt 14 minuter.
Ämnen: Samhällsgemenskap. Ensamhet. Coronakrisen. Avsaknad av ledarskap. Frihet. Gängkriminalitet.