Martin Wannholt gick inför valet 2014 emot Moderaternas linje i frågan om Västlänken. Ett ställningstagande som gjorde honom populär. Exempelvis fick han flest personkryss av alla moderater i valet. Men partiet ville inte ge honom en plats i kommunstyrelsen, vilket ledde till att han, i samarbete med Vägvalet, gjorde en kupp för att få platsen ändå. Därefter blev han utesluten ur Moderaterna, efter 30 års medlemskap, och har suttit som politisk vilde sedan dess. Martin Wannholt tycker dock inte att uteslutning är något dramatiskt.
– Jag hade gjort upp med Vägvalet och när man gör så måste man bli utesluten, oavsett vilket parti man är med i. Men partiet är inte det viktiga. Jag är göteborgare och staden är mycket viktigare än något parti. Man kan inte gräva upp en stad för att bygga Västlänken som det var tänkt och därför gjorde jag som jag gjorde. Men det är ”no hard feelings” i dag.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Förstelnade partier
Anledningen till att Martin Wannholt valt att starta ett nytt parti är enligt honom själv ”självklar”: De gamla partierna har förstelnat.
– Göteborgs utveckling går åt fel håll på flera viktiga områden. Segregationen ökar trots att de rödgröna styr. Det finns utsatta förorter där vi inte har en likvärdig skola, där det är svårt att få jobb och där antidemokratiska krafter växer. Dessutom har vi organiserade nazister i stan. Det måste vi ta itu med.
Anledningen till att segregationen ökar är att politikerna fokuserar fel i sitt arbete, menar Martin Wannholt.
– Man gör massor av saker som man inte ska göra. Oavsett om det handlar om Gobigas, vattenfontäner, simparker, biltvättar, kamelparker och massor av andra exempel på där det gått snett. Det är massor av tid, pengar och kraft som läggs på det här i stället för att bygga upp viktiga kommunala verksamheter så att de fungerar för de som verkligen behöver dem. Nu är det dags att byta ut de styrande partierna, säger Martin Wannholt.
– Jag tror att det är läge för en ny kraft som försöker komma bort från blockpolitiken. Vi ska hela tiden basera vår politik på fakta och kunskap om hur våra problem ska lösas. Därför har vi tagit in massor av kunniga göteborgare i partiet. Vi kommer inte att ha några ideologiska låsningar.
Några konkreta förslag på hur segregationen ska lösas vill inte Martin Wannholt gå ut med i dagsläget.
– Vi måste först starta partiet och låta medlemmarna tycka till om vilken politik vi ska föra.
Martin Wannholt menar att det är möjligt att hans nya parti tar röster från Alliansen och på så sätt möjliggör fortsatt Socialdemokratiskt styre. Något bland annat GP:s ledarsida framfört som kritik mot hans nya parti. Men det är inte en intressant fråga, menar han.
– Det kan omöjligt vara så, i en fri värld där vi har ett demokratiskt utrymme där vi kan påverka politiken genom att starta ett parti, kan inte sådana spekulationer stoppa nya krafter som vill göra något att komma till. Då skulle vi inte ha någon Emmanuel Macron i Frankrike till exempel. Man måste tro på att det är bra att det kommer nya krafter. Om vi växer kanske det får de andra partierna att skärpa sig, vilket jag skulle vara jättenöjd med om det också blev effekten av vårt arbete.
”Ingår i konceptet”
Moderaternas oppositionsråd Jonas Ransgård är inte orolig för konkurrens från det nya partiet.
– Alla partier är en konkurrent om väljarna. Men om man vill påverka politik och inte finner ett alternativ bland de etablerade partierna så ingår det i konceptet att man kan starta ett eget.
Han vill inte spekulera över hur det nya partiet påverkar hans parti och dess allierades möjlighet att vinna nästa val.
– Vi får se hur valet går. Vårt mål är att skapa en majoritet för allianspartierna i fullmäktige för att bryta det socialdemokratiska maktinnehavet. Vi tror att störst chans för göteborgarna att göra det är att rösta på ett alliansparti. Men om de som vill byta styre i Göteborg sprider sina röster på för många partier riskerar det förutsättningarna för ett maktskifte.