Avenyn är en lite udda plats, även för göteborgarna. Trots att det är knappt 1,5 kilometer mellan Kungsportsavenyn och Långgatorna vid Järntorget så är det vitt skilda världar, åtminstone kvällstid och vad gäller uteliv. Det lite finare Avenyn är hur som helst stadens paradgata och landmärke.
Den kilometerlånga esplanaden mellan Kungsportsbron och Götaplatsen har drygt 40 meter mellan husfasaderna och när de ursprungliga förträdgårdarna framför husen togs bort på 1970-talet blev trottoarerna 15 meter breda.
Betydligt yngre än staden
Men om man tänker att Avenyn är jämngammal med staden – nu 400 år – så är man fel ute. Det var först i slutet av 1800-talet som gatan började planeras, och tittar man bakåt i arkiven så var namnet ”aveny” då kontroversiellt. Namnet ansågs ha alldeles för utländsk prägel och förslag som Gustaf Adolfsgatan och Kungsportsgatan hängde med länge.
Först i samband med Jubileumsutställningen 1923 förlängdes Avenyn ända upp till Götaplatsen och blev den sträcka som vi nu är vana vid.
Bekräfta platsens betydelse
Nästan hundra år senare är det dags för ett rejält ansiktslyft. Göteborgs Stad och fastighetsägarna längs Avenyn har just skrivit under samverkansavtal för att omedelbart börja arbeta med att ta fram underlag för utvecklingen. I inriktningsdokumentet står det att: ”Avenyn och Götaplatsen ska ges ett uttryck som bekräftar platsens betydelse och återupprättar Avenyns status och skönhet.”
– Ett av stadens viktigaste stadsrum ska återfå den kvalitet som det, och göteborgarna, förtjänar. En vacker aveny med ett spännande innehåll ska skapa ett lockande stråk och besöksmål för både göteborgarna och våra besökare, säger Birgitta Lööf, processledare på stadsbyggnadskontoret i ett pressmeddelande.
Delar på notan
Kostnaderna för upprustningen av gatan, exklusive Götaplatsen, har beräknats till sammanlagt 300 miljoner kronor. Göteborgs Stad och fastighetsägarna ska stå för hälften var. Utöver detta bekostar staden en upprustning av Götaplatsen för sammanlagt 117 miljoner kronor samt mindre trafikåtgärder och underhåll längs vägen dit.
Inledningsvis har ett första samverkansavtal som ska bekosta en planerings- och designfas undertecknats. De flesta fastighetsägarna är med i arbetet på olika sätt. Medverkar gör även det kommunala fastighetsbolaget Higab, som äger alla de stora kulturbyggnaderna vid Götaplatsen. Även Avenyföreningen, som representerar cirka 250 företag i området, är med i processen.
– Vi har en längre tid arbetat aktivt med utvecklingen av våra fastigheter och ser fram emot ett gemensamt helhetsgrepp som stärker hela Avenyns identitet, utformning och attraktion, säger Marina Fritsche, vice vd på fastighetsbolaget Wallenstam.