Men inne i Allégårdens kafé är det varmt och doftar nybryggt kaffe. Här har Allégårdens pensionärsförening huserat i flera år som aktivitetshus för äldre.
– Vi får pensionärer från hela staden, majoriteten bor inte centrum utan många åker från alla möjliga stadsdelar för att vara med på våra aktiviteter. Det är fint, säger Hjördis Ahlm som är ordförande i föreningen.
”Vill ha kaféet kvar”
Strax innanför byggnadens entré möts man av en skylt som informerar om att broddar skall lämnas utanför, för att inte skada golvet i byggnaden. I veckan samlades drygt 140 pensionärer i kaféet på ett medlemsmöte tillsammans med verksamhetschefen Ingela Johansson på social resursförvaltningen i Göteborgs stad och regionpolitiker. Anledningen är ett sparkrav på drygt 1,5 miljoner som har ställts på kaféet. Ett av förvaltningens förslag för att komma till bukt med neddragningen är att ta bort tre av kaféets fyra personalanställda. Men föreningen går inte med på det.
– Vi var många som var på mötet och vi var alla medlemmar ense om detta, rör inte vårt kafé. Vi anser att vi vill ha kaféet kvar och att kommunen ska stå för kostnaden som tidigare, säger Hjördis Ahlm.
Tar beslut i februari
Den tjugonde februari väntas nämnden besluta om förslaget ska gå igenom eller inte.
– Det handlar ju inte om att stänga ner någon kaféverksamhet, utan den önskar ju vi på alla sätt och vis att den ska fortleva i en annan driftform. Det vet vi inte riktigt vet är hur, om det är Allégårdens pensionärsförening som själva önskar driva den här vidare. Om man vill samverka med till exempel kooperativ, eller på något annat sätt. För det fungerar ju i mångt och mycket som hjärtat i huset, säger Cajsa Håkansson, gruppchef för social resursförvaltningen.
Var först i landet
För sex år sedan blev Göteborg först i landet med att dela ut gratis broddar till alla över 65 år, och initiativet fick sedan spridning till andra kommuner. På så vis kunde kostnader för halkolyckor och lidande minskas. Men förra veckan kom nyheten om att den nya moderatledda kommunstyrelsen drar in de fria halkskydden av ekonomiska skäl. Nu ska alla som anser sig behöva broddar istället köpa dem på egen hand.
– Vi anser inte att broddar är en del av kommunens kärnverksamhet, sa nytillträdde kommunstyrelseordförande Axel Josefsson, (M) till Västnytt.
Det har inte fallit i god jord hos pensionärsföreningen.
– Jag är arg, jag tycker det är fruktansvärt. Det är en sån jävla nedvärdering av de äldre generationerna som verkligen har dragit sina, inte bara strån utan sina stockar till samhällsbygget, säger Dan Nerenius, medlem i Allégårdens pensionärsföreningen.
Han fortsätter.
– Det är så vedervärdigt, på ett sätt är det skrattretande, att det alltid är de sämst ställda som blir de drabbade av nedskärningarna. Hur många hundra eller tusenlappar handlar det om egentligen, de lägger pengar på det mest vansinniga av saker för att gamla människor ska halka omkull och bryta benen. Det är så bakvänt.
”En bra satsning”
Samtidigt meddelade Sahlgrenska förra veckan att de ställt in alla planerade ortopediska operationer, anledningen bakom är ett rekordhögt antal benbrottspatienter till akuten i Mölndal.
Pensionären Stella Grin minns med glädje när hon för några år sedan fick sina första gratis broddar från staden och tycker att utvecklingen för de äldre i Göteborg är oroväckande.
– Det var en väldigt bra satsning som de gjorde, tycker det är synd att de ändrar på det. Kostnaden broddarna skapar till skillnad från kostnaden om man bryter benet, ligger på sjukhuset och kanske aldrig blir fullt återställd igen. Tror inte de sparar in något, jag tror de biter sig själva i ändan, säger Stella Grin.
Enligt Göteborgs stad kan det bli en ekonomisk besparing med de indragna broddarna och att pengarna då istället kan riktas till andra områden så som till exempel skolan.
– Det beror ju på användningen, vi anser så klart att människor ska använda broddar men det betyder inte att kommunen ska bekosta dem, det är en liten kostnad för individen men en stor kostnad för kommunen, menade Axel Josefsson i Västnytt.
Omfattande kritik
Indragningen av broddarna har möts med omfattande kritik och frustration. Men pensionären Nea Lavén tycker att det kan vara bra om pengarna går till bra ändamål.
– Det är klart att det kan finnas pensionärer som kanske inte har råd, det vet jag inte. Jag tror inte det är en så stor kostnad egentligen, men det är ju trevligt att få gratis. Fast om det är på bekostnad av något annat så tycker jag inte det, säger Nea Lavén medlem i Allégårdens pensionärsförening.
Däremot ställer sig Nea Lavén kritisk till Allégårdens kafés framtid.
– Det kan ju inte kosta så mycket att driva det här kaféet, det är ju en viktig grej det här. Att ha de här priserna och öppettiderna. Ja man kan ta en privat aktör, men då går ju priserna upp, säger Nea Lavén.
Kommer förändras
Att kaféverksamheten kommer att förändras håller Cajsa Håkansson med om. Men att det främst är social resursförvaltningens personal som kommer att försvinna och inte seniorerna.
– Ur ett likabehandlingsperspektiv så är inte social resursförvaltnings uppdrag att driva kaféverksamhet eller stötta en förening på det här sättet med ett kafé. Det gör vi inte någon annanstans i staden, säger Cajsa Håkansson.
Hoppas hitta lösning
Enligt henne sker förändringarna inte bara på just det här kaféet utan hela Göteborgs stads social resursförvaltning gör just nu en koll på alla sina avdelningar för att se vart det går att spara in.
På grund av den nya alliansbudgeten som nu ska gälla. Men hon hoppas att de tillsammans kan hitta en lösning.
– Det här är ju ett hus som ska vara seniorernas hus, men det är social resursförvaltningspersonal som idag uteslutande har öppet kaféet under dagtid. Jag är helt övertygad om att vi kommer göra det bästa för att kaféet ska fortsätta leva i någon form. Vi behöver samverka med de seniorer som är i huset för att hitta en bra form.
Ser allvarligt på nedskärningar
Allégårdens pensionärsförening ser allvarligt på de olika nedskärningar som görs inom Göteborgs stad och tror nedskärningarna kan ge långvariga konsekvenser.
– Hela tiden är det på något sätt seniorer som drabbas, det verkar som att seniorer idag, det är inte mycket att ha. Broddarna och kaféet är ju något som har funnits länge och helt plötsligt ska det bara dras in, det är ju en försämring för de äldre. Det är ju många som idag har dåliga pensioner och allting som kostar mera blir svårt för många personer, säger Margareta Johansson som är kassör för Allégårdens pensionärsförening.