Två dagar i Frihamnen med seminarier, samtal, kultur och mat planeras 3 och 4 september. Bakom står Ali Tabrizi och David Björneloo. För ett år sedan startade Ali Tabrizi föreningen Village Impact Fund som ska verka för social hållbarhet, och David Björneloo föreslog Frihamnsdagarna för den nya föreningen. Dagarna drivs som ett separat projekt, men bakom står ett antal engagerade med bakgrund i föreningslivet.
Än är ingen aktör spikad, men från och med 1 maj välkomnas intresseanmälningar.
– Det har blivit ett jättefint mottagande och jag tror att vi prickar in ett behov som många ser här, att det saknas en sån här mötesplats för samhällsengagerade i Göteborg, säger David Björneloo.
Föreningar, stora privata företag, branschorganisationer, myndigheter och kommunala aktörer har hört av sig och är intresserade av att medverka. Många privatpersoner har också tagit kontakt och vill vara med att bygga upp arrangemanget.
Har ni satt någon gräns för vilka partier eller organisationer som får medverka?
– Först och främst måste man stå bakom alla människors lika rätt och värde. Sedan har vi fyra hörnstenar om att vi vill stärka demokratin genom att skapa en mötesplats där alla är välkomna och så vill vi att det ska finnas en stark hållbarhetsprägel och en vilja till varaktig förändring. Vi vill ha en mötesplats som ska vara väldigt öppen, men om man inte kan stå bakom detta så får vi hoppas att man ändrar sig så att man kan vara med, säger David Björneloo.
Han konstaterar att såväl Almedalen som Järvaveckan och forumdelen av Austin-festivalen South by South West är inspirerande förebilder, samt att ”vårt problem i samhället är inte att det finns för många demokratiska mötesplatser”.
I nuläget förs samtal med flera tänkbara partners som Frihamnsdagarna hoppas kunna presentera inom kort. Det pågår också dialoger om att få in grupper som ofta saknas i det offentliga samtalet, till exempel ungdomar, för att sätta programmet och agera moderatorer.
– Vi tror ju att om vi lyckas skapa den här mötesplatsen så kommer demokratin att stärkas för att fler blir hörda och får prata med varandra. Men vi tror också att när människor och organisationer möts det är då man kan skapa nya idéer, samarbeten och samskapande, säger David Björneloo.
Hela projektet presenterades genom en debattartikel i GP och i den nämns bland annat klyftor och segregation som en anledning till varför Frihamnsdagarna behövs.
– På en övergripande nivå så finns det inte enskilda organisationer som kan lösa de problem vi har i samhället, det kräver samskapande. Det finns det redan hur mycket som helst av och vi hoppas att detta ska skapa ännu mer, nya grejer.