Till en början verkade saker och ting ljusna, sedan fick familjen ett samtal om att de två kidnappats på morbroderns arbetsplats av beväpnade män, anklagade för att tillhöra IS.
Detta till trots att de båda är shiamuslimer, en religiös grupp som utsatts för omfattande övergrepp av terrororganisationen.
– Mycket av den här händelsen handlar om maximal otur och slump. Noor har ju varit hos sin morbror flera gånger tidigare. Men de är både kurder och shiamuslimer, det är en kombination IS inte gillar. Dessutom har Noor en tatuering som symboliserar just shiaislam på sin arm, vilket är ännu mer otur, säger Karwan Faraj, Göteborgsreportern bakom P1-dokumentären.
Extremt ovanligt
Fallet beskrivs av experter som extremt ovanligt. Avrättningen har utretts av svensk polis men de har inte varit på plats utan överlåtit det till Interpol. Det svenska utrikesdepartementet har inte heller tagit någon kontakt med familjen. I ett sms till Sveriges Radio skriver de att det är ett polisiärt ärende och hänvisar till dem.
– När jag var på förhör, lovade och sa polisen ”vi ska göra allt i vår makt för att komma fram till något resultat i det här. För det är två svenska medborgare det handlar om”, säger en anhörig i dokumentären.
Videon äkta
Den svenska polisen har bekräftat för familjen att videon är äkta och att de som avrättas i den är Noor och Ahmed. I efterhand har familjen på egen hand tagit sig till området där de sist sågs till och försökt få svar på vad som hände.
– Jag känner mig skyldig, jag måste åka tillbaka dit, oavsett om det är farligt. Jag växte upp hos min farbror Ahmed, han var en speciell person för mig som jag alltid kommer att ha i hjärtat, därför känner jag mig skyldig. Min familj ville inte att jag skulle åka men jag bestämde mig för att leta efter deras kroppar för att kunna begrava dem, säger Noors kusin i dokumentären.
Inga kvarlevor funna
I deras kvarlämnade husvagn hittades Noors kläder tillsammans med några kastruller, en sovsäck och några energidrycker. Kläderna togs med hem till hans mamma som ett minne. Men än har inga kvarlevor hittats.
– Det är den delen som gör jätteont och skapar en smärta som inte går att beskriva, säger en anhörig i dokumentären.
För familjen har de senaste åren varit tunga och svåra. Det viktigaste för dem nu är att hitta kropparna.
– Vi vill hitta deras kroppar för att de ska få en sista plats att vila på, en plats som vi kan besöka, en plats som vi kan sörja. En plats där vi kan berätta vår sorg, säger Noors kusin i dokumentären.
Hoppas på mer diskussion
Karwan Faraj hoppas att dokumentären får fallet att diskuteras mer, även i högre instanser inom svenska myndigheter. En fritidsledare i Göteborg som ofta kom i kontakt med Noor ställer sig kritisk till att ingen från till exempel förvaltningens sida kommit för att beklaga sorgen, istället kom ordföranden i nämnden långt senare.
– Hade de hetat Anders Andersson och Sven Svensson så hade det blivit något helt annat. Nu undras det istället om de var där nere för att kriga, som att de gjort något för att hamna i den här situationen själva. Vi fick gång på gång ge vår bild av Noor som en helt vanlig kille som åkt ner för att få lugn och ro, säger fritidsledaren i dokumentären som sänds på lördag i P1.