Karl och Mari Spendrup såg det enorma behovet och bad henne att skriva en lista på saker hon behövde för att kunna utföra sitt jobb. Det blev ett fullklottrat papper som de tog med sig hem och visade för sina vänner. Tillsammans startade de en insamling för att hjälpa Sijui Omar att köpa in den utrustning hon behövde för att kunna lägga om sår, förlösa kvinnor och hjälpa personer med synproblem.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Många ville hjälpa
Till Karl och Maris stora glädje ville många på hemmaplan hjälpa till. Förutom deras vänner ställde Rotary och Kommunal upp med pengar. Kyrkan i Backa samlade in kollekt till projektet, idrottsföreningen Backatorp IF lånade ut sina lokaler och en högstadieskola i Alingsås hade en temadag där de samlade in pengar.
– Många ville hjälpa till och jag tror att det beror på att det var ett småskaligt och konkret projekt. Alla pengar gick verkligen till sjukstugan, säger Karl Spendrup.
För fyra år sedan bildade de kulturföreningen Backa-Zanzibar för att organisera biståndet till sjukstugan i Uroa. Hittills har de samlat in över 600 000 kronor och sjukstugan ser helt annorlunda ut i dag. Det finns rinnande vatten så att personalen slipper koka vatten från brunnen. Stugan har tre toaletter och en helkaklad dusch vilket är ovanligt på ön. Sijui Omars önskan om ett förlossningsrum har infriats så nu kan byns kvinnor föda barn där i stället för hemma på köksgolvet.
– Sijui har satsat mycket på kvinnors hälsa. Hon delar ut kondomer och hjälper kvinnor att sätta in p-stavar. I början berättade de ingenting för männen i byn men nu är de öppna med det, säger Mari Spendrup.
Fortfarande behöver sjukstugan hjälp om någonting oväntat inträffar. Men ofta tycker sjuksköterskan Sijui Omar att hon har tillräckligt med utrustning och mediciner.
– Ibland när vi frågar vad hon behöver säger hon att de har det så bra att vi borde hjälpa till i de andra byarna i stället. Nu håller vi på att rusta upp sjukstugan i grannbyn Pongwe men där har vi inte kommit lika långt, säger Mariette Winberg som numera är ordförande i föreningen.
Färre kolerafall
Deras hjälpinsats hade inte varit möjlig utan Sijui Omar. De märkte direkt att hon var en kompetent sjukvårdare som hade kunnat göra mycket för invånarna bara hon haft resurser. Nu har hon gått en påbyggnadsutbildning och fått viss laboratorieutrustning så att hon kan göra hiv- och malariatester.
– Hon är en underbar människa och säger att hon är lycklig varje morgon hon går till jobbet. Eftersom det inte finns någon annan sjukvårdspersonal i trakten har hon jour dygnet runt och ofta är sjukstugan öppen även på helgerna om folk behöver hjälp, säger Karl Spendrup.
Förutom sjukvårdsutrustning så köper Backa-Zanzibar också in solvattenbehållare till invånarna. Det är vattendunkar som renar vattnet med hjälp av solljus och hittills har de skickat ner över 300 stycken. Skolorna undervisar eleverna hur det fungerar och invånarna drabbas mer sällan av kolera nu än tidigare. Men behovet är stort och för att alla byinvånare skulle få tillgång till rent vatten skulle det behövas lika många till.
Vartannat år reser föreningen till Zanzibar för att besöka sjukstugorna och fråga invånarna vad de kan bidra med framöver. I februari är det dags för nästa besök.
– Nästa mål är att täcka hela behovet av solvattenbehållare men sedan är det upp till invånarna själva att bestämma vad de behöver mest. Vår långsiktiga önskan är att de ska kunna driva sjukstugorna själva och att det lokala hälsoministeriet ska satsa mer på sjukvården i byarna, säger Mari Spendrup.