Insatser som begränsar skador av missbruk är en grundläggande mänsklig rättighet. Det slås fast i en rapport från FN:s organ för mänskliga rättigheter. Enligt rapporten ska människor som använder droger ha lika stor rätt till vård som alla andra, och de bör ha rätt till exempelvis sprututbyte, läkemedelsbehandling med bland annat metadon, få tillgång till injektionsrum där de kan injicera droger under överseende av vårdpersonal, och utbildas i säkrare sätt att använda droger. Men i Sverige är bara vissa av dessa vårdinsatser införda.
– Vi brukar betrakta Sverige som ett föregångsland med väldigt progressiv politik. Därför blev jag förvånad över att se hur landet ligger efter i narkotikafrågan, säger den biträdande högkommissionären för mänskliga rättigheter, Flavia Pansieri, till SVT.
Hon menar att Sveriges narkotikapolitik inte lever upp till kraven på mänskliga rättigheter.
– Sverige behöver se över behovet av att garantera vad som är ett grundläggande ansvar för alla stater vad gäller mänskliga rättigheter, nämligen att garantera alla individer bästa möjliga hälsa och skydda dem från diskriminering, säger hon.
Stockholm och Malmö har infört
Enligt rapporten bör skadebegränsande åtgärder ingå i alla länders narkotikapolitik. Men i Sverige där vi har nolltolerans mot narkotika, och där det politiska målet är att få bort narkotikan helt från samhället, anser många politiker att skadebegränsningspolitiken är kontroversiell. Göteborg har särskilt märkt ut sig som motståndare till en sådan politik. Medan både Malmö och Stockholm har infört sprututbyte, har Göteborg inte gjort det. Det trots vetenskapligt stöd för att metoden minskar risken att smittas av HIV och hepatit C, och trots kritik från såväl FN som Folkhälsomyndigheten.
– Vad gäller HIV så är smittan väldigt liten i Sverige och vad gäller Hepatit C så har vi väldigt bra siffror i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Vi har färre smittade än både Malmö och Stockholm där de har sprututbytesprogram, säger Marina Johansson (S) kommunalråd och ansvarig för sociala frågor i Göteborgs stad, till TT.