Men till det verkliga antalet ”leder” Göteborg statistiken (3 802) och har fler hemlösa än huvudstaden Stockholm (3 239).
Socialstyrelsen gör en stor nationell kartläggning vart sjätte år. Senast innan årets mätning var alltså 2011.
– Vi har inte djupanalyserat de nya siffrorna än men vi ser att den långsiktiga trenden är att hemlösheten ökar – både i Göteborg och runt om i landet, säger Erik Gedeck, chef på Boendeavdelningen Fastighetskontoret, Göteborgs stad.
Varför det skiljer såpass mellan Göteborg och Stockholm har Erik Gedeck inte riktigt något svar på.
– Men vi ska träffas i slutet av januari nästa år med personer från Stockholm och Malmö, som håller på med detta, diskutera frågorna och dra slutsatser av socialstyrelsens statistik. Vi ska lära oss av varandra och dela med oss av metoder och erfarenheter.
”Ingen överraskning”
I Göteborg var siffran på antalet hemlösa 3 302 år 2011 visar socialstyrelsens statistik. Ökningen i årets mätning var väntad.
– Eftersom bostadssituationen är som den är så var det ingen överraskning, konstaterar Erik Gedeck.
När det gäller akut hemlöshet i Göteborg var siffran 717 personer år 2011 och 839 personer år 2017.
I Sverige som helhet sover i dag 5 900 personer i Sverige på härbärgen, i offentliga utrymmen eller under bar himmel. Då räknas inte EU-medborgare som befinner sig tillfälligt i Sverige in i statistiken.
– Det är viktigt att påpeka att socialstyrelsen gör en bred definition av hemlöshet. Det är ju inte tusentals personer som bor på gatan i Göteborg, många bor i vanliga lägenheter med kommunen som hyresvärd, betonar Erik Gedeck.
Totalt i hela Sverige beräknas gruppen som sover under bar himmel vara cirka 650 personer.
Göteborg gör också en egen mätning av hemlösheten varje år. Men i år gjorde man ingen eftersom socialstyrelsen kom med sin statistik.
– Tittar vi på mätningen vi gjorde förra året och jämför med socialstyrelsens siffror i år så har de faktisk sjunkit (3 926 att jämföra med 3 802). Men vi vågar inte dra för stora växlar på det, då det är viktigt att se trender över längre tid, säger Erik Gedeck.