– Det förhandlades med fack och liknande, vi var ganska plötsligt övertaliga, det gick på någon vecka, förklarar Emma Karlsson, som tillsammans med socialsekreterare Anna Heliosson fick avbryta sitt arbete mot människohandel i mars.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Deras två heltidstjänster mot icke sexuellt relaterad människohandel tillkom 2014, då Göteborg upplevde en stor tillströmning av EU-migranter från framförallt Rumänien. Det handlade både om människor som tiggde på eget bevåg, men även om och organiserad människohandel av just tiggare.
– Vi har kunnat erbjuda dem fantastiskt stöd och hjälp, allt ifrån att man har uppmärksammat polisen på människohandeln, till att ha deltagit vid förhör, gjort gemensamma bedömningar om skydd och kopplat ihop dem med någon i hemlandet som pratar deras modersmål och kan få dem att känna basal trygghet, förklarar Emma Karlsson.
Hon berättar att risken med att ta bort tjänsterna är att frågan om trafficking faller mellan stolarna.
– Om man (någon på socialjouren som inte är vad vid att arbeta med traffickingoffer, reds anm.) inte har alla kontakter i hemlandet så kanske man sätter dem på en buss och så står deras förövare och plockar upp dem när de kommer fram, säger hon.
Skyddade boende viktiga
För att förhindra att folk återtrafikeras är det viktigt att de får skyddade boenden i sitt hemland, där förövarna ofta brukar hota med att skada deras anhöriga, samt med hjälp att omskola sig och öka chanserna till självförsörjning.
Anledningen till att tjänsterna ändå togs bort är enligt socialjourens verksamhetschef Malin Östling en nedgång i antalet traffickingärenden i Göteborg, i kombination med en omorganisation.
– Vi tänker lägga ihop hela traffickingområdet (både den sexuella och arbetskraftsexploateringen, reds anm.), säger Malin Östling, och förklarar att antalet traffickingärenden varierar över tid, varför det är viktigt att anpassa resurserna därefter.
Istället ska nya regionskoordinatorer ta över arbetet. Exakt hur organisationen kommer att se ut är ännu oklart.
Patrik Cederlöf som är nationell samordnare mot prostitution och människohandel vid länsstyrelsen i Stockholm, berättar att hans eget uppdrag ska flyttas över till den nya jämställdhetsmyndigheten i Angered, som ska dra igång i januari 2018.
– Det har blivit en tillfällig svacka i arbetet mot människohandel när man omorganiserar, erkänner Malin Östling, men menar samtidigt att det ”ibland är bättre att hitta en bra lösning än att det går fort”.
Men Emma Karlsson tycker att det hade varit bättre att arbetet hade kunnat fortgå tills man hittat en framtida lösning, så att stadsdelarna hade kunnat utnyttja den kompetens som hon och Anna Heliosson byggt upp.