Kraven handlar om att ge städerna mer inflytande och att avbryta åtstramningspolitiken och satsa på investeringar för tillväxt i stället.
Uttalandet presenterades av Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö och vice ordförande för Eurocities Social Affairs Forum. Han började sitt anförande med att berätta om hur flyktingskrisen under 2015 utmanade den sociala situationen i Europa.
– Jag tar upp flyktingkrisen som ett exempel på hur splittrat EU är i dag, men också som ett exempel på hur rädda människor har blivit. Rädsla har blivit vår nya ideologi, basunerar han ut under sitt tal.
Unga har sämre möjligheter
Rädslan kommer från den ökade ojämlikheten i Europa, säger -Andreas Schönström. Han menar att flyktingkrisen och bristen på agerande från politiker var ett symptom på den ojämlikhet som finns mellan invånare i de europeiska länderna.
– Fler européer lever i dag i fattigdom än innan krisen 2008, åtstramningspolitiken har påverkat de sociala rättigheterna, många saknar fasta anställning-ar, allt fler är fattiga fast de jobbar och 20 procent av européerna klarar inte av att betala hyra eller värme och många saknar tillgång till både utbildning, arbete och bostad. För första gången på många decennier har unga sämre möjligheter än sina föräldrar.
Hans lösning på problemet är en omfördelningspolitik för att skapa förutsättningar för likvärdiga möjligheter för alla.
– Och här har städer en möjlighet att leda vägen och levererar principerna och rättigheterna till den sociala pelaren. Vi kan visa att vi kan förbättra folks liv och bidra till riktigt progressiva framgångar.
Marina Johansson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor, var Göteborg kommuns representant på mötet. Hon var mycket nöjd med att Göteborg var med och skrev på uttalandet.
– Det här känns så viktigt. Att vi städer samlar oss och berättar vad vi behöver för draghjälp för att faktiskt kunna genomföra alla de sociala rättigheter som skrivs in i den nya pelaren. Det går åt fel hål i Europa och därför måste vi göra något nu. Vi i städerna vet vad som behövs göras, men vi behöver draghjälp både från EU-nivå och från nationell nivå.
Paneldebatt hettade till
Efter att Andreas Schönström presenterat uttalandet blev det en paneldebatt mellan honom, Anna Johansson (före detta transportminister och nuvarande riksdagsledamot), Maria Stratigaki, kommunalråd i den grekiska huvudstaden Athen som drabbats hårt av åtstramningspolitiken, och Raquel Cortes-Herrera som representerade den Europeiska kommissionen. Samtalet hettade till när det kom till frågan om finansiering av sociala investeringar.
De europeiska städerna är trötta på hur EU finansierar projekt för social rättvisa. I dag är det möjligt att få pengar för att finansiera projekt som tar fram nya modeller för att lösa problem, men när modellen är klar tar finansieringen slut och satsningen förväntas bära sig själv, något som framhölls från Raquel Cortes-Herrera. Men det funkar inte, menar EU-städerna.
– I vissa länder används EU-pengar till att stödja jordbruk. Ber vi lantbrukaren att odla olika grödor varje år? Nej. Ber vi länder att bygga motorvägar varje år? Nej. Men när vi ger jobb till arbetslösa, när vi bekämpar fattigdom ber vi länderna att göra det på nya sätt varje år. Det tycker jag är väldigt fel, säger Andreas Schönström.
Missriktat stöd
Han får medhåll från Marina Johansson.
– Vi pratar mycket om de här fonderna, det är väldigt mycket pengar som vi fördelar inom EU. Men vi behöver modernisera strukturerna så vi kan jobba mer långsiktigt med det som behöver göras. Kortsiktiga projekt -leder inte till så stora förändringar som behövs.
Hon menar att i dag finns redan kunskaper kring hur man löser problem, men att det nu fattas resurser. Därför är stödet missriktat.
– För att lösa problemen med exempelvis fattigdom vet vi att det handlar om att se till att alla barn klarar skolan och att man får en utbildning som ger ett arbete. Det är inte så mycket nyheter i det. Vi behöver långsiktighet i stället för kortsiktiga projekt.
Kraven kommer att skickas till toppolitikerna som besöker Göteborg för EU:s toppmöte.
– De behöver lyssna på oss för det är vi i städerna som ska genomföra politiken.
Men kommer de lyssna på er?
– De kommer att få brevet, och jag tror att de är medvetna om hur problem ser ut. Men sen är det inte säkert att det löser sig på en gång, det är många som ska enas om det här. Men det är i alla fall viktigt att vi är tydliga med vad vi vill