Från och med höstterminen ska elever som stör arbetsron i klassrummen eller får andra att känna sig otrygga kunna placeras tillfälligt på en skolakut. Där ska de få hjälp av lärare och psykologer med att bryta sina negativa mönster. Förslaget kom ursprungligen från Liberalerna, och deras gruppledare Helene Odenjung är nöjd att skolakuten blir verklighet.
– Många elever behöver hjälp med att bryta beteenden. Det är inte heller helt ovanligt att det är den mobbade personen som tvingas byta skola i en mobbingsituation och det är helt oacceptabelt, säger hon.
Skolan kommer kunna ta emot sex elever åt gången. Den riktar sig till mellan- och högstadieelever och tanken är att den ska bemannas av både lärare och elevhälsopersonal. Idag kan stökiga elever bli utvisade ur klassrummen eller avstängda från skolan. Eftersom grundskolelever har skolplikt måste skolan ändå kompensera för den missade undervisningen. Elever kan också omplaceras till andra klasser eller skolor, men då måste alla inblandade rektorer vara överens.
– Många rektorer har berättat att de måste lägga mycket kraft och energi på att omplacera elever. Jag tror att skolakuten skulle kunna göra det i stället. Men tanken är inte att rektorerna bara ska skicka alla elever de inte kan hantera till skolakuten, säger Helene Odenjung (L).
Stockholm är förebild
En liknande verksamhet finns i Stockholm sedan 2013. Där är målet att eleverna ska få en plats inom 48 timmar och de ska kunna stanna upp till fyra veckor. Enligt Helene Odenjung finns det planer på att öppna ytterligare en skolakut i huvudstan.
– De har sett att det är att bra både för eleven och för alla andra. Det är inte riktigt okej att en elev kan ställa till det för många andra bara för den mår inte bra själv. Om man mår dåligt måste man få hjälp att ta sig ur det, men alla skolor har inte tillräckligt med kapacitet för att hjälpa dem.
Finns det ingen risk att de som placeras på skolakuten blir stigmatiserade och utpekade som bråkstakar?
– Jag tror inte att det blir stigmatiserande, för det finns flera olika anledningar till att man inte kan gå i vanlig klass. För hemmasittare kan skolakuten vara ett sätt att skolas tillbaka. De vänjer sig vid skolakuten innan de går vidare till sin vanlig skola, säger Helene Odenjung.
Just nu letar kommunen efter lämpliga lokaler och lärare som ska bemanna den nya skolan. Målet är att den ska öppna till höstterminen.