Klockan är strax efter halv tio och i Crossroads lokaler är det lugnt, frukosten är över och det är bara en handfull människor kvar. En av dessa är Adam från Kroatien. Han har varit i Göteborg i några veckor men har inget fast boende och inget jobb.
– Nu bor jag i kyrkan men det är bara temporärt, säger han.
Liksom medparten av alla EU-medborgare som kommer till Sverige vill Adam jobba. Efter att ha gått arbetslös i Kroatien en längre tid så sökte han jobb i Sverige och kom hit efter att ha blivit lovad några veckors arbete. Men det jobbet fick han inte och nu försöker han försörja sig som massör samtidigt som han söker andra jobb.
– Jag spenderade många år med att utbilda mig. Jag vill bidra och ge något tillbaka, säger han och lutar sig framåt i stolen. Snart ska han ge sig av till arbetsförmedlingen igen.
Svårt inför vintern
I rummet intill sitter Claes Haglund, projektledare på Crossroads. Han berättar att antalet EU-medborgare i Göteborg har ökat och att situationen är svår inför vintern. Claes Haglund tror att folk har en felaktig bild av de drabbade.
– Allmänhetens bild av en tiggande rom på gatan är förvisso sann, men det är inte den stora delen. Mestadelen av EU-migranterna syns inte, de är män som bor i sin bil och söker arbete.
Det är en bild som bekräftas av Lennart Forsberg, socialchef på stadsmissionen.
– Alla kommer hit för att finna en försörjning och det är viktigt att betona. I debatten har fokus ofta legat på tiggarna.
Stadsmissionen släppte nyligen en rapport om fattiga EU-medborgares situation i Göteborg. I rapporten framgår det att stadsmissionen har träffat ca 450 EU-medborgare och att många av dem är hemlösa. De har inte samma rättigheter till övernattningsboende som hemlösa kommuninvånare och inför vintern finns bara fyra nattplatser avsatta för den här gruppen.
– Om vi utgår från hur det var förra vintern så är situationen alarmerande. Vi pratar om en stor grupp människor, hundratals individer, säger Lennart Forsberg.
Bjöd in till krismöte
Rapporten och den mediebevakning som följde har gett resultat. Kommunalråd Dario Espiga (S) bjöd in Göteborgs frivilligorganisationer till ett krismöte i tisdags. Där kom man fram till att ett boende för de mest utsatta EU-medborgarna behövs och att man från kommunens sida skall ta fram resurser.
– Vi är överrens om att vi ska ha ett boende för att vi inte klarar av en vinter till utan det, säger Dario Espiga.
Det planerade boendet kommer att ha mellan 30 och 35 platser och man har även talat om att skapa några jourplatser för barnfamiljer och ett dagcenter, där man ska kunna tvätta kläder, duscha och få mat. Vad satsningen kommer att kosta är svårt att säga menar Dario Espiga, men någonstans mellan åtta och tio miljoner.
Dario Espiga tror att antalet platser kommer att räcka och påpekar att det är frivilligorganisationerna som tagit fram den siffran. Men han understryker att ett nattboende inte är någon lösning på det stora problemet, fattigdomen.
– Vi kan lindra med några platser på natten men vi botar ingenting, säger Dario Espiga.
Jon Lindhe
Fotnot: Adam heter egentligen något annat.